• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 10 °C
  • Tunceli 9 °C

BATAKLIĞIN KURUTULMASI

Fikri TAŞ

   Şehrin ortasında, bir bataklığın varlığı, bu günkü dünyada, şehirlerde, yerleşim yerlerinde, görülen, rastlanılan bir örnek değildir.
   Doğa kenti Tunceli’de, bu örnek herkesin gözü, önünde, yıllardır, sırıtmaktadır. Bu köşede defalarca bataklığın varlığına dikkat çektim. Hala, şehri tehdit eden, bu bataklığı kurutan, yerine kurulacak ikinci bir GOLE ÇETU parkını yapıp şehrin hizmetine sunacak, halkın deyimi ile bir babayiğit, bir yetkili, bir makam, çıkmadı.
    MAMEKİ Beton köprüsü ile Mavi Demir köprü arasındaki alan, bir zamanlar, şehrin mesire eğlence yerleriydi. Yaz aylarında akın, akın gelen misafirler, çoğunlukla orda eğlenir, kıyısında serinlenirlerdi. Otellerde, misafirhanelerde, yer bulamayan misafirler, orada çadırlarını kurar, Sabaha kadar eğlenirlerdi.
   2009 Yılında BARAJ CANAVARI, o güzelim yeşil alanları, sulara boğdu. Şehri daralttı. Sık, sık çekilip gittiğinde de sivrisineklerin, zararlı haşerelerin, barındıkları bataklığa çevirdi. Kaçak kum çalanların hizmetine sundu.
  Geçen gün bir okurum geldi. Kolumdan tuttu.’Hocam gel gidelim. Gözlerinizle görün. Kaçak kum götürenler şehrin ortasında, herkesin gözü önünde baraj gölünün çekildiği o alanları delik deşik etmişler. Baraj gölünün basıp çekildiğinde, meydana çıkan su ile dolan yüzlerce çukur, sivrisineklerin, zararlı haşerelerin, yuvası olmaktadır. Bu yağmaya, bu talana, ‘dur.’ Diyen bir yetkili çıkmayacak mı? Herkes, seyircimi kalacak. Allah aşkına bunu bir kez daha dile getirin.’Dedi.
   Acı, acı güldüm. Okuruma,’Senin o dediğin, yağma edilen alan, benim evimin önünde, her balkona çıktığımda o çirkin manzaraya bakar üzülürüm.
  Hâlbuki bu yağmaya dur diyecek, çok yetkili vardır. Devlet Su İşleri, Özel İdare Genel Sekreterliği, Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, bu konuda yetkili olmalıdırlar.
  Karşılaştığım. Devlet su işleri Müdürünün yakasına yapıştım.’Bunlara niçin göz yumuyorsunuz. Neden o alanların ikinci bir GOLEÇETU yapılmasına izin vermiyorsunuz.’Dedim. Saygılı, nezaketli bir tavırla,’Hocam, bizde sizin kadar o alanların, bataklık halinde, kalmasına, kaçak kumculara, kum ocağı olmasına,  şiddetle karşıyız. Bu konuda ilgili makamlara sunduğumuz raporların, tekliflerin, birer kopyasını size getireyim, görün.’Dedi.
   DSİ, Sayın Müdürü, İkinci günü, Bölge Müdürlüklerine, ilgili makamlara, göndermiş olduğu, raporları, başvuruları, getirdi. Dediği gibi o alanların, bizim istediğimiz gibi düzenlenmesini, ikinci bir GOLEÇETU olmasını düzenlediği raporlarla talep etmişler.
   Tunceli DSİ Tarafından Düzenlenen raporda, bahse konu olan atıl alanda biriken rüsubet, çöp ve kanalizasyondan kaynaklı bataklık alan zararlı haşereler için yaşam alanı yaratmıştır.
  Gölün, şehrin içine kadar gelmiş olması, çirkin bir kirlilik, insan sağlığı içinde büyük bir tehlike yaratmıştır.
  Barajın su altında bıraktığı bahse konu olan alan, kentin en önemli eğlence, dinlenme, kültür sanat faaliyetlerinin yoğun olarak yaşandığı yeşil ve açık alanlardı.
 Bu iki köprü arasındaki sağ ve sol sahildeki yerler, konumları itibariyle büyük öneme sahip olup, özellikle yaz aylarında yoğun insan trafiğinin yaşandığı alanlardır.
  Rapor, şehir için, şehirdeki yaşam için, tehlikeli olan bu alanın, tehlikeleri önleyecek şekilde yapılanmasını, düzenlemesini, baraj nedeni ile bozulan kentsel dokuyu, iyileştirme, onarma, geliştirme, dengeleme yönünde önemli çalışmaların yapılmasını öngörmektedir.
  Yine raporda, bu iyileştirmelerin yapılması, insan doğa arasındaki dengeyi sağlayacak. Kentsel yaşamda iyileştirmelere yol açacak. Kentin kimlik yapısında önemli değişikliklere yol açacaktır. Diyor.
  Aynı raporda şehrimizi ziyaret eden Orman Su İşleri Bakanının, alanda gerekli iyileştirmelerin, çalışmaların, yapılması için Bölge Müdürlüğüne gerekli talimatları verdiği ifade edilmektedir.
  Bütün bunlara, bu adımlara rağmen, hala orası için bir projenin hayata geçirilmemesi, gündeme alınmaması merak edilmemektedir.
   DSİ Bölge Müdürü, Sayın Ömer Faruk YİĞİTSOYU, aradım. Ülkenin büyük illerinde Bölge Müdürü olarak görev yapmış, başarılı hizmetler gerçekleştirmiş, saygın bir Bölge Müdürüymüş. Konuyu onunla paylaştık. Orasını, barajın bıraktığı bataklığı, zararlı alanı, yararlı alana çevirip, Tunceli halkının hizmetine vermek için kendilerinin, Bölge Müdürlüğü nünde,  çalışması olduğunu, gerekli çalışmaların sürdürüleceğini ifade etti. Bu ifade, beni sevindirdi. Şehrin ortasındaki mikrop yuvasının kapatılacağını, YEŞİL ALAN OLARAK Tunceli Halkının hizmetine sunulacağını, ikinci, daha büyük bir GOLEÇETUNUN inşa edileceği umudunu verdi.
   Sayın Bölge Müdürünün, bu umut verici açıklamalarına rağmen, bu projenin ancak Sayın Valimizin desteği ile gerçekleşebileceğini düşünerek, Sayın Valimize arz ediyorum. Bu proje, şehrin, geciktirilmeye gelmeyen önemli bir sorunu, önemli bir projesidir. Tunceli Halkının önemli bir beklentisidir.
   Şehrin ortasında, şehri, tehdit eden bataklık, kurutulmalı, yerinde, şehrin yaşamını zenginleştirecek, kolaylaştıracak, şehre can verecek, ikinci, daha büyük, GOLE ÇETU, tez elden inşa edilmelidir.
  


        Fikri TAŞ

*Sitemizde yayınlanan köşe yazılarının sorumluluğu yazarlarına aittir.

   
    

Bu yazı toplam 1690 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim