• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -1 °C
  • Tunceli 0 °C

Almanya Dersim Soykırımı’nı tanıyacak mı?

Almanya Dersim Soykırımı’nı tanıyacak mı?
Dersim Tertelesinin Almanya meclisinde tanınması girişimi önemli kurumlar tarafından desteklenmektedir.

 Kampanya 13 Temmuza kadar devam ediyor ve o zamana kadar 50.000 imzanın toplanması hedefleniyor.

“AnerkennungfürDersim” Girişimi Almanya Meclisi’nin 1937-38 yıllarında Dersim yaşananları soykırım olarak tanıması için bir girişim başlattı.

Bu girişim Almanya Meclisi resmi sayfasından da yayınlandı. Yazılı ve Online olarak imzalar toplanmaktadır. Girişim adına gençler, kamuoyuna videolu çağrılarda bulundular. Çocuklar unutur torunlar hatırlatır

“Dersim 1937-38  tanıklarının büyük bir kısmı aramızdan ayrıldılar ama bu Dersim Soykırımı’nın unutulacağı anlamına gelmez. Biz tanıkların tanıklarıyız ve onların sesini sizlere taşıyoruz. Dersim Soykırımının unutulmasına müsade etmeyelim.”

Gençler yukarıdaki mesaj ile amaçlarını ifade ederken Almanya Meclisinden öz olarak iki şey talep ediyorlar:

1. 1937-38 Yıllarında yaşananları Dersim Alevilerine yönelik bir soykırım olarak tanısın.

2. Almanya’da yaşayan yaklaşık 800.000 Alevi var ve bunlar bu ülkenin vatandaşı ve bir parçasılar.

Tarih araştırmacıları, akademisyenler, öğrenciler, pedagogler vd. İçin bilgilenenebilecekleri materyallerin hazırlanası gerek. Üniversiteler, müzeler, kütüphanelerde vd. Dersim Soykırımına yer versin.

Daha önce Düsseldorf ve Berlin Eyalet Parlaentoları Dersim Tertelesi konulu konferanslara ev sahipliği yapmıştı. Dersim Soykırımı konusunda ilgili dar bir çevre dışta tutulursa alman kamuoyu bilgi sahibi değil. Partilerden SPD, Yeşiller ve Sol Parti konu ile daha yakından ilgileniyorlar ancak onların da ancak azınlıklar, göçmenler ve insan hakları ile ilgili milletvekilleri bilgili. Sağ partiler CDU/CSU ve FDP ise Dersim Soykırımı konusunda henüz bir bilgi sahibi değiller, nasıl tavır takınacakları tahmin edilemiyor.

Almanya, Avrupa Birliğinde ve dünyada önemli ülkelerden biri eğer Dersim Soykırımını gündemine alıp tartışırsa kuşkusuz bu çok önemli bir gelişme olacaktır. Bu girişim kuşku yok ki Dersim soykırım mücadelesinde yeni bir düzlem yaratmıştır aynı zamanda. Almanya Meclisinin konuştuğu bir konunundiğer AB ülkelerinde de peşi sıra görüşüleceği tahmin etmek zor olmasa gerek, öneli olan yolun açılmasıdır.

Yine Avrupa Parlamentosunun gündemine gelmesi mümkün olacak. Denilebilir ki Almanya’dan başlanmamalıydı, kabulü zor. Doğru zorlukları var ancak 200 bini Dersimli olmak üzere yaklaşık

800.000 Alevinin yaşadığı bir ülke. Ayrıca Alevilerin en çok sevildiği ülkelerin başında Almanya gelir. Almanya tarih ile yüzleşme konusunda oldukça duyarlı bir ülke ve zengin deneyimlere sahip. Bu yönleri ile bakıldığında Almanya doğru ve bir o kadar da güçlü bir tercih gibi duruyor.

 

Geçen yıl Ermeni Soykırımını tanıyan Almanya, Türkiye ile bazı sorunlar yaşamış ve ilişkiler giderek daha gergin bir hal almıştı. Ancak Dersim Soykırımını, Ermeni Soykırımından ayıran temel bir etmen var; Ermeni Soykırımı Türkiye tarafından sürekli inkar edilirken, Dersim Tertelesi dönemin

Başbakanı Erdoğan tarafından 23.11.2011 yılında kabul edilmiş ve “özür dilemişti”. Türkiye Başbakanının özür dilediği bir Soykırım konusunda daha pasif bir tutum takınacağı muhtemeldir.

Dersim Tertelesinin Almanya meclisinde tanınması girişimi önemli kurumlar tarafından desteklenmektedir. Girişimi Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Avrupa Dersim Dernekleri, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), Almanya Gençlik Birliği (BDAJ), Almanya Öniversiteli Öğrenciler Birliği (BDAS), Dersim Gençliği, Arbeitsgruppe Aneerkennung (AGA) ve Gesellschaft für bedrohte Völker (GfbV) tarafından destekleniyor. Kampanya 13 Temmuza kadar devam ediyor ve o zamana kadar 50.000 imzanın toplanması hedefleniyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim