Seçmelere kalan öğrenciler, Pülümür ilçesine bağlı Dağyolu köyünde bağlama ustası Erdal Erzincan tarafından ders almanın keyfini yaşadı.
Erdal Erzincan Bağlama Kursu’nun düzenlediği “Gezici Bağlama Atölyesi” Dersim’de öğrencilerle buluştu. Üç yıllık bir eğitim programını içeren Gezici Bağlama Atölyesi’ndeki dersler Erdal Erzincan Müzik Kursu’nda uygulanan sisteme göre gerçekleşecek. Erzurum, Erzincan ve Dersim merkezli olarak düşünülen bu çalışma şehir merkezlerinde ve önceden belirlenmiş uygun çalışma ortamı olan köylerde yapılacak. Ücretsiz olarak gerçekleşecek atölye son ayağı Dersim’in Pülümür ilçesine bağlı Dağyolu köyünde bir okulda gerçekleşti.
Köy sakinleri, usta bağlamacı Erdal Erzincan’nın köylerinde böyle bir kurs açarak bağlama dersi vermesinin kendilerini mutlu ettiğini söylüyor.
Gezici Bağlama Atölyesi fikrinin doğu ile batı arasındaki fırsat eşitsizliğine tepki amaçlı ortaya çıktığını belirten Erdal Erzincan, 25 yıllık bir eğitmen olarak bunu uzun zamandır kendisine dert edindiğini bu kurs ile birlikte bu sorunun giderileceğini ifade ediyor.
Atölyeye katılmak isteyen öğrenciler 7-8 Eylül’de seçmelere katıldı. Erdal Erzincan, ilk seçmeleri doğduğu yer alan Erzurum’un Aşkale ilçesine bağlı Dallı Köyü’nde gerçekleştirdi.
Yaş aralığı 8-12 arasında olan öğrencilerle sınavlardan sonra oluşturulacak sınıfla 3 yıl ders yapılacak.
“Gezici Bağlama Atölyesi” ile ilgili konuşan Erdal Erzincan, “Erzurum, Erzincan ve Dersim coğrafyasında böyle bir proje başlattık. Projenin adı “Gezici Bağlama Atölyesi” köy köy gezeceğiz. Her köy bizim için bir derslik olacak ve aynı zamanda onların hocaları sadece ben olmayacağım o köylerdeki kaynak kişiler olacak. O kaynak kişileri çocuklarla tanıştıracağım ve asıl hocanın onlar olduğunu anlatmaya çalışacağım. Çünkü geleneksel müzik onlarla taşınmış. Bunun için adını Gezici Bağlama atölyesi koyduk. 3 yıl sürecek bir çalışma, sınavlarımızı yaptık. Kendi köyümden başlayarak. 25 öğrenci seçtik 25 öğrenci ile 3 yıllık bir eğitim düşünüyoruz. Bu üç yıllık eğitim sonunda daha sonraki projelerde burada yetişmiş çocukların gelecek kuşaklara ders vermesini hayal ediyorum. Burada kendi kendine kaynayan bir şey olmasını istiyorum. Proje ile doğu ile batı arasındaki fırsat eşitsizliği ortadan kalkar, projenin bir amacı da tiyatrocu ve sinemacılara örnek olmak. Umarım herkes kendi uzmanlık alanını buraya taşır ”diye konuştu.
Kursa katılan Ali Umut, “Köy yerinde Erdal Erzincan gibi Türkiye’nin en büyük bağlama ustasından ders almak gerçekten çok keyifli bir şey. Umarım bende Erdal Erzincan gibi büyük bir bağlama ustası olurum.”dedi.
Selin Alan, “Bu kursa Dersim’den katılıyorum. Erdal Erzincan’dan bağlama dersi aldığım için çok mutluyum, daha iyi olmak için elimden geleni yapacağım ”şeklinde konuştu.
Cem törenleri ve ibadetlerde sık sık kullanılan bağlama Aleviler için önemli müzik aletleri arasında yer alıyor.
Erdal Erzincan’nın köylerinde böyle bir kurs vermesinin kendileri için anlamlı olduğunu belirten Hakkı Şanlı, “Bağlama bizim kültürümüzün özünde var. Önceden herkes bağlama çalardı, bugün Erdal Erzincan gelmiş köyümüze ve çocuklara bağlama dersi veriyor. Allah kendisinden razı olsun. İyi ki köyümüzde ders veriyor. Herkese kapımız açıktır.”dedi.
Bağlamanın Aleviler için önemli olduğunu söyleyen Haşim Yıldız ise, “Cem bağlandığı zaman ibadet edildiği vakit, bağlama çalınırdı ve deyişler söylenirdi. İnşallah bu kurs böyle devam eder, çocuklarımız bağlamayı öğrenir. Bağlama çok iyidir, çocuklar sokaklarda gezmesin Erdal Erzincan’ın yanında bağlama öğrensinler ”şeklinde konuştu.
Haber: Ali Haydar Gözlü