Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 18 Şubat 2013 günü, telekonferans sistemiyle hizmete açtığı, Tunceli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı Aile Destek Merkezi (ADEM), kadınların ikinci yuvası oldu. Kadınlar burada katıldıkları meslek edindirme kurslarında gelecekte iş kurmak üzere çeşitli branşlarda eğitim alırken, aynı zamanda ebru, sirtaki, tango ve salsa da öğreniyor.
İkinci yuvaları haline gelen bu merkezdeki kurslara katılan kadınlar, kendilerine mesleki beceri kazandırmanın yanı sıra aile sıcaklığıyla sosyalleştiklerini, günlük sıkıntılarından uzaklaştıklarını, buranın sadece kurs yeri olmadığını aynı zamanda sıcak bir aile yeri olduğunu kendileri ve çocukları için her türlü imkanları bulduklarını dile getirerek, herkesin ADEM'e katılmasının faydalı olacağını söyledi. Aşçılık, kuaförlük, kitre Bebek kurslarına katılan kadınlar öğrenirken, ürettikleri ürünleri satarak aile bütçesine de katkıda bulunuyor. Kitre Bebek kursuna katılan kadınlar boş zamanlarını kitre Bebek yaparak geçirirken, yaptıkları bebekler piyasada 250 liraya alıcı buluyor. Kitre Bebek kursuna emekli memurlar da katılırken, kadınlar, hem boş vakitlerini değerlendirmeyi hem de meslek edindiklerini kaydederek, ürettikleri bebekler için pazar aradıklarını ifade etti. Kuaförlük kursuna katılan ev kadını Sevim Ayduran, kursta çok şey öğrendiğini dile getirerek, "Saça şekil vermeyi ve gölge atmayı öğrendim, Aile bütçemize katkısı oluyor, en azında saçımızı burada yapıyoruz.Dışarıda yapsak epey para vermiş olacağız" dedi. Haziran'da kursa başlayan Birsen Polat ise, hem becerilerini geliştirdiğini hem de kendi ihtiyaçlarını giderdiği için çok faydalı olduğunu ifade etti. Kuaför hocası Özlem Şen ise, 30 öğrencisi olduğunu başta yavaş ama güzel bir şekilde öğrendiklerini anlatarak, "Ev hanımı ve öğrenci olan kursiyerlerimiz, birbirlerinin üzerinde saç kesimi, boya, fön ve diğer işlemleri yapıyorlar. Daha fazla kadının gelip bu kurslara katılmalarını istiyoruz" diye konuştu.
KADINLAR EBRU ÖĞRENİP, SİRTAKİ, TANGO VE SALSA YAPIYOR
Meslek edindirme kursları yanı sıra kadınlar dans hocaları eşliğinde çeşitli danslar da öğreniyor. Ev hanımı Dilan Meriç, kuaför kursunun yanı sıra dans kursuna da katıldığını, dansın çok zevkli olduğunu ifade ederek, bütün kadınların bu kursa katılması çağrısında bulundu. Dans hocası Ergün Demir, üniversite eğitiminin ardından sirtaki, tango, salsa ile ilgilendiğini, İstanbul ve İzmir'de bu konuda çalışmalar yaptıktan sonra memleketine gelerek bu çalışmaları yürütmek istediğini söyledi. Demir, "İlgi olur mu diye bir çalışma başlattık. Büyük bir ilgiyle karşılaştık. Özellikle kadınların ilgisi çok iyi.Derste de gördüğümüz gibi arkadaşların ne kadar yetenekli olduklarını gösterdiler bize.İlk dersimizi yaptık.Gayet başarılı buldum.Kursa katılanlar arasında ev hanımları, öğretmenler, doktorlar, banka sektöründe çalışanlar var" şeklinde konuştu.
Kursa katılan ev hanımı Ceren Demir de, boş zamanlarını değerlendirdiğini, dans etmeyi sevdiğini dile belirterek, dans etmeyi devamlı hale getirmeyi istediğini anlattı. Özel Umudum Rehabilitasyon Merkezi'nden gelen engellileri misafir kursiyer kabul ederek ebru dersleri veren el sanatları öğretmeni Belgin Özsoy da, "Rehabilitasyon merkezinden gelen çocuklara ebru yaptırdık. Hepsi de gayet başarılıydılar. İçlerinden ne geliyorsa o tarz şeyler yaptılar. Güzeldi, eğlenceliydi. Ebru yapanlar ise başarılarıyla övünürken, çok eğlendik" ifadelerini kullandı.
"KADIN ÜRETTİKÇE KIYMETLİDİR"
Üretimden uzak kalmanın toplumsal yaşamdan uzak kalmak anlamına geldiğini ifade eden ADEM Başkanı Ayşe Can, "Merkezin Tunceli kadını için ikinci bir yuva olmasını hedefledik. 150 kursiyerimiz ve 60'a yakın talebimizle yolumuza devam ediyoruz. Sosyo kültürel etkinlikleri de kurumumuza getirerek bir ilke imza attık. Latin dansları ve tango eğitmenleriyle, dans derslerine başladık. Kadınlarımızın ürettiklerini Halk Eğitim Merkezi'nde açtığımız sergide sergiledik. Valimizin eşi ile birlikte, engellilere, annelerinin de katıldığı bir çay partisi düzenledik. Bu özel çocuklarımızla kurumumuzda bir ebru çalışması yaptık. Şu anda merkezimizde 8 kursumuz sürmektedir. Asıl hedefimiz Tunceli'deki her kesimden kadına ulaşıp, boş zamanlarını burada değerlendirmek, sosyal ve kültürel aktivitelerimizi kazandırmak ve onları meslek edindirmeye yönlendirmektir. Çünkü kadın ürettikçe kıymetlidir. Ürettikçe değerlidir. Sadece çocuk yetiştiren ve evini geçindiren bir kadın misyonundan uzak, aynı zamanda hayatın her yerinde faaliyet yürüten bir kadın hedefliyoruz. Çalışmalarımız bu yöndedir" şeklinde konuştu.