Kalp hastalıkları, hemen hemen tüm toplumlarda en sık görülen ölüm nedenlerinden biridir. Gelişmiş toplumlardaki hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve aşırı stres, kalp hastalıklarını tetikleyen en önemli unsurların başında gelmektedir.
Vücuttaki diğer kaslar gibi kalbin de düzgün çalışması için oksijene ihtiyaç vardır. Kalbin bu ihtiyacını karşılaması için besleyici damarlar olan koroner arterler bulunur. Bunlarda meydana gelebilecek herhangi bir problem çok ciddi sorunlara yol açabilir.
Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikayetler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikayetleri olan kişi en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır.
Kalp Sağlığında Beslenme
· Yemekler bitkisel yağlarla hazırlanmalıdır.
· Haftada 2 kez kırmızı et, diğer günler organik tavuk ve balık yenmelidir. Balık iyi kolesterolü yükseltir, trigliseriti düşürür.
· Cevizin içerisinde balıktaki gibi omega 3 yağ asitleri vardır. Her gün yenilecek bir kaç adet ceviz, yağlı besinlerin damarlara verdiği zararları azaltır.
· Meyve ve sebze bol bol tüketilmelidir.
· Kuru baklagiller bol bol tüketilmelidir.
· Yer fıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi kuruyemişlerin çok faydalı olduğu unutulmamalıdır. Ancak kilo problemi olan bireyler kuruyemişleri aşırı tüketmemelidir.
· Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar, tam tahıllı veya tam buğday ekmekleri tüketilmelidir.
Kalp Hastalıklarından Korunma Yolları
· Düzenli ve ölçülü bir şekilde egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz kalp sağlığını arttırır, kan basıncını düşürür. Kilo kontrolü sağlar ve stresi azaltır.
· Bol sebze, meyve ve hafif yağlarla desteklenecek diyet sayesinde kandaki yağ oranının dengesi sağlanır.
· Kanın pıhtılaşmasına sebep olan ve kandaki oksijeni azaltarak kalbe büyük zarar veren sigaradan mutlaka uzak durmak gerekir.
· Şişmanlık, yağlı yiyecekler ve tuzdan uzak durmak gerekir. Kan basıncının artışına sebep olan bu faktörlerden dolayı kalp zorlanır ve damarlar sertleşir.
· Bel çevresi son zamanlarda yapılan araştırmalarda oldukça önem kazanmıştır. Bel çevresi ölçüsünün artışı ile kalp damar hastalığı arasında doğru orantılı bir artış vardır.
· Stresten uzak durulmalıdır. Stres belki kalp hastalığına sebep olmaz fakat damarlar tıkalıysa bunu tetikleyen bir etken olur. Daha az stresli bir yaşam tarzı benimseyin.
KALP HAFTASINDA KALBİNİZ İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ YAPIN. KALBİNİZE DAHA İYİ BAKIN VE DAHA SAĞLIKLI BİR YAŞAM SÜRÜN.
TUNCELİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ