Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Yeni doğan Tarama Programı, tüm dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu sağlık hizmetidir. Dünyada yeni doğan döneminde en sık taraması yapılan hastalıklar arasında Fenilketonüri, Konjenital Hipotroidi, Biotinidaz Eksikliği, Homosistinüri, Galaktozemi, Konjenital Adrenal Hiperplazi gibi metabolik hastalıklar yer almaktadır.
Türkiye’de Yeni doğan Taraması Bakanlığımızın sorumluluğunda üniversitelerin desteğiyle 1987 Fenilketonüri Tarama Programı ile başlatılmıştır. Ülkemizde Ulusal Yeni doğan Tarama Programı 25 Aralık 2006 tarihinde başlatılmış olup, 2008 Ekim ayı sonunda Biyotinidaz Eksikliği, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren de KistikFibrozis Hastalığı eklenmiştir.
Yenidoğan Tarama Programı bebeklerin doğumlarından itibaren uygun şartlarda özel filtre kağıtları ile topuk kanı örneklerinin alınarak Yenidoğan Tarama Laboratuarlarına en kısa zamanda ulaştırması, bu bebeklerin tarama sonuçları internet ortamında açıklanır açıklanmaz sonuçları hastalık yönünden şüpheli çıkan bebekleri ( Bilim Komisyonları tarafından hazırlanan akış şemaları uyarınca ) ilgili kliniklere sevk etmek ve ilgili klinik tarafından verilen tanıları ve sonuçları takip etmek esasıyla yürütülmektedir.
Fenilketonüri kalıtsalmetabolik bir hastalıktır. Hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalaninmetabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son ağır zihinsel geriliktir.Çekinik genle taşınan bu hastalığın taşıyıcı sıklığı ülkemizde yüksektir. Her 100 kişiden dördünün bu hastalığı taşıyor olmasının yanı sıra, yüksek orandaki akraba evlilikleri ( her 4 evlilikten 1’ i ) hastalığın ülkemizde sıklıkla izlenmesinin nedenidir.
Tanı alan fenilketonürili çocukların özel beslenme gereksinimi olan mamaları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca ek beslenme ürünleri ( makarna, bisküvi v.b ) için ailelere de ödeme yapılmaktadır.
Ülkemizde her yıl 1 Haziran “ Ulusal Fenilketonüri Günü “ olarak kabul edilmiş olup, çeşitli etkinliklerle farkındalık yaratılmaya çalışılan Fenilketonürinin erken dönemde teşhis edilmesini sağlamak için üzerimize düşen görevi yerine getirelim ve çocuklarımızı Aile Hekimlerimize götürerek taramamızı yaptıralım.”