Munzur Üniversitesini tercih eden öğrenciler de mezun olduktan sonra işsiz kalma korkusu taşıyor.
2008 yılında kurulan ve yüzde 98 doluluk oranına ulaşan Munzur Üniversitesi şimdilerde yüzde 46’ya kadar düşerek bölümlere öğrenci bulmakta zorlanıyor.
Kurulduğu zamanlarda öğrenciler tarafından yoğun ilgi gören ve tercih edilen Munzur Üniversitesi, 2018 yılında bazı bölümlerinin mezun vermesi ve çok sayıda öğrencinin işsiz kalmasından ötürü tercih edilmiyor.
Munzur Üniversitesi tercih eden öğrenciler, üniversitenin akademik, sosyal ve kültürel olarak beklentilerini karşılamadıklarını da söylüyor.
Munzur Üniversitesinde dört fakülte, üç de yüksekokul var ve bunlar toplamda 33 bölümden oluşuyor.
Munzur Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyasal Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç.Dr.Sabit Menteşe, güvenlik, akademik, ekonomik, sosyal ve kültürel nedenlerin öğrencilerin üniversite tercihlerinde büyük etken taşıdığını söylüyor.
Üniversitede sağlık ile ilgili bölümlerin iş olanakları nedeniyle çok tercih edildiğine dikkat çeken Doç.Dr.Sabit Menteşe, “Öğrenciler bu üniversiteyi yüksek düzeyde tercih ederken şimdi tercih etmemelerinin arasında şu nedenleri sayabiliriz. İlin bizzat kendisinden, ilin idari sisteminde, yerel yönetiminden tutunda, sivil toplum kuruluşu ve ilgili bütün kurumlar yani ilin bütününden kaynaklanan nedenler, ilin sosyo kültürel ve ekonomik yapısından, ilin siyasal yapısından tutunda, özellikle ilin medya ortamında topluma lanse edilme şekli etkili olmuştur. İkincisi Munzur Üniversitesinden bölümleri bitiren öğrenciler mezuniyet sonrası iş bulma durumları sınırlı olması da etkilidir. Diğer bir neden de öğrenciler, kentin küçük olmasından ötürü sosyal ve kültürel anlamda bir imkân ve koşulları sağlamıyor. Akademik personel konusunda da ciddi problemlerimiz var. Hala bazı üniversitelerde alan uzmanı yüksek düzeyde akademik birikime ve kariyere sahip eleman sıkıntımız devam etmektedir. Buda nedenler arasında yer almaktadır.”dedi.
Munzur Üniversitesini tercih eden öğrencilerden Sedat Turgut, “Okuduğum bölümde şuanda iş imkanı fazla olduğu için ben buraya geldim, çünkü meslek kapasitesi geniş bölüm ve bu umutla buraya geldim. Ama gördüğüm kadarıyla bu bölümü bitirenler işsizlikle karşı karşıyalar. Benim kaygımda bu bölümü bitirince ne olacam, amacıma ulaşacak mıyım ve meslek sahibi olacak mıyım gibi kaygılarım var”dedi.
Munzur Üniversitesinin akademik kadro anlamında yetersizliğine dikkat çeken Şeymus Bakır, “Ben Munzur Üniversitesine akademik eğitim için geldim ancak bu üniversitede iyi akademisyenler, hocalarımız ihraç edildi. Elektrik Mühendisliği okuyoruz ama laboratuvarımız yok ödenek olmadığı için mesleğimizi geliştiremiyoruz. Akademisyen olmadığı için bölümlerde yeteri önem verilmediği için öğrenciler bu üniversiteyi tercih etmiyor”diye konuştu.
Dilaver Paksoy, “Ben Dersim’i coğrafyası güzel olduğu için bu üniversiteyi tercih ettim. Dersim rahat güzel bir yer ancak üniversitenin donanımı çok az bu yüzden beklentimi karşılamıyor ”şeklinde konuştu.
Çevre illerden Munzur Üniversitesini tercih eden öğrenciler, Dersim’in medyada olumsuz yer almasının öğrencilerin tercini etkilediklerini söylüyor.
Urfa’dan geldiğini söyleyen Nurcan Yel, “Dersim ve Urfa arasında fazla bir mesafe yok ama ailem burayı eğitim açısından tercih etmemi çok sağlıklı bulmuyor. Çünkü medyadaki terör haberleri olumsuz etkiliyor. Öğrenciler de bu haberler yüzünden Dersim’i tercih etmiyor”dedi.
Damla Çınar, “Son dönemde medyanın Dersim’i terör bölgesi göstermesinde ötürü ailem buraya gelmemi istemedi. Ama burada kalıp akademisyen olmak istiyorum. Devlet bu üniversite için gerekli önemi vermelidir”diye konuştu.
Haber: Ali Haydar Gözlü