Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü, Halk arasında "Kan Kanseri" olarak ta bilinen lösemi, kemik iliğindeki hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalması ile ortaya çıkan hastalığın tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.
30 Mayıs-5 Haziran arasındaki hafta "Lösemi Haftası" nedeniyle yazılı açıklama yapan Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü vatandaşları hastalık nedeniyle uyardı.
Müdürlük tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Halk arasında "Kan Kanseri" olarakta bilinen lösemi, kemik iliğindeki hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalması ile ortaya çıkan, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Her 100 bin kişiden 2-10'unda löseminin oluşumunda, giderek artan çevresel kirliliğin önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Benzer içeren kimyasal maddeler, radyasyon, bazı virüsler, down sendromu gibi bazı kalıtımsal hastalıklar ve kemoterapi uygulamaları, lösemi riskini artırmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, lösemi görülme sıklığının arttığını ve artmaya da devam edeceğini, önümüzdeki 20 yıl içinde bu hastalığın görülme sıklığının 2-3 kat artacağını bildirmektedir.
Lösemi, akut(hızlı seyirli) ve kronik (yavaş seyirli) olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Akut lösemiler daha çocukluk çağında görülmektedir. Dünyada her yıl 1 milyon çocuk, Türkiye'de ise 1500 çocuk lösemi hastalığına yakalanmakta, ancak uygulanan modern tedavi yöntemleriyle hastaların %90'ı bu hastalığı yenmektedirler. Kronik lösemiler ise ileri yaşlarda daha sık görülmekte olup, akut türlere göre tedaviye cevapları daha iyi olmaktadır.
Löseminin Belirtileri:
Halsizlik, çabuk yorulma, ateş, titreme, sık enfeksiyon, iştah ve/veya kilo kaybı, lenf bezleri (bezeler), dalak ve/veya karaciğerde şişlik (büyüme) ve ağrı, kemik ağrıları, normalden daha kolay biçimde vücutta morluk ve/veya kanama olması, cilt altında küçük kırmızı noktacıklar ,
diş etlerinde şişlik ve kanama.
Diğer bütün kanserlerde olduğu gibi lösemilerde de erken tanının önemi çok büyüktür. Bu nedenle yukarıda bahsedilen belirtileri gösteren hastaların vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.
Löseminin tanısını koymak için kan incelemeleri yanında kemik iliğinden alınan örneğin incelenmesi gerekmektedir. Hastalığın tanısı konulduktan sonra vakit kaybetmeden tedavi aşamasına geçilmelidir.
Son yıllarda geliştirilen tedavi yöntemleri ile lösemi hastalığı "amansız hastalık" tanımlanmasından kurtulmuştur.