Alevi nüfusunun en yoğun yaşadığı Dersim’de kararı değerlendiren Cemevi yönetimi ve halk, Alevilerin sorunlarının çözümü için AHİM’e gitmek mecburiyetinde bırakılmasının acı verici olduğunu söylüyor.
AHİM 2 Aralık 2014’te, Cem Vakfı idaresindeki Yenibosna Cemevi’nin elektrik giderlerinin devlet tarafından karşılanması talebini “Alevilik bir din değil, Cemevleri ibadethane değil” diyerek reddeden Türkiye’yi haksız bularak, “inanç özgürlüğünün ihlal edildiğine” ve “ayrımcılık yapıldığına” karar vermişti.
Mahkeme 20 Haziran 2017 tarihli kararıyla da Türkiye’nin Cem Vakfı’na 44 bin 400 Euro maddi, 10 bin Euro manevi olmak üzere toplam 54 bin 400 Euro tazminat ödemesine hükmetti.
Mahkemenin tazminata itiraz eden Türkiye, maddi tazminatın 44 bin 400 Euro’dan 23 bin 300 Euro’ya düşürülmesini talep etti.
AİHM dün açıkladığı kararıyla, Türkiye’nin talebini reddetti ve kararda belirtildiği üzere toplam 54 bin 400 Euro tazminatın ödenmesi gerektiğine karar verdi. Karar Dersim’de olumlu karşılandı.
Red kararı ile ilgili konuşan Dersim Cemevi Dernek Başkanı Ali Ekber Yurt,” Bu karar Aleviliğin ve Alevilerin haklılığını gösteriyor. Türkiye’de Alevilere yapılan haksızlığın göstergesidir” dedi.
AİHM’nin tarafsız olduğunu belirten Yurt, bu konuda yıllarca uyarılarda bulunduğunu kaydetti. Yurt, şöyle devam etti:
“Ben sayın Cumhurbaşkanımızın sofrasında defalarca oturdum. Gerek biz olalım gerek İzzettin Doğan olsun, gerek diğer katılımcılar olsun hep sonucun hukuki anlamda bu noktaya gideceğini buna gerek olmadığı ve buna gerek olmadığı noktasında kendilerine uyarılarımız olmuştu ancak dikkate alınmadı. Alevilerin Avrupa ve Dünya kamuoyu açısından çok önemli ve yerinde bir karar. Artık bu süreçten sonra temennimiz odur ki bu haksızlık daha fazla sürmesin daha fazla bu ülke içinde yaşayan inanç topluluğu incitilmesin ve inceltilmeye devam edilmesin.”
Alevi nüfusunun en yoğun yaşadığı Dersim’de halk, devletin Alevilerin sorunlarını çözmesi gerektiğini belirtiyor.
İpek Er,”Biz neden gidip AHİM’de hakkımızı arayalım, neden biz böyle bir hak arayışına girelim. Biz Türkiye’de yaşıyoruz, Türkiye bizim hakkımızı vermeli. Cemevi biz ibadethanemizdir. Türkiye devleti bize yardım etmeli ve bize sahip çıkıp hakkımızı vermeli, biz hakkımızı dışarda aramak istemiyoruz ”ifadelerini kullandı.
Hüseyin Demir, “Keşke bu mesele AHİM’e gitmeden Türkiye içinde çözülseydi daha iyi olurdu. O zaman daha çok birbirimize sarılır, birlik ve beraberlik içinde olurduk. Biz yine aynı bayrak altında kardeşiz ama bu sorun içerde çözülseydi daha iyi olurdu”diye konuştu.
Çiçek Gündüz, “Alevilerin hakları biran önce verilmeli. Cemevleri ibadethane kabul edilmeli. Türkiye’de Alevilerde yaşıyor. Biz varlığımızı kabul ettirmek için mahkemelerde gezmek istemiyoruz. Bu ülkenin Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Alevilerin haklarını vermelidir”dedi.
Haber: Ali Haydar Gözlü