Tunceli’nin Çemişgezek İlçesi’nde kurulan alabalık tesisleri ekonomiye katkı sağlıyor. Çemişgezek İlçe merkezinde ve Keban Baraj Gölü’nün Çemişgezek kıyılarında kurulan dev alabalık tesisleri, Çemişgezek’i adeta alabalık merkezi haline getirdi. Çemişgezek’te kurulan dev alabalık üretim işletmeleri Sosyo-Ekonomik yapıya da büyük katkılar sağlıyor.
Çemişgezek Kaymakamı Ali İkram Tuna, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Tunceli İl Müdürü Orhan Kaya, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ali Hıdır Ertan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Çemişgezek İlçe Müdürü Oğuzhan Aslan ve Su ürünleri Mühendisi Gülhan Çat ilçede yapılan bu yatırımları yerinde görmek ve incelemek amacıyla işletmelere bir ziyaret gerçekleştirdi.
İlçede kurulan dev işletmeler için memnuniyet ifadeleri kullanan Çemişgezek Kaymakamı Ali İkram Tuna yaptığı açıklamada, “Bu coğrafya Türkiye’nin ekonomik kalkınma yönünden belki de arzulanabilir kaynakların çoğuna sahip olmakla birlikte, bakir kalmış bir bölge. Bizler de Çemişgezek’te ekonomik ve sosyal yönden kalkınmasında, her türlü kaynaklarının azami düzeyde etkin kullanımını sağlamakla kendimizi sorumlu ve yükümlü görüyoruz. İl Tarım Müdürümüz ve ekibiyle birlikte, su ürünleri kaynaklarının ve bu alandaki yatırımlarını yerinde gezerek görüyoruz. İlçemize, ilimize ve ülkemize büyük katkılar sağlayacak bu işletmecileri yürekten kutluyorum. Çemişgezek değişiyor ve gelişiyor. Her zaman yönünü biraz daha yukarı kaldırıyor. Biz bütün özel sektör yatırımcılarını sadece su ürünleri konusunda değil, tarım, turizm ve diğer alanlarda yatırımlara davet ediyoruz. Her türlü konuda da yanlarında olacağımıza da kesinlikle güvence veriyoruz” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, Tunceli’de su ürünleri alanındaki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. İl Müdürü Kaya, “Tunceli geniş akarsu ağı ve zengin kaynak sularına sahip, Keban baraj gölüyle sınırı olan bir ilimizdir. Su ürünleri potansiyelinin ekonomiye kazandırılması amacıyla, çiftçilerin su ürünleri yetiştiriciliği sektöründe aktif olarak rol almaları için gerekli eğitim ve bilgilendirme çalışmaları İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilmekte olup, sektörün ekonomik getirileri ve bakanlığımız desteklemeleri hakkında çiftçilerimize gerekli bilgiler verilmektedir. Bu çerçevede İlimizin balık eti ihtiyacı da göz önüne alındığında cazibesi her geçen gün artan su ürünleri sektörü çiftçilerimiz tarafından öncelikli tercihler arasında yer almaya başlamış ve su ürünleri yetiştiricilik tesislerinin sayı ve kapasitelerinde artışlar sağlanmıştır.
Bakanlığımızın uygulamış olduğu su ürünleri desteklemelerinin sağladığı lokomotif etkisi ve İl Müdürlüğümüzün teknik desteği ve eğitim faaliyetleri sayesinde İlimizde su ürünleri üretim ve yetiştiricilik tesislerinin kurulmasında kısa sürede büyük yol kat edilerek üretim kapasitesi 2004 yılında 10 ton/yıl kapasite iken, 2011 yılında ise proje bazında; Mazgirt İlçemizde 300 ton/yıl kapasiteli alabalık yetiştiriciliği tesisi ve 6.000.000 adet/yıl kapasiteli kuluçkahane tesisi, Çemişgezek İlçemizde 5970 ton/yıl alabalık yetiştiriciliği tesisi ve 30.000.000 adet/yıl kapasiteli kuluçkahane tesisi, Ovacık İlçemizde 525ton/yıl kapasiteli alabalık yetiştiriciliği tesisi ve 10.000.000 adet/yıl kapasiteli kuluçkahane tesisi, Pertek İlçemizde 300ton/yıl kapasiteli alabalık yetiştiriciliği tesisi ve 10.000.000 adet/yıl kapasiteli kuluçkahane tesisi, Nazımiye İlçemizde 45ton/yıl kapasiteli alabalık yetiştiriciliği tesisi faaliyet göstermektedir.
2012 yılında sofralık balık alanında proje bazında 26.975 ton/yıl kapasiteye, kuluçkahane alanında ise 66.000.000 adet/yıl kapasiteye ulaşılması için gerekli yazışmalar bakanlığımızca yapılmıştır. İlimizde 2011 yılında su ürünleri alanında faaliyet gösteren üreticilerimize Bakanlığımızca, sofralık balık ve yavru balık desteği olmak üzere toplamda; 2.388.659,7TL olan destek ödemesi 2012 yılında yapılmıştır. İlimizde yapılan su ürünleri yetiştiriciliğinin gelişmesi için İl Müdürlüğümüzce sergilenen yoğun gayret ve çaba sarf edilmektedir. 2010 yılına kadar hiçbir su ürünleri yetiştiricilik faaliyetinin yürütülmediği Çemişgezek İlçemizde kısa sürede sektörün bu aşamaya gelmiş olması ve yapılan yeni müracaatlarla daha da büyüyecek olması, ilçemizde istihdam alanları yaratarak sosyo-ekonomik yapının gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu.