• BIST 9652
  • Altın 2960.569
  • Dolar 34.6806
  • Euro 36.7281
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C
  • Tunceli 2 °C

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Yeni Teşvik Yasası İçin Toplandı

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Yeni Teşvik Yasası İçin Toplandı
Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası, Yeni Teşvik Yasası için bir araya geldi.

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası, Yeni Teşvik Yasası için bir araya geldi.Toplantı Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz'in açılış konuşması ile başladı. Toplantıya Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hıdır Belice,  Hozat Belediye Başkanı, Nazımiye Belediye Başkan Vekili, Pülümür Belediye Başkan Vekili, CHP İl Başkanı,ESP İl Başkanı,Tunceli Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı, Ziraat Odası Temsilcisi, Dersimspor Kulüp Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri Üyeleri,Tunceli'de faaliyet gösteren Mali Müşavirler ve çok sayıda girişimci iş adamı katıldı.Toplantıda Cumhurbaşkanı Başbakan ve Bakanlığa gönderilmek üzere bir metin hazırlandı.Toplantıya katılmayan Mazgirt ve Ovacık Belediye Başkanları ise bu  metne katıldıklarını belirtti. Tüm kurum temsilcileri  ve iş adamlarının Yeni teşvik yasası ile ilgili  görüş belirtikleri toplantıda, görüş bildiremeyen kurum temsilcileri ve işadamlarının odayı arayarak görüş bildirmeleri yönünde çağrıda yapıldı.
Tunceli’nin Yeni Teşvik Yasasında 5. Bölgede yer alması nedeniyle bir araya gelen kurum temsilcileri ve iş adamları ilin 6.Bölgede yer alması için aldıkları ortak karar metni şöyle:
 “5 Nisan 2012 tarihinde, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan 4. Teşfik  paketinde ilimiz 5. Bölge kapsamında değerlendirilmiştir.Söz konusu teşvik sisteminin, TÜİK verileri üzerinden 61 kriter göz önünde bulundurularak oluşturulduğu ve sınıflandırıldığı belirtilmektedir.Bizler İlimizdeki Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, Yerel Yönetimlerimiz, Siyasi Parti temsilcileri, Üniversitemiz ve ilgili diğer kurum ve kişilerle söz konusu paket üzerinden Tunceli odaklı bir çalışma yapma ihtiyacı içerisinde bulunarak, ulaştığımız sonuçları hem Kamuoyu hem de ilgili Bakanlığımız ile paylaşmak istemekteyiz.Hemfikir olduğumuz ve bir gerçekliği ifade ettiğine inandığımız bu görüş İlimizin cezalandırıldığı şeklinde algılanmış,  taleplerimizin karşılanacağı ve ilimiz açısından bir yanlışlığın düzeltileceği beklentisi ile düşüncelerimizi paylaşacak olursak;   
*İlimiz Tunceli(Dersim) Bölgesinde 30 yıldır yaşanan çatışmalı ortamdan en çok etkilenen ve etkileyen bir il konumundadır.37 yıl önce 165 bin olan nüfusumuz bugün 82 bin civarındadır.Bu veri bile tek başına bölgede en çok kan kaybeden illerin başında geldiğini göstermektedir.
*İlimizde su, süt ve süt ürünleri, un fabrikası gibi çok küçük işletmeler dışında herhangi bir sanayi kuruluşu yoktur.Geçmişte ilimiz ekonomisinde önemli bir yer tutan Tarım ve Hayvancılıkta yaşanan çatışmalı ortamdan kaynaklı %70 oranında gerilemiş ve bitme noktasına doğru gitmektedir.
*İlimizde Elazığ-Kovancılar-Tunceli yolu dışındaki yolların tümü 50-60 yıl önce yapılan yollar olup, bütün ilçelerimizin yolları standartlarına uymayan, sadece asfaltlama yapılmış ve kaza riski taşıyan yollardır.
*Türkiye’de Organize Sanayi Bölgesi olmayan tek il Tunceli’dir.
*Teşvik yasasında 6. Sırada yer alan bazı illerde Organize Sanayi Bölgesi, Havayolu, demiryolu yüzlerce üretim yapan fabrikalar, insan potansiyeli olduğu halde, altyapısı olmayan ilimiz bu gruba dahil edilmemiştir.6.Grupta olan bölge illerimizin hepside ciddi sosyal ve ekonomik sorunlar yaşamaktadır.Dolayısıyla 6. Grupta olmaları doğru bir uygulamadır.Teşvik yasasında 6. Bölgeye alınan illerin tümü son 30 yıldır süren çatışmalı ortamdan en çok etkilenen illerdir.Bu kaderi paylaşan ve bu yıkımdan en büyük payı alan illerin başında gelen Tunceli’nin bu katagoride değerlendirilmemesini hayretle karşılamış bulunmaktayız.Bu açıdan değerlendirildiğinde ilimizin 6. Gruba alınması uygun ve doğru olacaktır.Bizler ilimizin 6. Gruptaki illerin arasında olmasını beklerken 5. Bölgede bulunan Maraş, Adıyaman, Aksaray, Giresun, Ordu, gibi illerle aynı katagoride değerlendirilmiştir.Türkiye’de yaşayan herkes bu illerle bizim ilimizin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyimizin aynı olmadığının farkındadır.Bu somut durumu kamuoyunun vicdanına sunmak istiyoruz.
*TÜİK Verileri esas alınarak ilimiz 5. Grup iller arasına dahil edilmiştir.Güvenlik nedeniyle ilimizde görev yapan asker, polis vb güvenlik birimlerine, karakol gibi askeri yapılara gönderilen ödenekler, bölgede yaşanan tahribatlar nedeniyle vatandaşa 5233 sayılı yasa kapsamında ödenen tazminatlar,HES ve Baraj projeleri için gelen kaynak, ilimizin refah düzeyini göreceli olarak yüksek hale getirmiştir.Yine son son yıllarda var olan askerler güvenlik nedeniyle çarşıya çıkarılmamakta ve tüm alışveriş ve tüketimleri askeri birlikler içerisindeki kantinlerde yapılmaktadır.Dolayısıyla bu alanlara gelen paranın ilin ekonomisine katkısı çok sınırlıdır.Yine HES ve Barajlar nedeniyle aktarılan kaynakların il ekonomisine katkısı olmadığı gibi Turizm açısından oluşturduğu göreceli üstünlüğü de ortadan kaldırmaktadır.
*En çok göç veren ilimizde Eğitimde sınıflardaki öğrenci sayısı azalmış, eğitimde kalitenin düşmesi nedeniyle Üniversiteyi kazanma başarı sıralamasında en sondaki iller arasına gerilemiştir.Bu nedenlerden dolayı ilimizle ilgili yapılan istatistiki veriler kesinlikle ilde yaşanan somut sosyo-ekonomik yaşamla örtüşmemektedir.İşsizliğin hat safhada olduğu, ilçe yollarının yetersiz olduğu, çatışmalı ortamdan dolayı bankaların yeterli kredi vermediği, ekonominin kötü gidişatı nedeniyle onlarca esnafımızın iflas ettiği, mal ve mülklerini satmak zorunda kaldığı, yıllarca yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldığı ilimiz, bu sıkıntılara rağmen   vergisini ve bankalardan alınan kredilerin geri ödenmesinde Türkiye sıralamasında ilk iller arasındadır.İlimizde ve bölgemizde zor koşullarda ticaret yapan küçük esnafımızın ve sanatkarlarımızın teşviklerden faydalanabilmesi için gerekli olanaklar sağlanmalıdır.Bunlar ilimizin gerçekliğidir.Hükümet en kısa zamanda uzman bir heyet oluşturarak bu gerçekleri yerinde tespit etmelidir.Bölgemiz ve ilimizin en önemli sorunu Barış ortamının sağlanamaması, çatışmalı ortamın son bulmaması ve anaların göz yaşlarının dinmemesidir.Bunun için gerekli anayasal düzenlemelerin acilen yapılması toplumsal barışın sağlanması gerektiği inancındayız. 6 Nisan 2012 günü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Ankara’da yapılan toplantıda Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz  çıkarılan yeni teşvik yasası ile ilgili ilin somut durumunu açıklamıştır. 14 Nisan 2012 günü Ankara’da TOBB Oda Başkanlarının, Kalkınma Bakanı Zafer Çağlayan ile yapacağı toplantıda da yukarıda belirtilen görüş ve taleplerimizi daha detaylı olarak aktarma fırsatı bulacaktır.Beklentimiz Hükümetin ilimize yapıldığını düşündüğümüz bu haksızlığın düzeltilmesi için Halen Resmi Gazetede yayımlanmayan öneri halindeki taslakta, ilimizin somut durumunu inceleyip ilimizin bu mağduriyetini düzelterek 6. Grup iller ile aynı kategoriye alınmasıdır.”denildi.


UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim