BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Baluken, “Tunceli Üniversitesi’nde Eğitim-Sen'in basın açıklamasına katıldığı gerekçesiyle Aralık 2012 tarihinde haklarında soruşturma açılan iki akademisyen de dâhil olmak üzere bu kez dört akademisyene yine sendikal faaliyetten dolayı soruşturma açılmıştır. KESK'in 5 Haziran 2013 tarihinde almış olduğu grev kararı nedeniyle işyerlerine gitmeyen akademisyenler, Danıştay ve AİHM’nin grev ile ilgili emsal teşkil eden kararları görmezden gelinerek ifade vermeye çağrılmıştır.”dedi.
Baluken’nin sor önergesi şöyle:
1) Tunceli Üniversitesi'nde görev yapan dört akademisyene 5 Haziran 2013 günü sendikanın aldığı grev kararına uymaları sebebiyle soruşturma açılması hangi mevzuata dayanmaktadır?
2) İç hukuk ve uluslararası hukukta demokratik bir hak olarak tanınan grev hakkı, Tunceli Üniversitesi'nde niye anti-demokratik uygulamalarla karşılanmıştır?
3) Akademisyenlerin grev yapması sonucu gerçekleştirilemeyen sınavların yerine yeni sınav hakkı vermeyen üniversite yetkililerinin, öğrencileri akademisyenler hakkında şikâyet etmeye teşvik ettikleri iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa yeni sınav hakkı tanımayarak öğrencileri mağdur eden ve bu mağduriyetin nedeninin akademisyenlere yönelmesini alenen teşvik eden üniversite yetkilileri hakkında görevi kötüye kullanmaktan dolayı soruşturma başlatılacak mıdır?
4) Tunceli ilinin ve ilde bulunan kurumların Dersim Katliamını andıracak isimlerden temizlenmesine ilişkin bir çalışmanız var mıdır?