• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 11 °C

9 yaşından beri Dersim’in yöresel kıyafetlerini dikiyor

9 yaşından beri Dersim’in yöresel kıyafetlerini dikiyor
Dersim’de yöresel kıyafet yapımı ve satımı ile ilgilenen tek kadın olan Cemile Yıldız, ilkokul 3'üncü sınıftan beri yöresel kıyafet işi ile uğraşıyor.

Dersim merkezde açtığı bir dükkânda eski dikiş makinesi ile yöresel kıyafet dikimi ve satışını yapan 62 yaşındaki Cemile Yıldız, annesinden öğrendiği dikim işini yıllardır sürdürüyor.
Yöresel kıyafetlere ilginin yoğun olduğunu söyleyen Yıldız, “Ben bu yöresel kıyafetleri dikme işine 9 yaşında başladım. Bu işi annemden öğrendim, annem terziydi. Dersim’de gençlere, gelinlere, yaşlılara elbise dikerdi. Çok değerli ve önemli bir terziydi. Şalvar, peştamal, manisi ve birçok elbiseyi dikerdi. Annem de terzi olduğu için ben de sürekli anneme bakardım. Nasıl dikiyor, nasıl yapıyor. O şekilde öğrendim. Birgün annemden habersiz dikiş makinesinin başına geçtim, pijamaları aldım ve diktim. Annem gelip gördü bunları kimin diktiğini sordu ve hayretler içinde kaldı. Bende annemin beni döveceğini düşündüm sonra annem makinenin bozulmadığını görünce gelip beni öptü. Dikim işine bu şekilde başladım ve devam ettirdim. İnsan merak ettiği zaman ve istekli olduğu zaman her şeyi öğreniyor ”dedi.
Yöresel kıyafet dikimini zevkle yaptığını belirten Yıldız, "Yurt içinden, yurt dışından her tarafa gönderiyorum. İnsanlar, bu dükkâna gelip bu kıyafetleri gördükleri zaman seviniyorlar, kültürümüz geri gelmiş diyorlar. Özellikle gençler bu kıyafetlere daha çok meraklılar, nişan için kına gecesi için düğün için bu kıyafetleri çok tercih ediyorlar. Yurt dışına çok gönderiyorum sanatçılar çok istiyor. Bizim kültürümüz çok iyi, elbiselerimiz de çok güzel herkes bu elbiseleri tercih ederse daha güzel olur”
Dersim’de yöresel kıyafetleri diken ve satan tek kadın olan Cemile Yıldız’ın dükkanı geçmişe yolculuk etmek isteyen insanların uğrak yeri olmuş.
Dersim’de yöresel kıyafetleri satan bir dükkânın olmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Özkan Uç, “Bir taraftan yöresel şalvarı görebiliyorsunuz, bir taraftan kadınlarımızın bağladığı kuşakları ve fesi bulabiliyorsunuz. Kültürümüze dair, eskiye dair ne varsa bu dükkanda bulabiliyorsunuz. İçeriye girdiğiniz zaman o mistik ve kültürel kokudan belli, değer kokuyor burası, kültür kokuyor ben buraya geldiğim zaman haz duyuyorum burada kültürümüzle buluşmanın hazzını yaşıyorum ”dedi.
Haber: Ali Haydar Gözlü

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim