Aliboğazı bölgesinde başlayan ve kısa sürede yayılan orman yangını, bitki örtüsüne ve doğal yaşama büyük zarar gördü. Ekoloji mücadelesi yürüten 56 örgüt tarafından kurulan Ekoloji Birliği’nden verilen bilgiye göre devlet kurumları yangın süresince herhangi bir müdahalede bulunmadı. Bu tavrın anayasal suç olduğunu vurgulayan Ekoloji Birliği, yangının etkili olduğu bölgelerde köylerin boşaltılmak zorunda kalındığını bildirdi. Açıklamalarda ayrıca yangının birincil nedeninin bölgedeki askeri operasyonlar olduğu savunuldu.
Orman yaygınları gönüllülerin çabaları sonucunda dün akşam itibariyle kontrol altına alındı. Ancak yangın sonrasında ortaya çıkan bilanço ise ağır. Müşkirek köyüne bağlı Kattan bölgesi, Av yaylası, Büyük yaylası, Geyiksuyu’na bağlı Sin, Hopka ve Qirkan köyleri, Bali Mezrası, Bokır dağı arası ve Hozat ilçesine bağlı Zengi koçeri ve Bozan köyleri, Kuzulca vadisi, Taşbaşı, Tanzi, Piamli Mezrası, Değirmendere, Zogar, Boydaş ve Çakmaklı yaylaları ile Piamli mezralarını da içine alan alanda bin 500 hektarlık alan yok oldu.
BİN 800 BİTKİ TÜRÜ ZARAR GÖRDÜ
Yangın sonucunda birçok hayvan ve endemik bitki türünün de yok olduğu belirtiliyor. Yangınla ilgili gelişmeleri aktaran Tunceli Barosu Başkanı Barış Yıldırım ise yangına sadece gönüllülerin müdahale ettiğini belirterek, "Yangınla birlikte 1800 bitki türü ile koruma altındaki canlıların bulunduğu milli park ve endemik türler zarar gördü. Orman Genel Müdürlüğü’nden yazılı olarak havadan müdahale talep ettik ancak yanıt alamadık. Bunun takibini yapacağız" dedi.