Türkiye'de bazı illerde amatör ligler hazırlık turnuvalarından bile az takımla oynanıyor. Şırnak üç, Tunceli ve Artvin dörder takımla koca sezonu tamamladı.
Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, profesyonel ligde temsilcisi olmayan illerin Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden takımlarının bir defaya mahsus 3. Lig’e alınmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunmuştu. Söz konusu “Her ilin bir profesyonel takımı olmalı” fikri çok kesimden destek görse de futbolumuzun daha ciddi sorunları var. Bazı illerin bırakın profesyoneli, yerel ligde mücadele edecek amatör takımları bile yok denecek kadar az.
Bir organizasyonun lig olabilmesi için en az dört takıma ihtiyaç var ancak özellikle doğuda bazı iller bu rakama zor ulaşıyor. Bunda coğrafi, sosyal ve ekonomik şartların etkisi var elbette. Bu konuda en sıkıntılı il Şırnak. Türkiye’nin güneydoğusundaki Şırnak’ın amatör liginde yalnızca 5 takım bu sezon lige başvurdu, ikisi (Cizre Kartalspor ve Kumçatı Gençlerbirliği) tek maç oynamadan çekildi. Kalan üç takımdan Cizre Basraspor ‘8’de 8’ yaparken, Cizre Diclespor ve Silopi Serhatspor 5’er galibiyet aldılar ancak reelde yalnızca birbirlerine karşı birer kez üstünlük sağladılar. Yine de Şırnak’ta futbol heyecanı üst düzeyde yaşanıyor, hatta bazen heyecanın dozu kaçabiliyor. Bu sezon Bölgesel Amatör Lig’deki Yeni Şırnakspor ve il şampiyonu Basraspor arasındaki baraj maçı yaşanan olaylar nedeniyle 15. dakikada yarım kaldı. Bu yazı yazıldığında, aradan üç hafta geçmiş olmasına karşın TFF henüz karara varamamıştı.
Şırnak’tan sonra en minimalist lig Tunceli’ninki. Bu sezon dört takım yer aldı ve ‘koca sezon’ 6 hafta sürdü. Tüm maçlar Tunceli Atatürk Stadı’nda oynanırken şampiyon Ovacık Ulaşspor oldu. Hatta baraj maçında Dersimspor’u 1-0 yenerek BAL’a çıkma hakkını elde ettiler. Yeni Hozatspor, Pertekspor ve Tunceli Üniversitesi ligin diğer parçalarıydı, es geçmemek gerek.
Artvin’de de durum farklı değil. Altı takımlı ligde bir ekip (Murgulspor) hiç maça çıkmazken Borçkaspor ihraç edildi. Böyle olunca hepi topu 10 hafta süren ligde (ki çoğu kez haftada yalnızca 1 maç oynandı! İki maç hükmen bitti) Hopaspor şampiyon oldu ancak Mor-Beyazlıların cezalı oyuncu oynattığı itirazıyla federasyona başvuran ikinci Arhavi Gençlik’in umutları sürüyor. Bu arada Artvin’de merkez ilçenin hiç takımı olmaması dikkat çekici bir husus.
Batıda da bazı illerde durum aynı. Bir dönem profesyonel ligde Bartınspor tarafından temsil edilen Bartın’ın 1. Amatör Lig’i 7 takımla başladı ancak Kemerspor ve Tekkeönüspor’un ihracıyla beş takım ipi göğüsledi.
Türkiye’nin en doğu ucu Iğdır nispeten şanslı... Sezon başında dokuzlu iki grupla yola çıktılar, ancak iki taraftan da üçer takım ihraç oldu. İlk üçer takımın yer aldığı play-off’ta da bir ihraç yaşandı. Play-off’a kalan takımların otobüs firmalarını çağrıştıran isimleri dikkat çekici: Öz Iğdır, Yeni Iğdır, Iğdır, Iğdır Gençlerbirliği, Iğdır Üniversitesi ve numunelik Alikamerlispor.
Türkiye’de pek çok kentte yalnızca 1. Amatör Lig var. Bunların da takım sayısı 20’yi geçmiyor. Zaten bir ilde takım sayısı 21’i aşarsa 2. Amatör Lig, 50’yi aşarsa Süper Amatör Lig kurulması zorunlu... Misal İstanbul’da yalnızca İstanbul Süper Amatör Lig’de 76 takım mevcut ve tek bir 13’lü grup, Şırnak ve Artvin’in toplamından fazla. Birinci ve amatör ligdeki takım sayılarını eklediğimizde İstanbul’daki faal kulüp sayısı, neredeyse Türkiye’nin kalanına denk! Temennimiz Türkiye’nin her tarafında amatör futbol kulüplerinin sayısının artması, her ilçede, her köyde bu heyecanın yaşanması…
EFKAN BUCAK