• BIST 8838.6
  • Altın 3013.818
  • Dolar 34.2332
  • Euro 37.0423
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 14 °C

ANADOLUNUN HORASANI TUNCELİ

Fikri TAŞ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
   Kültür Turizm Bakanlığına bağlı Bektaşi Kültür Cem Evi Başkanlığı, Tunceli Valiliği, Munzur Üniversitesi, ortaklaşa ANADOLUNUN HOROSANI TUNCELİDİR. Sempozyumu, düzenlemişlerdi. Üniversitenin, kültür konferans salonunda, İki gün süren Sempozyum, a,  ülkenin muhtelif illerinden, sunum yapacak profesör, doçent unvanlı,53 bilim adamı akademisyen katılmıştı. 
  .HOROSAN ismi tarihi ünlü bir isimdir. Tarihte Asya’dan Avrupa ya uzanan İPEK YOLUNUN, üzerinde kurulu tarihi eserleriyle, ünlü kentlerdir. Yerleşim yerleridir. İran da, Irak ta, Horasan kentleri olduğu gibi bizde de, Erzurum’un ilçelerinden biridir. 
   Davetli olduğum, Sempozyuma, ilk günü, misafirlerim olduğundan katılamamıştım. İkici gün, Sempozyumu izlemeye gittim. 
   Üniversitemizin,Sayın Rektörünü, makamında ziyaret ettim. Üniversitemizi başarılı üniversiteler seviyesine çıkarmanın yoğun çabası içinde olan Sayın Rektörümüzden varsa yeni projelerini merak etmiştim. Üniversitemize yeni bölümler, branşlar açmak istediklerini, ifade eden Sayın Rektör, Tarımda, çiftçiye, örnek destek olacak çalışmalarını sürdürdüklerini, ifade ettiler. Hozat ilçesinde, çiftçiye verdikleri yerli ana buğday tohumundan 4,5 ton Buğday üretildiğini, bu yılda belirleyecekleri 10 çiftçiye, ekim yapmaları için ihtiyaçları tohumu vereceklerini, ana yerli buğdayın üretilmesi için çalışmalarını yaygınlaştırarak sürdüreceklerini ifade ettiler. Elde edilecek yerli Ana buğdaylardan Bulgur elde edilmesi içinde gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade ettiler. 
    Sayın Rektörümüzle Üniversitenin kültür Kongre Salonunda ikinci günü verilen Sempozyumu birlikte izlemeye gittik. Salonun girişinde Horasanla ilgili düzenlenmiş resim sergisi görülmeye değer adeta bir görsel şölendi. Tarihi sergileyen anlatan bir sergiydi. Koç Başı Mezar Taşlarının yanında, tarihi kilimler, halılar, Elle kalemlerle çizilmiş çevre doğa resimleri. Birer ünlü ressamların tablolarıydı. 
   Sunumların yapıldığı salon, izleyicilerle doluydu. Sunucular, DERSİM tarihini, yaşamını, Alevi kültürünü, yerleşim alanlarını, yaşam biçimlerini, DERSİM aşiretlerini tanıtıcı bilgileri, tarihi araştırmalara dayanarak sunuyorlardı. Sunucular, çeşitli illerden gelmiş ünlü bilim adamı, araştırmacı, akademisyenlerdi. 
  İlk gün katılamadığım açılışta yapılan konuşmaları, sosyal Medyadan, izlemiştik. Konuşmalar, tarihe, Tunceli, DERSİM Alevi Kimliğine, ışık tutmuştu. Salondaki seyirciler tarafından alkışlanan konuşmaları, bizler, Sosyal medya dan , alkışlamıştık. 
  Sempozyuma katılan Sayın Valimiz,  açılışta yaptığı konuşmasında, inancın yanında örf adet gibi değerlerinde, önemli olduğunu, bütün zenginliklerin kimliklerin, korunarak yaşanmasının önemli olduğunu ifade etmişlerdi.Kültürel DNA önemini vurgulayan Sayın Vali,Orta Asya da var olan koç başı,at başı mezar taşlarının Tunceli’de olması,önemli  kültürel DNA dır. Bilimsel araştırmalara önem vereceklerini ifade eden Sayın Vali, Tek Tipleştirmeye karşı olduklarını, karşı koyacaklarını ifade etmişlerdi. 
   Açılışta Konuşan Sayın Rektör, Sempozyum için 6 aylık bir hazırlığın yapıldığını,53 bilim insanının sunacakları bildirinin, önemli bir kültür materyal hazinesi olacağı ifade etmişlerdir. Önemli olanın, da bu kültür hazinesinin, genç nesillere anlatılabilmesidir. Demişlerdir. 72 millete aynı nazarla bakan Alevi anlayışının, değerli olduğunu, çıkacak Alevi Külliyatın dan da genç nesillerin, yararlanacaklarını, ifade etmişlerdir. 
   Sayın Rektör, konukları, Dünyanın sürdürebilirlik Baş Şehrinde, ağırlamaktan memnun kaldıklarını ifade etmişlerdir. 
    ANADOLUNUN HORASANI, TUNCELİNİN, Munzur Üniversitesinde yapılan sunum, sergi, Tunceli’nin, Üniversitenin, tarihine geçecek kadar büyüktü. 
 +   + + 
   ÖZEL İDARE GENEL SEKRETERİNİ ZİYARET. 
    Özel idare genel Sekreterliği ilin bütün ilçelerine, köylerine yol su hizmeti götüren önemli büyük bir kurumdur. Bir gazeteci olarak, yakından izlediğim, yöneticileri ile zaman, zaman, yaşanan sorunları tartıştığım paylaştığım, bir kurumdur. 
    Yapılan bir soruşturma sonucu kurumun yöneticisi görevden alınmıştı. Yerine Sayın Vali Yardımcımız, vekâleten atanmışlardı. Vatandaşla yakın dia loğu olan, vatandaşın sorunlarını çözmek için çaba gösteren, çalışkan, Devlet Adamlığı Kimliği taşıyan, Sayın Valimizle tanışıyorduk. Bizi Sempozyuma Valilik adına davet etmişlerdi. Kendilerini, makamında ziyaret ettim. Teşekkür ettim. Görevinde, çalışmalarında başarılar diledim.   

Bu yazı toplam 304 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim