• BIST 9997.85
  • Altın 3150.454
  • Dolar 35.7533
  • Euro 37.3456
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara -1 °C
  • Tunceli -3 °C

Ağır Hasar

KEMAL YILDIZ

Désim de son aylarda sessiz sedasız yaşanan kültürel bir yok oluşa şahitlik ediyoruz. Onlarca yılın savaş ortamının yarattığı yıkımlardan, köylerin boşaltılmasından, terk edilmişlikten kurtulan az sayıda ayakta kalan evler, devletimiz Désim’i afet kapsamına alması sayesinde birer birer yok olmakta.

Désim’in onlarca yıldan beri tarihi, kültürü, dili, içeriden veya dışarından çokça erozyona ve asimilasyona uğratıldı. Bunun sebepleri ve sonuçları konusunda söylenecek, yazılacak çok şey var. Fakat güncel olan bir durum var ki, Désim toplumunda hiçbir farkındalığın olmaması, tarihi-kültürü konusunda ne kadar duyarsız, bilinçsiz olduğunu bir kez daha göstermektedir.

Tolumlar var eden tarihi hafızalarıdır. Désim tarihsel olarak kentli bir toplum olmaktan çok köylü toplum olarak ifade edilebilinir. Bu anlamda köyleri, dili, tarihi, coğrafyası, mimarisinin en önemli hafızalarıdır. Yüzyıllara, yakmalara, terk edilmişliğe rağmen ayakta kalmış taş evler, devletin, depremde zarar görmüş evleri yapımında “zorunlu yıkım” dayatması ile bir bir yok olmakta. Zamanın heybetli konakları, tarihe şahitlik etmiş taş evler yıkılmakta. Bir toplum mimari değerleri, tarihi hafızası kendi elleriyle yok edilmekte. Ev sahiplerinin faydacı yaklaşımları ki burada ciddi bir fayda sağlamadıkları da başka tartışılacak bir konu, asıl can sıkıcı olan şey,  Désim toplumunun kendi değerlerine, kültürüne bu kadar duyarsız olması. Söylemde, çok politik bir toplum, duyarlı-bilinçli toplum olduğumuz pohpohlamasının ne kadar kof bir yalan olduğu gerçeğini yüzümüze vurması gerçeğidir. Kendi tarihinden, kültüründen, dilinden kopuk bir toplum olması nedenlerini yeniden tartışmak gerektiği kanısındayım. Çağın getirdiği genel yozlaşmanın yansımasının yanında, geleneksel olarak son on yılların sığ siyaset anlayışının, ajitasyon kültürünün toplumdaki karşılığı olarak görülmektedir. Aşırı siyasallaşmış, “çok okuyan” bir toplumun neden bu kadar kendi kültürüne ve tarihine yabancılaştığı tezadı karşımızda durmaktadır. Bir toplumun tarihinin, hafızası silinirken hiçbir farkındalığının olmaması ne kadar acı ise, toplumunda siyaset üreten kurum ve kuruluşlarında bu konunda hiçbir duyarlılığın olması da o kadar acıdır.

Désim gerçek bir tezat toplumudur.  Görünürde ki, siyasallaşmış, okuyan, duyarlı toplum genellemesinin altında yatan gerçek bize başka gerçekleri göstermektedir. O kadar okumamıza, her konuda, her şey hakkında fikrimizin olmasına rağmen entelektüel derinlikten uzak, sığ, ajitasyon siyasetinden başka bir şey üretemediğimiz gerçeğidir. Giderek ikiyüzlü bir toplum olmamız normalleşmektedir.  Bir çok konuda bunu görmekteyiz. Mesela, oldukça popüler olan “çevrecilik”  konusunda o kadar aktivistimiz, Munzur kenarında bir pij kavak kesildiğinde verdiği tepkinin onda birini, yüz yıllık tarihi-mimarisi yok olurken, neden bir sözü olamamaktır. Neden bir farkındalık yaratmak için en ufak bir şey yapmamaktadır. Bu toplumun tarihi, kültürel mirasının bir pij kavak kadar değeri yok mudur?  Çevre duyarlılığına sahip aktivistlerimizin gözünde.

Désim gerçek bir tezat toplumudur. Mesela Türkiye tarihinde bir ilk yaratarak, en siyasallaşmış tavrı koyarak “Komünist” belediye başkanı seçmiştir. Belediye Başkanının öderliğinde Hariç Boyları’nın Kolhoz ve Solhozlarla donatmasını veya tarihi bir ukde olarak içimizde kalan,  Deşt topraklar kamulaştırmasını tamamlamasını, Deşt topraklarını nohut ve fasulye tarlalarıyla şenlendirmesini veya diline, köüne yapıncılaşmış bu toplumu Kültür Devrimiyle şahlandırmasını beklemek haksızlık olacaktır. Fakat toplumun sorunları karşısında asgari siyasi bir duruş, veya söylem, eylem beklemek çok fazla olmasa gerek. Sadece biz Désimlilere nasip olacak durumdur en “komünist” ve apolitik başkana sahip olmak.

[email protected]

Bu yazı toplam 68224 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim