Dersim’in Ovacık İlçesine bağlı Çayüstü Köyü 90’lı yıllarda boşaltıldı. Köyde yaşayanlar, Elazığ ve farklı kentlere göç ettiler. Bazı köylüler, köylerine geri dönerek yaşam alanlarını oluşturmaya başladılar.
Köylüler, döndüklerinde yolların bozulduğunu, su hatlarının tamamıyla bittiğini ve elektrik bağlantısının kalmadığını görünce birçok girişimde bulundular.
Kendi imkanları doğrultusunda yaşam alanlarını oluşturan köylüler, elektrik için onlarca kez başvuru yapmasına rağmen bir sonuç alınamadı.
8 YILDIR ELEKTRİKSİZ YAŞIYORLAR
8 yıldır güneş panelleriyle yaşamlarını sürdürmeye çalışan köylüler, yetkililere acil çağrıda bulunuyorlar.
Konuya ilişkin Gazete Perperik’e konuşan Hıdır Soylu, “Yol sorunumuz, elektrik sorunumuz var. Bu köyde hep yaşlılar var. Elektriksiz hiçbir şey yapamıyoruz. Çamaşırlarımızı yıkayamıyoruz, zor oluyor” diye konuştu.
“KÖYÜMÜZDE YAŞAMAK İSTİYORUZ”
Soylu, “Biz yolu kendimiz yaptık. İki senede zor bitirdik. Jeneratör gittik satın aldık, su motoru satın aldık. Burada yeniden yaşam inşa ediyoruz. Elazığ’daydık ama şehirde yaşam yok artık. Köyümüzde yaşamak istiyoruz” dedi.
“TEDAŞ’A BAŞVURU YAPTIK AMA SONUÇ ALAMADIK”
93 döneminde elektrik, telefon, kanalizasyon sistemlerinin olduğunu ancak geri döndüklerinde hepsinin bitik durumda olduğunu aktaran Soylu, “Şu an 8 hane var köyümüzde. Güneş paneller kurduk, sadece cep telefonu ve lambalar için. İki yıl önce TEDAŞ’a başvuru yaptık. Yetkililerin acil çözüm bulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“YAŞLIYIZ, ELEKTRİKSİZ ZORLANIYORUZ”
Hatice Soylu ise yaşlıların elektrik olmadan çok zorlandığını aktardı.
Soylu, “Öncelikle elektrik lazım bizim köyümüze. Çamaşır yıkarken bacaklarımız ağrıyor. Hepimiz yaşlıyız. Evlerde su ve kanalizasyon sistemimiz de yok. Mağdur durumdayız. Yolumuz yoktu elle yaptık, kış aylarında araba gelmiyor buraya. Genç yok memlekette, hepimiz yaşlıyız ve zorlanıyoruz. Yardım edilmesini istiyoruz” dedi.
“İNEKLERİMİ SATMAK ZORUNDA KALDIM”
Zeliha Demir, ineklerinde elde ettiği katıkları muhafaza edemediği için ineklerini sattığını belirtti.
Demir, “Sorunlarımız çok. Her şeyi elle yapıyoruz, zorlanıyoruz. Kaç yıldır elektrik bekliyoruz. Üç ineğim vardı katıklarım telef oluyordu. İneklerimi satmak zorunda kaldım. Şimdi ne yapacağız bilmiyorum. Buraya gelip hayvancılık yapalım dedik o da olmadı. Durumumuz gerçekten kötü” diye konuştu.