Antalya'da askerde ölenlerin aileleri tarafından kurulan 'Şüpheli Ölümler ve Mağdurlar Derneği'nin açılışına katılan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, "Derneğin adında yer alan 'kışladaki şüpheli ölümler ve mağdurlar' ibaresine valiliğin itiraz etmesi gerçekten çok anlaşılmaz bir durum. İnsanların acılarına saygılı bir valiliğin ya da polis örgütünün bence derneğin adına itiraz etmemesi gerekirdi" dedi.
Vatani görevini yaptığı sırada yaşamını yitiren ailelerin bir araya gelerek kurduğu 'Şüpheli Ölümler ve Mağdurlar Derneği' Kepez İlçesi'nde açıldı. Açılışa CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve diğer siyasi parti temsilcileri katıldı.
AİLELERİN TALEPLERİ ÇOK NET
Dernek binasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Aygün, Milli Savunma Bakanlığı'nın verdiği rakamları hatırlatarak, "1 Ocak 2012 ile 15 Temmuz 2013 tarihleri arasında, yani 19 ayda 166 asker hayatını kaybetmiş. Yine başka bir resmi açıklamaya göre 2002 ile 2012 arasında 934 asker yaşamını kaybetmiş. 166 askerin 108'i intihar etmiş, 40'ı da bir şekilde silahlı kazayla hayatını kaybetmiş. Geri kalan ölüm şekilleri ise kavgadan boğulmaya kadar, bir dizi sebeplere dayanıyor. Bu aileler birkaç ay önce Meclis'e geldiler. Talepleri çok netti, çocuklarının ölüm şekillerinin aydınlatılması ve sorumluların yargılanmasını istiyorlardı. Ayrıca bir türlü sonuçlanmayan soruşturmaların, adil yürütülebilmesi bakımından sivil mahkemelerde görülmesini talep ediyorlardı" diye konuştu.
TBMM'DE KOMİSYON KURULMASI ÖNERİSİ
Ailelerin taleplerini karşılamak amacıyla TBMM Başkanlığı'na ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığı'na çeşitli başvurular yaptığını belirten CHP'li Aygün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"TBMM'de kışlada ölümleri araştıran spesifik bir komisyon kurulursa aileler dinlenebilir, bu dosyalar tek tek açılabilir ve bundan sonraki ölümleri azaltabilir veya ortadan kaldırabiliriz diye düşündük. Ama ne yazık ki bu mazlum ailelerin mecliste ortaya koydukları bu talepler kabul görmedi. Durum o kadar vahim ki 19 ayda 166 asker ölmüş, ortalamaya vurduğumuzda ayda 8-9 asker ölmüş demektir. Bakın 1,5 yıldır barış sürecinden bahsediliyor ve herkes çocuklarımız ölü gelmiyor ne güzel diyerek ortak bir temenni ifade ediyor. Ama ayda 8-9 asker eğitim zayiatı, boğulma, kaza gibi Sudan sebeplerle ölüyor. Neticede bu aileler insan hakları mücadelesinin yeni bir biçimi olan kışladaki şüpheli ölümlerle ilgili bu derneği burada açmaya karar verdiler."
VALİLİĞİN İTİRAZI
Açılış için Ankara'dan geldiğini, derneğin isminin değiştirilmek zorunda kaldığını duyunca şaşırdığını dile getiren Hüseyin Aygün, "Burada şuna da değinmem gerekiyor, bu derneğin adında yer alan 'kışladaki şüpheli ölümler ve mağdurlar' ibaresine valiliğin itiraz etmesi gerçekten çok anlaşılmaz bir durum. Burada toplanan ailelerin hepsi çocuklarını vatani görevlerine gönderdi ve bir süre sonra çocuklarının kışladayken öldüğünü öğrendiler. Bu dernek kışladaki ölümleri çözmeyi hedefliyor, bu nedenle kuruldu. Antalya Valiliği'nin niçin 'kışlada ölümler' ibaresine itiraz ettiğini anlamıyorum, ben burada onları protesto etmek istiyorum. İnsanların acılarına saygılı bir valiliğin ya da polis örgütünün bence derneğin adına itiraz etmemesi gerekirdi. Bu dernek, üyelerinin çocuklarının ölümleri ve bundan sonra olacak ölümleri araştıracak. Bu dernek hayırlı olsun keşke böyle bir dernek kurulmasıydı, keşke hiç kimse ölmeseydi" diye konuştu.
Hüseyin Aygün'ün konuşmasının ardından evlatlarının ölüm haberlerini ve sonraki gelişmeleri anlatan aileler, soruşturmaların bir an önce sonuçlandırılmasını istedi.