Bu yıl ki festival, Koçgiri soykırımının yüzüncü yılı vesilesiyle Zarife Ana ve Alişer şahsında Koçgiri soykırımında yaşamını yitirenlere adandı.
2020’de pandemi nedeniyle yapılamayan Geleneksel Avrupa Dersim Kültür Festivali’nin 12’incisi bu yıl 03-04 Haziran tarihlerinde Frankfurt’ta düzenlenecek.
Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF) ve Dersim İnşa Kongresi (DİK) tarafından düzenlenen festival bu yıl Koçgiri soykırımının yüzüncü yılı vesilesiyle Alişer ve Zarife Ana şahsında Koçgiri soykırımında yaşamını yitirenlere adandı. Festivalin bu yıl ki ana şiarı ise “Soykırıma Karşı Birlikte Direnerek Kazanacağız” olarak belirlendi.
Ulus devletin, toplumsal dinamikleri ve toplumsal kesimleri ayrıştıran, parçalayan, katılımcılığı engelleyen, karşıtlık üreten ve demoralize eden tekçi zihniyetine karşı birlikte mücadele ile Dersim’e sahip çıkılabileceğinin vurgulandığı açıklamada, güncellenen soykırımlara dur demek amacıyla Dersimi bütün yönleriyle ve renkleriyle örgütlenen festivale güçlü bir şekilde katılarak sahip çıkma çağrısında bulunuldu.
FEDA, ADEF ve DİK’in Avrupa Dersim Festivali’ne ilişkin ortak açıklaması şöyle:
“FESTİVAL TARİHİ BİR ÖNEMDE, STRATEJİK BAKIYORUZ”
“Mabe-xer Dersim, Mabe-xer, Kome-ma, Mabe-xer Hemu bıraye delal, Mabe-xer diyare Jiyare mê, Mabexer Piro, Daye qe ma,
Değerli Halkımız, Değerli Dersimli’ ler! “Soykırıma Karşı Birlikte Direnerek Kazanacağız” şiarıyla yola çıktığımız 2022 Avrupa Dersim Kültür Festivali’ne sayılı günler kaldı. Bu yıl kutlayacağımız 12. Dersim Kültür Festivali’ni Koçgiri Soykırımında toprağa düşen canlarımıza adamış bulunuyoruz. Bu vesile ile Zarife Ana ve Alişer şahsında Koçgiri ve Dersim soykırımında yaşamını yitiren on binleri saygı ve minnetle anıyoruz.
Bu yıl 3-4 Haziran’da gerçekleştireceğimiz Avrupa’da Dersim Kültür Festivali’nin; dilimiz, kültürümüz ve inancımız için ne denli değerli ve hayati önemde olduğunun bilinci ile hareket ettiğimizi öncelikle ifade etmek istiyoruz. Bu anlamıyla Dersim Festivali’ni düzenleyen kurumlar olarak festivale stratejik baktığımızı, tarihi önemde bir çalışma olarak gördüğümüzü belirtmek isteriz.
“ORTAK MÜCADELE İLE DERSİM’E SAHİP ÇIKABİLİRİZ”
Raa (Reya) Heq inancının rıza şehri olan Dersim’e ve Kültür Festivaline dönemsel ve taktiksel yaklaşılmaması gerektiğine inanıyoruz. Dolasıyla Dersim; hem inancımız açısından, hem de dilimiz ve kültürümüz açısından yaşamsal ve stratejik kutsal coğrafyamızdır.
Dersim halkının ve dostlarının, Harde Dewreşi coğrafyasının tarihsel misyonuna uygun hareket edeceğine ve festivaline güçlü katılımla sahip çıkacağına inancımız tamdır. Böylesine tarihsel önemde olan bu çalışmanın başarısı için yan yana gelmiş olan biz düzenleyici kurumlarda bu strateji bilinci ile hareket ediyoruz. Bu anlamda; İnkârcı, katliamcı, tekçi ulus devlet zihniyetine karşı, birlikte ortak mücadeleyi yükselterek ancak Dersim’e sahip çıkabiliriz.
“EKOLOJİK VE KÜLTÜREL KIRIMIN EN KATMERLİ BİÇİMLERİ DERSİM’DE HAYATA GEÇİRİLMEKTEDİR”
4 Mayıs 1937-38 Dersim Soykırımının 84. Yıl dönümünü karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde, Dersim soykırım mağdurlarını saygı ve hürmetle anarken, Dersim coğrafyamız üzerinde devletin günümüze uyarlanan asimilasyon projelerinin devam ettiğini önemle belirtmek isteriz. İfade etmek isteriz ki; ekolojik ve kültürel kırımın en katmerli biçimleri bugün Dersim coğrafyasında hayata geçirilmektedir.
Güncellenen soykırımlara dur demek amacıyla, Avrupa’da iki günlüğüne de olsa; Dersimi bütün yönleriyle ve renkleriyle, çoklu ortak kimliğimize uygun olarak yaşama ve yaşatmak için hayata geçirilen bu önemli ve anlamlı çalışmamızda halklarımızı festivalimize güçlü bir şekilde katılmaya ve sahip çıkmaya çağırıyoruz.
Ulus devletin, toplumsal dinamikleri ve toplumsal kesimleri ayrıştıran, parçalayan, katılımcılığı engelleyen, karşıtlık üreten ve demoralize eden tekçi zihniyetine karşı, “çokluk içinde birliği” esas almalı, demokrasi, hak ve adalet mücadelesinde birlikte olmayı öne çıkarmalıyız.
“FESTİVALE GÜÇLÜ KATILMLA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Zamanın ruhu bizlere, birlikte hareket etmeyi ve ortaklaşmamız gerektiğini söylüyor.
Toplumsal değerlerimiz nahak tarafından çarmıha ve kültürel soykırıma tabi tutulduğu bu tarihi süreç, bizden çalışmaya katılmayı ve katkı sunmayı bekliyor. Bir kez daha tüm değerli canlarımızı Dersimin, tarihi, inancı ve kültürü ile kadimden bugüne gelen ortak, ortaklaşa yaşam biçimini yaşamak için festivalimizde hep birlikte halaya duralım. Dersim dağlarının güzelliğini, inancının, eşitliğini, kültürün güzelliğini ve dilinin renkliliğini Munzur’un coşkusuyla çoğaltacak festivalimizde hep birlikte yaşayalım.
Gün Mazlumun sesine ses olma günüdür, gün birlik günüdür. Gün Rıza şehrinin kutsal mekânının hakikatında ısrar etme günüdür. Gün Dersimin kefensiz toprağına düşenlere ikrar verme günüdür. Gün Demokrasi, özgürlük, eşitlik cephesinde birleşme günüdür. Gün hakikatımızla ve özgürlüğümüzle buluşma zamandır. Gün Dersim Kültür Festivalimizde halay çekme ve Dersimi bütün güzellikleri ile sahiplenme günüdür.”
Caner Aktan/Kenan Korkmaz