• BIST 9652
  • Altın 2968.938
  • Dolar 34.6884
  • Euro 36.6766
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 0 °C
  • Tunceli -5 °C

Yavuz, 78 yıl sonra Aslıhan Kiremitçiyan olduğunu öğrendi

Yavuz, 78 yıl sonra Aslıhan Kiremitçiyan olduğunu öğrendi
TBMM Dersim Komisyonu, birbirinden dramatik hayat hikâyelerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

TBMM Dersim Komisyonu, birbirinden dramatik hayat hikâyelerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. 80 yaşındaki Fatma Yavuz, komisyona gönderdiği mektupta henüz 5 yaşındayken ailesinden koparılarak sürgün edildiğini, 'yanaşma' olarak yaşadığı ailelerde işkence gördüğünü, 13 yaşında evlendirildiğini ve hayatı boyunca çile çektiğini anlatıyor.

Ermeni olduğunu bilen ancak bu durumu çocuklarından hep saklayan Dersim mağduru Fatma Yavuz, 1995 yılında bu sırrını ifşa etmek zorunda kalıyor. 2010 yılında nüfus müdürlüğünden çıkartılan soy kütüğünde ise asıl adının Aslıhan Kiremitçiyan olduğunu öğreniyor. Fatma Yavuz, komisyondan babası Agup Kiremitçiyan'ın el konulan arazilerinin iadesinin yanı sıra kendilerinden özür dilenmesini istiyor.

TBMM Dersim Komisyonu'na, 1938'deki kanlı olaylarda yaşanan mağduriyetlerle ilgili bugüne kadar 3 binin üzerinde dilekçe geldi. Fatma Yavuz'un dilekçesi ise Dersim'de yaşanan acıların yanı sıra yıllarca kimliğini gizlemek zorunda kalanların dramını da ortaya koyuyor. Olaylar sırasında henüz 5-6 yaşında olduğunu ve ailesinden koparılarak Konya'nın Beyşehir ilçesine getirilen Yavuz, çocukluk günlerini şöyle anlatıyor: "Önce bir albay beni yanına aldı. Onun tayini çıkınca nüfus müdürünün yanına verildim. Besleme olarak yarlarına alan ailem, beni çok döverdi. Hatta parmaklarım, odunla yediğim sopalar yüzünden kırıktır. Hiçbir doktora götürülmedim. Daha sonra başka bir aile beni yanına aldı. Orada da çok işkenceye maruz kaldım. 13 yaşımda iken 35 yaşında biriyle evlendirdiler. Aç susuz işkence dolu bir yaşantım vardı. Her şeyden önce çocuktum. Mutsuz yaşantı sonucu birkaç evlilik yaptım. Evsiz, işsiz hep sokakta bırakıldım. Çocuklarımı bu şartlarda büyüttüm."

Yavuz'un 1995 yılında kızının sigortasından faydalanmak için yapılan resmi işlemlerde 57 yıl boyunca gizlediği 'Ermeni' kimliği deşifre oluyor. 78 yaşında iken ilk kez gerçek adını öğrendiğini anlatıyor: "Kızım, 2010 yılında soy ağacımı çıkarttı. İşte orada 1946 yılında ad ve soyadımın değiştirilmiş olduğunu öğrendim. Gerçek adımın Aslıhan, soyadımın Kiremitçiyan olduğunu, nerede doğduğumu, hangi köyden olduğumu o zaman öğrendim. 80 yıl sonra akrabalarımın bazılarına ulaştım. Babam Agup Kiremitçiyan, Tunceli Hozat'ta hâlâ çok iyi anılan ve devletine bağlı bir Ermeni vatandaşmış."

Varlıklı bir ailenin çocuğu olmasına rağmen asimile edilerek işkence dolu bir hayat yaşadığını anlatan Yavuz, mağduriyetin bir nebze giderilmesi için komisyona başvurduğunu söylüyor.

Dersim Komisyonu, canlı tanığı evinde dinledi
TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde kurulan Dersim Alt Komisyonu da dün Konya'da yaşayan ve Dersim olayları sırasında asker olan Mehmet Ali Doğaner'i dinledi. 103 yaşındaki Doğaner'le Konya'daki evinde görüşen Dersim Olayları Tanıklarını Dinleme Kurulu üyelerine bir ambulans ile bir ambulans ekibi ile adli tıp uzmanı eşlik etti. Kurul üyelerinden AK Parti'li Halil Ürün, Mehmet Ali amcanın hafızası çok iyi. Komisyona çok güzel bilgiler verdi.'' dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim