• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara -1 °C
  • Tunceli -2 °C

Baro başkanına cezaya avukatlardan tepki

Baro başkanına cezaya avukatlardan tepki
Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'ye yasadışı Maoist Komünist Parti (MKP) üyeliğinden altı yıl üç aylık hapis cezasının onanmasına Baro avukatları tepki gösterdi.

Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe'ye yasadışı Maoist Komünist Parti (MKP) üyeliğinden altı yıl üç aylık hapis cezasının onanmasına Baro avukatları tepki gösterdi.

Dersim katliamının yıl dönümünde anma etkinliği düzenleyen Dersim Kültür Derneği Başkanı Ali Mükan ve yedi kişiye yasadışı Maoist Komünist Parti (MKP) üyeliğinden verilen altışar yıl üçer aylık hapis cezası, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı. Sanıklar arasında, Tunceli Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe de var. Yeşiltepe’ye yönelik suçlamalar arasında, 56 yıl ceza alan müvekkilleriyle ilgili açıklama yapmak, açıklamayı kaydeden polislere, "Memur Bey niye kameraya çekiyorsunuz? İnsanlar barut fıçısı gibi. Sudan sebeplerle fezleke hazırlayıp insanları suçluyorsunuz, zaten hassaslar sekiz, on dört yıl verildi lütfen geriye biraz, çekmeyin" demek, öldürülen TİKKO’cu Armenak Bakırcıyan hakkında kitap çalışması yürütmek gibi ‘eylemler’ var. İtirazları sonuçlanmadığı takdirde cezaevine girecek olan Yeşiltepe, 12 Eylül’den beri tutuklanan İstanbul Barosu Başkanı Orhan Adli Apaydın’dan sonra görevi başındayken tutuklanan ikinci baro başkanı olacak.

Avukat Uğur Yeşiltepe’nin cezasının onaylanmasının ardından Tunceli Adalet Sarayında bir basın açıklaması yapan avukatlar, duruma tepki göstererek kararın siyasi olduğunu söyledi. Grup adına açıklamayı okuyan Avukat Eylem Cevahir, "Savunma mesleğini hakkı ile icra eden ve aynı zamanda Tunceli Barosu Başkanı olan Av. Uğur Yeşiltepe hakkında dönemin Özel Yetkili Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açılmıştır. Baro başkanımız Av. Uğur Yeşiltepe özellikle ihtisas alanı ceza davaları olan bir hukukçudur. Meslektaşımız genel olarak siyasi içerikli davalarda müvekkillerine hukuki yardım hizmeti sunmuştur. Bu bağlamda Av. Uğur Yeşiltepe’nin kendisinden hukuki yardım talebinde bulunan şahıslar ile ilgili diyalogları, görüşmeleri ve mesleki faaliyetleri suç unsuru gösterilmiştir. Bu kapsamda müdafilik görevini yürüttüğü davalar ve müvekkilleri ile özdeşleştirilerek hukuka aykırı bir şekilde TCK 314/2 maddesinden örgüt üyesi suçlaması ile cezalandırılması talep edilmiştir." dedi.

'CEZA, HUKUK SKANDALI'

Demokratik bir hukuk devletinde özellikle de bir hukuk kurumunun başkanına, bu iddialarla ilgili ceza verilmesini tam bir hukuk skandalı olarak değerlendiren Cevahir, "Dava hukuki olmaktan ziyade siyasi bir davadır. Baro Başkanımız hakkında yürütülen ve özel amacı olan bu tarz soruşturmalarda hukuki sonuca ulaşmaktan ziyade siyasi hesap sorma ve cezalandırma kastı ön planda olmuş ve kamuoyunun bildiği birçok toplumsal davada da bu şekilde hareket edilerek hukukun ayaklar altına alındığı kararlar tesis edilmiştir. Söz konusu bu odaklar amaçlarına ulaşmak için özellikle özel yetkili mahkemeleri de bir silah olarak kullanmaya çalışmışlardır. Baro başkanımız da bu kapsamda Malatya Özel Yetkili Mahkemesi’nce yargılanmış ve kısa bir süre içerisinde hakkında örgüt üyeliğinden ceza verilmiştir. Verilen karar 2015 yılı Ocak ayı itibari ile bütün üyeleri farklı dairelerde görevlendirilen Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından jet hızı ile onaylanmıştır." diye konuştu.

'KARAR GÖZDEN GEÇİRİLSİN'

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına itiraz yolu ile kararın tekrar gözden geçirilmesi amacıyla bir başvuru yapıldığını hatırlatan Cevahir, "Bu çerçevede Tunceli Barosu Başkanı Av. Uğur Yeşiltepe’nin mesleki faaliyetleri sebebiyle, soyut ve varsayıma dayalı gerekçelerle 6 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmış olması savunma hakkı adına bizleri büyük bir endişeye sevk etmiştir. Bir baro başkanına hukuksuz bir şekilde verilen bu cezayı kabullenmemiz mümkün değildir. Bu durumun yanı sıra temyiz incelenmesinde de yukarıda da belirttiğimiz üzere zaten yapısı ve kararları tartışmalı olan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin tam da HSYK’nın yaptığı yeni atamalar öncesinde, diğer birçok dosya gibi alelacele bu kararı da onamış olması, kuşku ve endişelerimizi artırmaktadır. Oysa yargı hiçbir gücün veya yapının elinde olamaz ve hâkimler belirli bir mensubiyet saikiyle hareket edemezler. Böyle bir durumda hiç kimsenin hukuk güvenliğinden söz edilemez." şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim