Başbakan Erdoğan'ın devlet adına özür dileyip 'Dersim katliamı' olarak nitelediği olayları öven Ulusal Parti Genel Başkanı Çulhaoğlu ve Türk Solu dergisi Yazı İşleri Müdürü Erdem için savcılıktan takipsizlik kararı çıktı. Gerekçe: İsyanı bastıran devlet kuvvetlerinin hareketine övgü suç sayılmaz
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ulusal Parti Genel Başkanı Gökçe Fırat Çulhaoğlu ile Türk Solu dergisinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fehmi Özgür Erdem hakkında, “Dersimliler devletten özür dilesin” başlıklı yazı nedeniyle yürütülen soruşturmada, “suçu ve suçluyu övmek ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından takipsizlik kararı verdi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Yalçın'ın verdiği kararda, “Dersim isyanı sırasındaki isyancıların hareketlerini engellemeye çalışan ve isyanı bastıran devlet kuvvetlerinin hareketlerini övme suç sayılmaz” ifadesi yer aldı. Ankara Barosu avukatlarından Bendal Celil Ezman, Gökçe Fırat Çulhaoğlu hakkında, Türk Solu dergisinde çıkan “Dersimliler Devletten Özür Dilesin” başlıklı yazı nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Ezman, Çulhaoğlu ile yazının yayımlandığı Türk Solu dergisinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erdem'in, yazıyla “halkı kanunlara uymamaya tahrik”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “suçu ve suçluyu övmek”, “suç işlemeye alenen tahrik”, “soykırım yapmak” gibi suçların işlediğini öne sürdü.
Suç duyurusu üzerine soruşturmayı, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Yalçın yürüttü. Savcı Yalçın, şikayetle ilgili “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi. Kararda, aynı yazı dolayısıyla Dersim Sözlü Tarih Derneği adına Tuncelili Avukat Cihan Söylemez'in suç duyurusu üzerine, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde derginin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erdem hakkında “halkın bir kesimini ırk, mezhep ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçundan daha önce dava açıldığına dikkat çekildi.
Kararda, Ezman'ın yazıyla işlendiğini öne sürdüğü diğer suçlamalar yönünden ise şu değerlendirmeler yer aldı: “Şikayetçi, dilekçesinde, 1938'de çıkan Dersim isyanının devletçe bastırılması ve bu bastırma harekatı sonucunda ölenlere soykırım yapıldığını ve TCK'daki soykırım suçunun işlendiğini ileri sürmüştür. 765 sayılı TCK'da soykırım suçu bulunmamaktadır. Halkı kanunlara uymamaya tahrik, suçu ve suçluyu övmek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun unsurları bulunmamaktadır. Dersim isyanı sırasındaki isyancıların hareketlerini engellemeye çalışan ve isyanı bastıran devlet kuvvetlerinin hareketlerini övme suç sayılmaz. Hiçbir devlet, kendisine karşı isyan edenleri hoş görmez. Bu nedenle, bu eylemler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiştir.”
Kararda, Ezman'ın şikayet dilekçesi ve eklerinin, derginin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erdem hakkında İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderileceği de yer aldı. (aa)