Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
31 Mayıs günün sigarayı bırakmada ve dumansız hava sahasını oluşturmak için büyük bir fırsat olduğu belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Dünyada her yıl, 31 Mayıs günü Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından belirlenen tema çerçevesinde Dünya Sigarasız Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl kutlanacak olan Dünya Sigarasız Gününün teması “Tütün Endüstrisinin Müdahalesi” olarak belirlenmiştir. Tütün kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. Küresel tütün salgını, her yıl yaklaşık 600.000’i pasif içici olan 6 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Bu salgın eğer harekete geçilmezse,2030’a kadar %80’i düşük ve orta gelir düzeyinde olan ülkelerde yaşayan 8 milyon kişinin ölümüne neden olacaktır. Ülkemizde de her yıl 100.000 kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Eğer önlem alınamazsa 2030’a kadar bu sayının 240.000 kişi olacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS) dünyanın en önde gelen tütün kontrol aracıdır. Bu anlaşma halk sağlığının gelişmesinde önemli bir başarı sağlamıştır ve herkesin en yüksek standartlarda sağlık hakkı olduğunu kanıtlamış ve bilimsel alt yapıya ek olarak tütün kontrol çalışmalarına yasal boyut kazandırmıştır. Bu kapsamda yürütülecek kampanya, tütün endüstrisinin DSÖ Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’ni hiçe sayan, halk sağlığına ciddi bir tehlike oluşturan ve gittikçe artan ölçüdeki müdahalesine karşı önlem almaya odaklanmıştır.
Çünkü tütün endüstrisi tütün kontrolü politikalarını etkilemek ve şekillendirmede tarihsel süreçte kullandığı çeşitli taktikleri halen kullanmaya devam etmektedir: Dünyada kamu yararına kaktı olarak sosyal sorumluluk kisvesi altında pozitif toplumsal bir imaj yaratmak için sosyal programlara büyük miktarlarda mali katkıda bulunmaktadır. Bu tür sponsorluklar ülkemizde de görülebildiği gibi özellikle genç festivallerde göze çarpmaktadır.
-Kanıtla desteklenmemiş yanlış iddialarla halk sağlığı politikalarını ve kanunları etkilemektedir. Kapalı alanların güçlü havalandırıcılarla tütün dumanına bağlı zehirli gazlardan temizlenebileceği iddiası buna en güzel örneklerdendir.
-Tütün ürünleri paketlerindeki resimli sağlık uyarılarının uygulanmasını engellemek için ülkemizde de yaşandığı üzere çeşitli davalar açılmıştır.
-Ekonomik gücünü lobi ve pazarlama çalışmalarında kullanarak bilimsel araştırmaları kötülemek için medyayı manipüle etmektedir.
-Üniversiteleri de kapsayacak şekilde bilim insanlarını ve araştırmacıları mali bakımdan desteklemektedir.
Bu gerçekleri göz önünde tutarak DSÖ TKÇS “Tütün endüstrisinin tütün kontrolü çalışmalarını bozma ve yıpratma girişimlerine karşı ülkelerin tetikte olmaları gerektiğini ve tütün endüstrisinin tütün kontrolü çabalarında; olumsuz etkilere neden olabilecek faaliyetlerden ülkelerin haberdar olması gerektiğini” belirtmektedir. Sigara içen veya pasif içici durumunda olan tüm bireyleri tütün endüstrisinin müdahalesinin farkında olmaya çağırıyoruz. 31 Mayıs’ı sigarayı bırakmak için fırsat olarak görüyoruz. Sizlerle birlikte sağlıklı bir gelecek için el ele verelim. Dumansız hava sahasını oluşturalım.”denildi.