(İHA) -
Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü koordinasyonunda, Serhat Kalkınma Ajansının (SERKA) desteğiyle; Valilik, İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünün ortak yürüttüğü projede, sanal gerçeklik gözlükleri ile Kafkas arısının tüm yaşam evreleri sanal ortama aktarıldı.
Kafkas Arı Konağı Projesi Yürütücüsü Veteriner Hekim Orhan Ünlü, müze kısmında yer alacak "Arı Kovanında Yaşam Sanal Gerçeklik (VR) 3D Uygulaması"nın özellikle çocukların ilgisini çekeceğini söyledi. Ünlü, çocukların arı ürünleri başta olmak üzere hayvansal ürünlerin zor şartlarda üretildiğini anlamaları açısından uygulamanın önemli olduğunu söyledi.
Ünlü, bir kaşık bal için bir arının bir ömür harcadığını anlatmaya çalıştıklarını söyleyerek, "Arı Kovanında Yaşam Artırılmış Gerçeklik Uygulaması ülkemizde ilk kez bal arılarıyla ilgili 3D ortamda hazırlanmış sanal gerçeklik uygulamasıdır. Bu uygulamada da özellikle Ardahan bölgesinin çiçekleri, kurumumuzun ürettiği kovanlar 3D ortamında hazırlanarak kurgulanmış ve oyunsallaştırılmıştır" dedi.
Sanal gerçeklik gözlüklerini takarak film izler gibi arının yaşamını izlediğini söyleyen Melis İclal Ünlü, "Oyunda insan olmadığımı hissettim. Arı olduğumu hissettim. Arıların çok çalışkan ve bal toplamanın da çok zor olduğunu hissettim" diye konuştu.
Arı Kovanında Yaşam Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) 3D Uygulaması'nda gözlüğü kullanan şahıs, arı olarak ve arı boyutlarında kovan içerisinde işçi arıların kovan temizleme, bekçilik yapma, ana arı bakımı, sır örme, mum kabartma, kovan havalandırma, faaliyetleri ile nektar polen toplama faaliyetlerini oyunsallaştırılmış şekilde, artırılmış sanal gerçeklik ile deneyimleyebiliyor. Uygulamada, 4 bölüm ve 10 dakikalık süre içerisinde rehber işçi dişi arı nezaretinde kovan ve arı ürünleri üretim faaliyetleri aşama aşama gösteriliyor. Langtroth tip uçuş tahtası, kovan kapağı, kovan çıtaları kuluçkalık faaliyetleri ana arı, erkek arı işçi arı pupaları, polen, arı sütü, bal dolu petek gözleri görülebiliyor ve işçi arının doğumu ile birebir uçuş deneyimi, kovan temizleme, nektar ve polen temizleme faaliyetleri kullanılan sanal gerçeklik donanımları (elcik, terminaller) sayesinde 2x2 metrelik alanda serbest hareketlerle deneyimlenebiliyor.
Arının yaşamı sanal ortama taşındı
Dünyanın en önemli dört arı ırkından olan Kafkas arısının tüm yaşam evreleri sanal ortama aktarıldı.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Starlink uyduları Pülümür ilçesi semalarında görüldüStarlink uyduları, Türkiye’de birçok bölgeden izlenirken uydular dün akşam saatlerinde Pülümür ilçesi semalarında görüntülendi.
Starlink uyduları fotoğraflandıDersim'de dün gece gökyüzünde sıralı halde giden Starlink uyduları, Hasan Turan isimli vatandaş tarafından cep telefonuyla fotoğraflandı.
Türkiye'de bir ilk olacak 'Yetiş Vekil' uygulaması Ardahan'da geliştirildiTürkiye'de bir ilk olacak 'Yetiş Vekil' uygulaması Ardahan'da geliştirildi. Ardahanlı Bilişim Uzmanı Mehmet Suat Işıklı, “Yetiş Vekil” proje ile milletvekili ve vatandaş arasındaki aracıların kalkacağını söyledi.
Yenilikçi bir teknoloji merkezi: Daytam8 milyon TL desteği ve Atatürk Üniversitesinin öz kaynakları ile toplam 35 milyon TL yatırımla kurularak 2014 yılından itibaren hizmet vermeye başladı.
Aykan: "Son 100 yıldaki en büyük ikinci depremi yaşadık"Kahramanmaş'ta yaşanan ve birçok ilde de şiddetli şekilde hissedilen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrasında değerlendirmelerde bulunan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun Aykan, "Son 100 yıldaki en büyük ikinci depremi yaşadık" de
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim