• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 8 °C

Arıcı Yılmaz: Dersim’de Maden projeleri nedeniyle hayvancılık ve arıcılık yapılamaz

Arıcı Yılmaz: Dersim’de Maden projeleri nedeniyle hayvancılık ve arıcılık yapılamaz
15 yıldır Pülümür’de arıcılık yaptığını belirten Pülümür Merkez Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yöneticisi Gürol Yılmaz, “Kooperatif olarak kimyasala karşıyız.

Sağlıklı bal üreterek tüketiciye ulaştırmak istiyoruz. Arıcılar olarak en büyük sorunumuz meraların dinlendirilmeden her yıl yaylacıların getirilmesi ve maden projeleri” dedi.

Pülümür Merkez Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2019 yılında kuruldu. Kooperatif tarafından üretilen Hemgen isimli balın yapılan laboratuvar analizlerinde prolin değeri bin 531 çıktı.

Munzur Dağları eteklerinde bulunan Pülümür ilçesi arıcılık konusunda geçmişten bugüne önemli bir yere sahip. Pülümürlü üreticiler sorunlarını çözmek için 2019 yılında 24 üretici bir araya gelerek kooperatif aracılığıyla örgütlenerek üretim yapmaya karar verdi.

Pülümür Merkez Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yöneticisi Gürol Yılmaz, kooperatif çalışmaları hakkında PİRHA’ya konuştu.

“TÜKETİCİYE SAĞLIKLI BAL ULAŞTIRMAK İSTİYORUZ”

15 yıldır Pülümür’de arıcılık yaptığını belirten Pülümür Merkez Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yöneticisi Gürol Yılmaz, “Doğayı sahiplenme üzerinden bu kooperatifi kurduk. Kurduktan sonra markalaştık. Şu anda da Türkiye’nin her yerine Hemgen Bal olarak internet sitesi üzerinden ve reklamlar üzerinden balımızı satıyoruz. Balımızı İzmir Ege Üniversitesi’ne gönderiyoruz, analizleri yapıldıktan sonra paketleyip ülkenin her yerine dağıtıyoruz. Gıdada şeker oranı belli bir dereceye kadar normal görünürken, bizde balda şeker oranı sıfır olmak zorunda ve kimyasala kesinlikle karşıyız. Tüketiciye sağlıklı bal ulaştırmak istiyoruz” diye belirtti.

“MERALARIN DİNLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”

En büyük sorunlarının meraların dinlendirilmeden her yıl yaylacıların gelmesi olduğunu söyleyen Gürol Yılmaz, “Mutlaka meraların dinlendirilmesi gerekiyor. Meralar dinlendirildikten sonra da o bölgelerde arıcıların faaliyet yürütmesi gerekiyor. Açılan yaylalarda da koyun kapasitesinin çok fazla olması gerekiyor, yoksa doğaya büyük zararlar veriyor” dedi.

Maden projelerinin Dersim’de uygulandığı zaman hayvancılık ve arıcılığın yapılamayacağını vurgulayan Yılmaz şöyle devam etti:

“Maden projelerine karşı çıkmamız gerekiyor. Kooperatifi sadece bir ticarethane olarak düşünmüyoruz, bizim amacımız hem doğamızı korumak hem de yöredeki insanları üretime teşvik etmek. Bunu başarabilirsek çocuklarımız da arıcılık ve hayvancılık yapacak.”Kaynak:PİRHA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim