Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından desteklenen “Dersim 1937-1938 Saha Çalışması Pilot Projesi” (Haziran-Eylül 2020) kapsamında hazırlanan çalışma Kemerê Arey (Halvoriye/Karşılar Köyü), Koo Spi/Beyaz Dağ (Zımeq/Çığırlı Köyü), Kırniga Khali (Kırnige/Buzlupınar Köyü), Serkemer/Derê Xezani (Dervişcemal Köyü) ve Deşt/Geyiksuyu katliam yerlerini kapsıyor.
Çalışmada örnek olarak ele alınan beş toplu katliam yeri ve buralarda yaşanılanların yanı sıra diğer tüm katliam vakaları ile yerleri detaylı biçimde araştırılmayı ve aydınlatılmayı bekliyor.
“Dersim 1937-38 Katliam Yerleri ve Toplu Mezarlar Haritalandırma ve Envanter Projesi” başlıklı uzun erimli çalışmanın ilk adımında ortaya çıkarılan video çalışması, söz konusu araştırmanın yaklaşımını ve kapsamını ortaya koymak, kamuoyuyla paylaşmak üzere gerçekleştirildi.
Akademi ile akademi dışının birlikteliği açısından da dikkat çekici olan araştırma projesi, Prof. Dr. Bülent Bilmez ile Cemal Taş’ın yönetiminde ve Dr. Esengül Ayyıldız’ın koordinatörlüğünde sürdürülüyor.
Katılımcı anlayışla gerçekleştirilen projenin ilk aşamasında, “tamamlanmış bir araştırmanın sonuçlarını sunmak” amaçlanmadığı gibi, ilk pilot projenin sonuçları da sunulmuyor.
Yayınlanan video çalışması, araştırma ekibinin belirlediği katliam yerlerinin ziyareti sırasındaki anlatımlarından oluşuyor. Video çalışmasıyla, sözü edilen projeye katılmak ve katkıda bulunmak isteyenlere işbirliği ve ortaklaşma çağrısı amaçlanıyor.
“Dersim 1937-38 Katliam Yerleri ve Toplu Mezarlar Haritalandırma ve Envanter Projesi” sürecinde elde edilecek bulgular, akademik-bilimsel süzgeçten geçirildikten, titiz bir biçimde işlendikten sonra, yazılacak kitaplar ve interaktif internet sitesi aracılığıyla kamuoyunun dikkatine sunulacak.