• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 11 °C

DERSANE KAVGASI

Fikri TAŞ

    Dershanelerin, kapatılacağı kararı, ülke gündemine bomba gibi düştü. Bütün kanallar, günlerdir bu konuyu tartışmaya açarken, basın organları da konuyu manşetlerine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı, bakanlığın bütün işlerini ertelercesine bu konuya odaklandı. Ülke yönetimine ortak olduğu iddia edilen çevreleri, küstürmemek için çözüm arayışları içinde oldu. Hükümet çevreleri, sürekli açıklamalarda bulundu.

    Bütün bunlar olurken, Başbakan retsi çekti.’YARIŞ ATI SİSTEMİNE SON.’Dedi.
    Zaman, zaman köşemde, ülkemizde eğitimin parası olanlara verildiğini, parası olmayanların, eğitimden eşit vatandaşlık payı alamadıklarını, parası olanların, okuyup doktor, avukat, mühendis olabildiklerini, devlet kadrolarında görev alıp ülkeyi yönettiklerini, parası olmayan çoğunluğun, işsiz, yoksul, halkın deyimi ile bir baltaya sahip olamadıklarını, oy deposu olarak kullanıldıklarını yazmıştım. 
    Parası olan elit azınlık tabaka, çocuklarını, özel okullarda, özel dershanelerde, özel hocalarda, okutarak büyük adam ederler. Fakirin çocuğu devlet okullarında okuyarak özel okullarda, özel okuyanlarla, yarıştırılır. Yarış sonucu, parasız yoksulun çocuğu elenirken, onlara göre zeki, akıllı olan zenginin çocuğu, başarır.
    Yarışta başarılı olan zenginin çocuğu, özel seçilmiş, özel donatılmış okullarda eğitimini sürdürmeye, yüksekleri kazanmaya, okumaya hak kazanırken, yarışta kaybetmeye mahkûm fakirin çocuğu eğitim kalitesi zayıf okullarda okumaya mahkûm edilir. Anayasa da, eşit eğitimden, eşit vatandaşlıktan bahseder ,
   El bebek, gül bebek okuyan, yetişen, zenginin çocuğu, büyük okulları bitirerek büyük adam olur. Halktan uzak, halkı, ülkenin, çoğunluğun yaşamını, tanımayan, ülkenin gerçekleriyle yüzleşmeyen zenginlerin çocukları Ülkenin yönetim kadrolarına gelerek ülkeyi, ekonomiyi yönetirler.
   Milli eğitimi, bir Halaç pamuğu gibi atan, alt üst eden bir önceki bakan döneminde, öğretmenler, rotasyon adı altında istekleri dışındaki okullara atanmışlardı. Büyük bir kentte, öğretmeniyle, eğitim araçları ile donanımlı, çoğunluğu zengin, elit tabaka çocuklarının okuduğu seçkin okuldan alınıp şehrin kenar mahallesindeki, yoksul, fakir aile çocuklarının okuduğu okula atanan öğretmen arkadaşım anlatmıştı.’iki okul arasında, iki öğrenci gurubu arasında, sanki yüz yıl, iki ayrı dünya, farkı vardı. Ülkem adına, yoksul çoğunluk adına, bu kadar büyük bir farka, bu kadar büyük bir haksızlığa, çok üzüldüm. Aralarında dağlar kadar fark olan iki okuldaki çocukları, aynı sınavlarda, aynı sorularda, yarıştırmak, dünyanın en büyük haksızlığıdır. Hiç kimse eğitimde eşitlikten, devletin eğitimdeki adaletinden, bahis etmesin.’diye dert yanarken, bu kadarı da olmaz diye başını sallıyordu. 
    Okuyup büyük adam, diplomalı olamayan fakirin çocuğu, işçi olur. Çiftçi olur. Ülkede işçilikle dönen çarkı onlar döndürürler. Askerlik yaparlar. Devlet bütçesini oluşturan verginin çoğunu onlar öderler. Büyük okullarda okuyup, diplomalı, büyük adam olan zenginin, büyük adamların çocukları, askerlikte yapmazlar. Kazançları kadar vergide vermezler. Vatan, Sakarya nutukları atarak vatansever olurlar. Pastadan en büyük payı onlar alırlar.
   Eğitimde eşitliği, eğitimde eşit yararlanmayı, bozan, ülke eğitimine, ayrıcalık getiren, ülkede yeni bir zenginler kulübü yaratan, devlet içinde, adeta devlet olan dershanelerin, kapatılacağı ülkenin baş gündemi oldu.
  Ülke yönetimine, ortak olduğu iddia edilen dershane çevreleri, kıyameti kopardılar. Ülke yönetimini başkaları ile paylaşmak istemeyen Başbakan,’YARIŞ ATI SİSTEMİNE SON.’ dedi.
    Aynı çevrelere, büyük olanaklar sağlayarak, eğitimde dershaneler gibi eşitsizlik yaratan özel okulları teşvik eden, yaygınlaşmasını sağlayan Başbakanın, dershanelerin kapatılmasını istemesi eğitimde fırsat eşitsizliğini bir ölçüde gideren bir adım olacaktır.
   Sayın Başbakanı, adil olmayan bir ayrıcalığa, bir haksız rekabete, son verdiği için kutluyorum.
  Sayın Başbakan, aynı kararlılığı, paralı özel okullar içinde gösterebilse, büyük çoğunluktan, kendisine en çok oyun geldiği kenar mahallelerden yana tavır alabilse, eğitimde, eşitliği, eşit payı, eşit koşullarda, yarışmayı, sağlayabilse, Anayasanın temel ilkesinin yerine gelmesini sağlayabilse, parası olmayanlardan yana tavır alabilse, onu daha çok alkışlayacak. Daha çok kutlayacağız.
   Eşit yurttaş, eşit eğitim için.
  
   


        Fikri TAŞ

*Sitemizde yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir.
Bu yazı toplam 1328 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim