İstanbul Mecidiyeköy’de, 10 kişinin hayatını kaybettiği asansör faciasında yaşamını yitiren 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Hıdır Ali Genç’in babası Mustafa Genç, Torunlar İnşaat'ın sahiplerinin de aralarında bulunduğu 9 kişiye takipsizlik kararı çıkmasına tepki gösterdi. Kararı 'hukuksuzluk' olarak nitelendiren baba Mustafa Genç, davadan vazgeçmeyeceğini ve takipçisi olacağı söyledi.
Asansör kazası sonrası Tunceli’nin Pertek ilçesine bağlı Söğütlütepe köyüne dönen Mustafa Genç, Torunlar İnşaat'ın sahiplerinin de aralarında bulunduğu 9 kişiye takipsizlik kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şirketin sorumsuzluğu sonucu 21 yaşındaki oğlunu yitirmenin acısını yaşadığını dile getiren baba Mustafa Genç, davayı sonuna kadar takip edeceğini ve vazgeçmeyeceğini söyledi. Kazada hayatını kaybeden 10 işçiden bazılarının ailelere şirket tarafından para verilerek davalarından vazgeçtikleri yönünde çıkan haberler karşısında üzüldüğünü ifade eden Genç, “Bu insanların kendi iradesi bir şey, diyemem. Ancak ben, 21 yaşında evladımı kaybettim. Onu ne para, ne mal, ne mülk geri getirebilir. Oğlumun değerini, bunlarla ölçemem. Ben davamın peşini bırakmayacağım, eğer bu davadan sonuç alamazsam Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne(AiHM) taşıyacağım.” dedi. Dava için avukatına gerekli işlemleri başlatması için talimatı verdiğini söyleyen Genç, kendisinin de çalıştığı inşaatta kazadan sorumlu olan kişileri bildiğini ve savcılığa da bu isimleri verdiğini belirtti.
“TAKİPSİZLİK VERİLMESİ HUKUKSUZLUK”
21 yaşındaki Hıdır Ali Genç’in hayatını kaybetmesinin ardından cenazesini köye getirdiğini ve bir daha İstanbul’a dönmediğini dile getiren Mustafa Genç, 10 kişinin hayatını kaybettiği davada adalet ve hukuk beklerken 9 kişiye takipsizlik kararı çıkmasının yargıya olan güvenlerini kırdığını söyledi. Bilirkişi raporları ve şahitlerin ortada olduğu bir sürece rağmen, 'takipsizlik' kararının çıkmasının kendilerini derinden üzdüğünü ifade eden Genç, “Kazanın ardından hukuk süreci başlatıldı. Biz bu süreci sabırla takip ediyoruz. 10 insanın göz göre göre sorumsuz bir şekilde hayatını kaybetmesine neden olan insanlar, delilerle birlikte ortadayken, yargı nasıl böyle bir karar alır. Biz bunu anlamış değiliz. Sonuna kadar neye mal olursa olsun davamın takipçisi olacağım.” diye konuştu.
Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan inşaatta meydana gelen asansör faciasıyla ilgili soruşturma tamamlandı. Savcılık, inşaat firmasının sahibi Aziz Torun ile Mehmet Torun, Emre Torun’un aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi. İddianamede 25 şüphelinin taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede şüpheliler arasında, asansör firmasının sahibi Geda Majör’ün sahibi Orhan Demirel, asansör firmasının imalat sorumlusu Önder Türksoy, Torunlar İnşaat'ın proje müdürü Murat Aytimur, Torunlar GYO’nun muhasebecisi Metin Karakoç, montaj işçileri Adem Akyıldız ve Turgay Dalgıç ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanları bulunuyor. Asansör faciasında hayatını kaybeden 10 işçi ise iddianamede maktul, aileleri ise müşteki olarak yer alıyor. İddianamede inşaat şirketi Torunlar ile asansör firması Geda Majör arasında asansör kurulumu, bakım onarım ve arızaların giderilmesi ile ilgili sözleşme imzalandığı belirtiliyor.