• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 1 °C
  • Tunceli 10 °C

Avukatlar “çoklu baro”yu protesto etti

Avukatlar “çoklu baro”yu protesto etti
Dersim Barosuna kayıtlı avukatlar, çoklu baro sistemini içeren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni protesto etti.

Çoklu baro teklifine dönük protestolar illerde düzenlenen eylemlerle sürüyor.

Sanat Sokağı’nda bir araya gelen avukatlar basın açıklaması ve oturma eylemi ile Çoklu baro teklifine tepki gösterdi. Grup adına açıklamayı okuyan Baro Başkanı  Kenan Çetin, “1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nda yapılması istenilen değişikliklere karşı uzun zamandır mücadele etmekteyiz. TBMM’ye sunulan ve Adalet Komisyonu’nda kabul edilen yasa tasarısına yönelik itirazlarımızın ne kadar haklı olduğu ortaya çıkmıştır”dedi.

Çetin, “ Avukatlık Kanunu’nun 77.maddesinde yapılan değişiklik ile “5000’den fazla Avukat bulunan illerde asgari 2000 avukatla bir baro kurulabilir.” hükmü getirilerek çoklu baro sisteminin önü açılacaktır. Bu düzenlemenin birçok tehlikeli sonuçları bulunmaktadır. Her şeyden önce siyasi ve etnik kimliğine, inanış biçimlerine göre farklı barolar oluşacaktır. Örnek vermek gerekirse iktidara yakın bir baro mensubunun taraf olduğu davada; kıdemi 5 yılın altında olan çoğu genç Hâkim ve Savcıların bu baroya kayıtlı avukatların duruşmalarında karar vermekte zorlanacağı açıktır. Birçok vatandaş avukat tutmak istediği zaman davasını kazanabilmek adına iktidara yakın baroya mensup avukat tutmak isteyecektir. Hatta birçok meslektaşımız ekonomik sebepler nedeniyle iktidara yakın barolara gitme durumunda kalacaktır. Bilindiği üzere HSK, avukatlık mesleğinden de Hâkim ve Savcı alımı yapmaktadır. İktidara yakın barolara kayıtlı Avukatların Hâkim ve Savcı olarak atanmaları halinde geçmiş dönemlerde yaşanan benzer sorunlarla da karşılaşılacaktır”diye konuştu.

Açıklamasında baroların korunması gerektiğine vurgu yapan Çetin, “Barolar; yargının 3 eşit kurucu unsurundan biri olan savunma makamındaki avukatların örgütlendiği, Anayasa’nın 135. maddesinde düzenlenen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır.  Nasıl ki bir ilde tek valilik, tek il Emniyet Müdürlüğü, tek Büyükşehir Belediye Başkanlığı var ise Barolarda da bu durum korunmalıdır.Avukatlık Kanunu’nun 114. maddesinde yapılan değişiklik ile Baro Genel Kurullarınca “Her 5000 üye için bir delege seçilir.” düzenlemesi getirilmiştir.  Her ile Baro Başkanı dahil en az 4 delege verileceği de hükme bağlanmaktadır. Bu durum temsilde adaletsizlik yaratacaktır”dedi.

Baroların bölünmesi ile birlikte meslektaşlarının büyük adaletsizlik ve ekonomik anlamda sorunlar yaşayacaklarını ifade eden Çetin, “Yine Avukatlık Kanunu’nun 177. Maddesinde yapılan değişiklik ile birden fazla baronun bulunduğu illerde Adli Yardım ve  CMK hizmetleri Örneğin 2000 üyesi bulunan baro ile 30.000 üyesi bulunan baronun adli yardım ücretlerinin mutlak eşitlik olarak ikiye bölünmesi durumunda bu husus, adaletsizlik yaratacağı gibi ekonomik anlamda birçok sorun yaşayan meslektaşlarımızın özellikle iktidara yakın sayıca az barolara kaymasına neden olacaktır. Bu düzenleme; büyük hukuk bürolarının tekelleşmesinin ve büyük hukuk bürolarının yanlarında çalıştırdıkları meslektaşları ile bir araya gelerek müstakil baro kurabilmesinin de yolunu açabilecektir. Özellikle 2. Yargı paketi ile getirilmek istenen elektronik duruşma sistemi; tekelleşen bürolar ve barolar vasıtası ile Türkiye’nin her yerinden dava alınmasına imkân getirerek Anadolu ve Trakya barolarındaki meslektaşlar yönünden işsizlik ve yoksulluk yaratacağı açıktır”

Baro Başkanı Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kıdemi beş yılın altında olan meslektaşlarımız için bir düzenleme yapılması gerekirse; kestikleri serbest meslek makbuzlarından alınan KDV sıfırlanmalı, alınan vergiler %50 indirimli alınmalı, kiracı olarak bulunan meslektaşlarımızdan sözleşme ile kendilerine yükletilen stopajlar sıfırlanmalı, angarya düzeyindeki CMK ücretleri avukatlık asgari ücret tarifesine çekilmelidir. Stajyer avukatlara stajları süresince Hâkim ve Savcı adayları gibi ücret ödenmelidir.

 

Görüldüğü üzere yürütme makamı bu hususlarda en ufak bir düzenleme yapmazken Ankara’ya girişimiz engellendi. Yaklaşık 27 saat boyunca etrafımız güvenlik kuvvetlerince çevrilerek aç, susuz bir şekilde yağmur ve sıcak altında bırakıldık. Oturmamıza engel olmak için sandalye verilmesine izin verilmeyip ayrıca battaniye ve yağmurluk gibi korunma malzemelerinin tarafımıza ulaştırılması engellendi. Kişisel ihtiyaçlarımızın giderilmesinde dahi zorluk çıkarıldı.Yasa teklifinin Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında Baro Başkanları’nın düşüncelerinin alınması kabul edilmediği gibi Milletin Meclisi’ne Baro Başkanları’nın girmesi engellendi. Avukatlık Kanunu’nda yapılması istenilen değişiklikler ile ilgili ne Birlik Yönetiminin ne de Baroların hiçbir düşüncesi alınmadı.

 19 Mayıs ve 1 Haziran’daki Birlik Yönetimi ve 80 Baronun ortak imzaladığı bildirideki itiraz noktalarına hiçbir cevap  verilmeden, Adalet Komisyonu’ndan geçirildi. İşbu düzenlemenin perşembe günü TBMM’ye gelmesi beklenmektedir. Bir kez daha Baroların düşüncesi alınmadan getirilen bu yasa teklifine karşı olduğumuzu, getirilen düzenlemenin yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedelediğini, yasanın geri çekilmesi halinde meslektaşlarımızın ekonomik sorunları başta olmak üzere her türlü konuyu görüşmeye hazır olduğumuzu tekrar ifade etmekteyiz”diye konuştu.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık bir oturma eylemi yapan avukatlar daha sonra sessizce dağıldı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim