Milletvekili Hüseyin Aygün, Xızır Orucu’nun resmi tatil ilan edilmesi için kanun teklifi verdi. Aygün, 15 Şubat tarihinin Aleviler için resmi tatil ilan edilmesini istedi.
Milletvekili Hüseyin Aygün, Xızır Orucu‘nun resmi tatil ilan edilmesi için kanun teklifi verdi. Aygün, 15 Şubat tarihinin Aleviler için resmi tatil ilan edilmesini istedi. Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün, meclise sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde Avusturya’yı örnek gösterdi. Avusturya’da yaşayan Aleviler için Xızır Orucu, Muharrem ayı ve aşure gününün tatil olduğunu hatırlattı.
Xızır’ın Alevi inancındaki yeri ve önemine değinen Aygün, Aleviler için her yıl 15 Şubat‘ın resmi tatil ilan edilmesini talep etti.
Alevilerin her yıl 13,14,15 Şubat tarihlerinde Xızır orucu tuttuğunu dile getiren Aygün, Aleviler için kutsal olan Xızır orucunun resmi tatil olmasını teklif etti.
İşte Aygün’ün verdiği kanun teklifi:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.
Gereğini saygılarımla arz ederim. 15.02.2013
Hüseyin AYGÜN
CHP Tunceli Milletvekili
GENEL GEREKÇE
Aleviler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nüfusunun yaklaşık % 20 ile %25’ini oluşturmaktadırlar. Bu oran birçok araştırma ve çalışma ile ortaya konmakta ve tarihsel süreç içerisinde Anadolu ve yakın çevresinde yürütülmüş olan araştımalar ile de desteklenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Gayri Safi Milli Hasılası’nın üretiminde en az % 20 oranında katkı sağlayıp, ibadet mekanı olan Cemevleri, kutsal günlerin anılması ya da kutlanması için % 1 oranında dahi pay almamaları demokrasimizin niteliği ve hukuk devleti olma ilkesi ile bağdaşmamaktadır.
Türkiye’de yaşayan Alevi yurttaşların can güvenliğinin gittikçe ortadan kaldırıldığı yönünde kaygılar artarken Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde Alevi yurttaşların din ve inanç temelindeki talepleri olumlu karşılanmaktadır. Örneğin, Alevilik Almanya, Danimarka ve Hollanda ‘daki bazı okullarda seçmeli ders olarak okutulmaktadır. İngiltere’de, 2011 yılından beri Alevilik eğitim müfredatına alınmıştır. Avusturya’da yaşayan Aleviler için Aşure Günü ve Hızır Orucu gibi bazı günler resmi tatil ilan edilmiş hatta 15 Şubat 2013 tarihinde Avusturya’da ilk Hızır Bayramı kutlanacaktır. İsviçre’nin Basel kantonunda Aleviler resmen bir inanç grubu olarak tanınmıştır. Avrupa’daki Alevi yurttaşların din ve inanç temelli talepler süreci incelendiğinde ilgili devletin hiçbir makam ya da birimi Aleviliği ve Alevileri “tehdit unsuru” olarak değerlendirmediği de anlaşılmaktadır.
Alevi inancında Hızır olgusu önemli bir yer tutar. Alevilerin yaşamlarında ve günlük hayatlarında sıklıkla kulandıkları kavramlardan biri de Hızır’dır. O’na yeri geldiğinde sığınılır, yeri geldiğinde yardım istenir. Hatta Aleviler kendi aralarında: “Kul dara düşmeyince Hızır yetişmezmiş” derler. Bu ifadeden de çok iyi anlaşılacağı gibi Hızır, dara düşenin sığındığı manevi bir hak kapısıdır. Bir diğer önemli boyutu da Alevi toplumunda Hızır’ın Hz. Ali ile özdeşleştirilmiş olmasıdır. Yani Hz. Ali’nin bir diğer adıdır.
Alevilerde Hızır inancının izlerini Nuh Tufanı’nda, Tevrat’ta, İncil’de, Kuran’da, Hz. Ali’nin Kabri’nin bulunduğu Neceft’e, Hz. Hüseyin’in şehit olduğu Kerbela’da bulmak mümkündür. Aynı şekilde Alevi toplumunda Hızır inancının izleri Hacı Bektaş Veli, Şah Baba Mansur, Abdal Musa, Şah Kulu, Seyyit Battal Gazi, Hamza Baba, Pir Sultan Abdal, Düzgün Baba, Seyyit Baba vb. erenler, evliyaların bünyesinde görülebilir.
Alevilerde Hızır inancının diğer önemli bir boyutu da adaletin, çalışkanlığın, yardımseverliğin, dar günün dostu, bilge kişiliği, evliya oluşudur. Tüm bu nedenlerden dolayı Alevilerde Hızır Orucu, kimi süreklerde gün sayısı ve oruç tutulan tarihler değişik olmakla birlikte genel olarak, Rumi Takvim’e göre 31 Ocak ile 2 Şubat ve Miladi Takvim’e göre 13-15 Şubat tarihleri arasında üç gün olarak tutulur. Hızır Orucu’nun üçüncü gününde lokmalar, niyazlar pişirilip dağıtılır, kurbanlar adanır ve Hızır Cemi yapılır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturan ve Gayri Safi Milli Hasılası’nın üretiminde en az % 20 oranında katkı sağlayan Alevi yurttaşların temel hak ve özgürlükler çerçevesinde Hızır Orucu’nun üçüncü gününe denk gelen, Miladi Takvim’e göre her yılın 15 Şubat gününün resmi tatil olarak kabul edilmesi hususunu saygılarımla arz ve teklif ederim. 15.02.2013
MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1
- 17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin C fıkrası değiştirilerek, her yılın Miladi Takvime göre 15 Şubat’ın Aleviler için Hızır Bayramı olarak tanınması ve tatil edilmesi amaçlanmaktadır.
MADDE 2- 17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin D fıkrası değiştirilerek, her yılın Miladi Takvime göre Şubat ayının 15. gününün tatil yapılması amaçlanmaktadır.
MADDE 3- Yürürlük maddesidir.
MADDE 4- Yürütme maddesidir.
ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER HAKKINDA KANUN’DA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin C fıkrası aşağıdaki biçimde değiştirilmiştir.
“C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü tatili ve her yıl Miladi Takvime göre Şubat ayının 15. günü Aleviler için Hızır Bayramı tatilidir.”
MADDE 2- 17.03.1981 tarih ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 2’nci maddesinin D fıkrası aşağıdaki biçimde değiştirilmiştir.
“D) Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü, 1 Mayıs günü ve her yıl Miladi takvime göre Şubat ayının 15. günü Aleviler için resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.”
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.