Munzur Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlyas Arslan, Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Çağlayan ve Öğretim Üyesi Hıdır Sönmez, ortak bir çağrı ile Zazaca’nın seçmeli ders olarak seçilmesi çağrısında bulundu.
DR. ARSLAN; “ANADİL KİMLİKLE BAĞ KURULMASINDA SON DERECE ÖNEMLİ”
Ortaokullarda 2012 yılından beri seçmeli Zazaca derslerinin mevcut olduğunu söyleyen Munzur Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlyas Arslan, “Haftalık 2 saat olan seçmeli Zazaca dersine 2012 yılında iyi başlandı. Ancak ondan sonra bir düşüş yaşandı. Velilerden isteğimiz bu dersi seçmeleri. Çünkü çocuklarımızın anadili öğrenmeleri kimlikleriyle bağ kurmasında son derece önemli bir etkendir. Ayrıca okul idarecilerinden de rica ediyoruz. Bu konuda daha aktif olmaları gerekiyor” dedi.
-İLİMİZDE ZAZACA DERSİ VERİLEBİLİYOR
Dersim’de daha önce atanmış Zazaca öğretmeni bulunmadığını hatırlatan Dr. Arslan, “Ancak artık norm kadroyla birlikte ücretli öğretmenlik formatıyla ders verilebilmektedir. Yani seçmeli dersi verebilecek öğretmen konusunda hiçbir sıkıntımız yoktur. Öğretmen ihtiyacı her türlü giderilebilmektedir. Bundan dolayı seçmeli dersleri seçelim. 10 Şubat tarihine kadar süresi var. Çocuklarımız dilimizi öğrensin. Mümkünse evlerimizde de konuşmaya çalışalım” diye konuştu.
-İNGİLİZCE, MATEMATİKİN YANINDA ANADİL DE ÖĞRENİLSİN
Bazın yersiz yanılgılara düşüldüğünü ifade eden Dr. Arslan, “Çocuklarımız İngilizce, Matematik öğrensin. Ama bunun yanında anadillerini de öğrenmeleri gerekiyor. Anadil, matematikten, İngilizce’den çok daha önemli. Çocuklarımızın kişiliklerinin oluşmasında çok önemli bir etken. İngilizce, Matematik ve diğer seçmeli dersler zaten bolca var. Proje okullarında 11 saate kadar İngilizce dersi var. Ayrıca iki saat de ekstradan alınması gerekmiyor. Şöyle bir yanılgı da var. Eğer çocuk kendi anadilini veya farklı bir dili öğrenirse Türkçe’de kafası karışır diye. Bu yanlış bir algıdır. Böyle bir durum söz konusu değil. Tam tersine anadilini öğrenen ve hakim olan çocukların diğer dillerde gördükleri eğitimlerde daha başarılı oldukları bir çok kez kanıtlanmıştır. Bu bir engel, bir eksi değildir. Tam tersine bir artıdır” şeklinde konuştu.
-ZAZACA EK DERSLERE FEDA EDİLİYOR
Bazı öğretmenlerin ek ders ücreti almaları karşılığında Zazaca dersini feda ettiklerine vurgu yapan Dr. İlyas Arslan, “Bu konuda aktif durmuyorlar. Elimize geçecek çok küçük meblağlar yüzünden çok büyük değerleri feda ediyoruz. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Bu önemli. Biz bu süreçte bütün ortaokulları, ilkokulları dolaştık. Edindiğimiz bilgiler kadarıyla böyle durumlar söz konusu. Norm fazlası öğretmenlere ders vermek için farklı dersler seçiliyor. Bu konuda Zazaca’dan daha çok vazgeçiliyor. Yani üç, dört ya da beş ders varsa ve üçü kalacaksa Zazaca çıkarılıyor genelde seçmeli derslerden. Bu konuda gerek okul idarecilerinin gerekse de öğretmenlerimizin daha duyarlı olmalarını bekliyoruz. Çünkü bu uzun vadeli bir süreçtir. O çocuğun anadilinde öğreneceği birkaç cümle, birkaç kültürel öge, o çocuğun kültürel kimliğinin oluşmasına çok önemli etki edecektir. Bu konuda biraz hassasiyet bekliyoruz” dedi.
-DESTEĞE HAZIRIZ
Munzur Üniversitesi’nde Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü olduğunu söyleyen Dr. İlyas Arslan, “Her türlü durumda her türlü desteğe hazırız. Gerek personel gerek materyal sağlama koşunda. Çünkü öğretmenlerimizin bu konuda çekimser kaldığını görüyoruz. Materyal yok. Ben Zazaca bilmeme rağmen dersi veremem gibi. Fakat biz bu konuda her türlü yardımı yapabiliriz. Bizimle iletişime geçmeleri yeterlidir” ifadelerini kullandı.
-ÖĞRETİM GÖREVLİSİ SÖNMEZ, “ZAZACA, MATERYALLER MEVCUT”
Zazaca’nın seçilmesi için okulları gezdiklerini söyleyen Öğretim Görevlisi Hıdır Sönmez, Milli Eğitim bünyesinde 2012 yılından beri Zazaca’nın seçmeli ders olduğunu belirtti.
Zazaca ile ilgili ders materyallerinin mevcut olduğunu ve bu konuda kimsenin endişelenmemesi gerektiğini kaydeden Sönmez, “Ders kitaplarının yanı sıra masal kitapları, kurs kitapları mevcut. Bizler de öğretmenlerimize destek vereceğiz. Üniversitede Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü var” dedi.
Bingöl’de Milli Eğitim bünyesinde 16-17 Zazaca öğretmeninin görev yaptığını hatırlatan Sönmez, “Burada da olması için bu dersin seçilmesi lazım. Biz istiyoruz ki bu ders seçilsin. Çünkü bu annelerimizin, babalarımızın dili. Onlardan miras kaldı. Bu dili çocuklarımıza öğretelim istiyoruz.Sey Qaji, “Her kuş kendi dilinde öter, her ot kökü üzerinde biter” diyor. Dilimizi konuşmazsak, öğrenmezsek kültürümüz de yok olacak. Zazaca dersi çok önemli. Ne kadar çok seçilirse o kadar öğretmen gelip burada çalışacak. Hem çocuklar anadillerini öğrenecek, konuşacak hem de dilimiz kaybolmaktan kurtulacak” diye konuştu.
-DR. ÇAĞLAYAN, “ANADİL VE KÜLTÜRE SAHİP ÇIKILSIN”
Munzur Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Öğretim Görevlisi Dr. Hüseyin Çağlayan da velilerin çocuklarına sahip çıktıkları gibi dillerine ve kültürlerine de sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Dilin çok önemli olduğuna vurgu yapan Çağlayan, “Dil kaybolunca kültür, itikat, kök de ortadan kalkar. O nedenle anadil öğrenilsin. Herkes diline sahip çıksın. Dilimiz son derece güzel bir dil. Xızır’ın dili deniliyor. Gerçekten de öyle. Bizler Xızır’ı da dilimizi de unutmayacağız” dedi.
HABER: ERCAN TOPAÇ