• BIST 9889.71
  • Altın 2957.01
  • Dolar 35.3143
  • Euro 36.6837
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C
  • Tunceli 5 °C

Akne İzlerinin Tedavisi

Dr.Eylem Acar

Akne ya da daha yaygın bilinen ismiyle sivilce; yağ bezlerinin deriye açıldığı, aynı zamanda kılların da yüzeye çıktığı kanalların kronik iltihabi bir hastalığı olup, her iki cinste ve tüm ırklarda eşit oranda görülür. Zamanında iyi ve etkin tedavi edilmeyen akneler maalesef kalıcı izlere neden olabilir ve bu durum aknenin kat kat üzerinde önem taşır.

Akne, genellikle ergenlik döneminde başlar. Fakat bitiş zamanı değişkendir.

18-20 yaş olabileceği gibi 25-30 yaşlara kadar da uzayabilir veya bazen daha geç yaşlarda başlaması da söz konusu olabilir. Genel sağlığı etkilemeyen, yaşamsal tehlikesi olmayan, basit bir hastalık gibi görünen “Akne vulgaris” insan iletişiminin üst düzeye ulaştığı günümüz toplumsal yaşamında yalnızca görüntüsü nedeniyle dahi çok büyük ve önemli bir sorun oluşturabilmektedir.. Ayrıca aknenin en çok görüldüğü yaşlar olan ergenlik çağı, beden algılamasının en yüksek olduğu, görüntünün bazı zamanlarda her şey olabildiği bir yaş dönemidir. Bu yaşlarda var olan belirtilerin şiddeti gençlerde başta depresyon olmak üzere çok ciddi psikolojik sorunlara neden olabilir.. Zamanında iyi ve etkin  tedavi edilmeyen akneler maalesef kalıcı izlere de neden olmaktadır. 

Sivilce izlerinde tedavi; izin tipi ve derinliğine göre düzenlenir. Tek bir yöntem yerine, izin yapısına uygun birkaç yöntemin bir arada kullanılması sonuçların daha iyi olmasını sağlar. 

Sivilce sonrası kalan izler genellikle üç tiptir 

•Yüzeyel izler (leke-hafif çöküklük) 

•Derin izler (çukurlar) 

•Keloid (kabarık deri) şeklinde izler

Gelelim akne izlerinin tedavisine

Son yıllarda oldukça etkili, ağrısız, yan etkisiz, sosyal hayattan uzak kalmadan, her mevsimde  uygulanabilen bir teknoloji ''Fraksiyonel Radyofrekans'' tedavisidir.   Tek başına ya da diğer yöntemlerle kombine edilerek uygulanabilir. 

Derinin tüm katmanlarına –epidermis ve dermise- altın mikro iğnelerle tek seferde inebilen fraksiyonel radyofrekans enerjisi, deride doğal iyileşme süreci başlatır. Buna bağlı olarak cildin üst tabakasındaki hücre gelişim faktörleri harekete geçer. 

3,5 mm’ye kadar cilt derinliğine inebilen ve geçtiği bölgenin tamamında aynı termal etkiyi yaratan Fraksiyonel Mikroiğneler bu bölgede kontrollü hasar oluşturarak kolajen liflerini uyarırlar. Aynı zamanda deride gözle görülmeyen mikrokanallar açılmış olur ve  aynı anda cilt üzerine sürülen hücre yenileyici serumlar bu mikrokanllardan hızlı ve etkin bir şekilde emilir. Yaklaşık ayda bir uygulanan 3-4 seanslık uygulamalarla  başarıya ulaşmak mümkün.

Akne izlerinin tedavisinde özellikle kış aylarında sıkça uyguladığımız bir diğer yöntem ise lazer teknolojileridir.

Özellikle fraksiyonel lazerler akne izlerinin tedavisinde çok etkilidir. 

 Fraksyionel lazer yönteminde uygulama yapılan alanda, tedavi sırasında mikron seviyesinde genişlikleri bulunan yüzlerce kanal oluşturulur. Lazerin yoğunlaştırılmış micro ışınları sayesinde derinin üst yüzeyinde yanık ya da  hasar oluşturmadan deri altında yoğun ısı kanalları oluşturuluşmuş olur. 

Fraksiyonel lazer ışınları , cilt  üzerinde yüzlerce ısı kanalları oluştururken cildin doğal yara iyileşme mekanizması tetiklenir.  Doğal hücre yenilenmesi hızlandırılır. 

Tedavinin 20- 25 dk öncesinde uygulama yapılacak alana bir anestezik krem sürülür. Böylece tedavi sırasında kişiler ağrı duymaz..  

Tedavinin  hemen sonrasında hafif pembeleşme görülür. Bu pembelik 2- 3 gün içerisinde azalarak kaybolur. Geride 5-7 gün içerisinde tamamen ortadan kaybolan ısı adacıklarının kahverengi kabukları kalır. Bu kabuklar toplu iğne başından çok daha küçüktür. Tedavi sonrasında yoğun nemlendirme ve güneş koruması tavsiye edilir. Aylık aralıklar ile 3 -4 defa tekrarlanması gerekir. 

Evet görünen o ki; yüzünüzün güzelliğini gölgeleyen ve uzun vadede kalıcı iz bırakma riski olan sivilceyi, zamanında tedavi etmek günümüzde çok daha kolay. Bu nedenle ergenlik aknesi deyip geçmeyin. Aknelerinizin tedavisini ihmal etmeyin...

Bu yazı toplam 1177 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim