Bir önceki yazımda yazmıştım. Kutladığımız bayram, küskünleri barıştıran, dostlukları pekiştiren, genelde birlik ve bütünlüğü sağlayan sevindirici bayramlardır.
Bu bayram, bütün dünyada, İslam dünyasında büyük bir coşku ile kutlanmaktadır.
Bizim ilde, Tunceli de de, devlet erkânı ile halk, arasında geleneksel olarak bayram kutlaması yapılır.
Bir önceki yıllar, kutlama halkın yoğun olduğu şehir merkezinde,halkın büyük oranda katılımı ile kutlanırken, bu ikinci bayramdır. Kutlama halka, şehre, uzak Polis Evinde yapılmaktadır. Şehir merkezinde kutlanacak alanlar var iken, polis evi tercih edilmektedir.
Ülkede yaşanan barış sürecinin yaşanmadığı, güvenliğin gerekçe sayıldığı, çatışmalı yıllarda, bayram kutlamaları, şehir merkezinde, halkın büyük ölçüde katılımı ile kutlanmaktaydı.
Barış sürecinin yaşandığı, güvenliğin gerekçe olmadığı bugünkü barış ortamında halka uzak resmi kurumlarda kutlamak, doğru bir seçim olmadığı gibi, bayramın kapsayıcı barışçıl, ilkelerine de uymamaktadır.
Polisle, halk arasında uzun yıllara dayalı güvensizlik ön yargı, son yıllarda, ön yargısız, halka yakın yöneticiler tarafından büyük ölçüde aşıldığından, halkın polise karşı ön yargılı bir bakışı yoktur. Şu anda görevde bulunan Emniyet Müdürünün, halkla ilişkisi oldukça sıcaktır. Sık, Sık halkın arasına karışan halkın halini hatırını soran, sorunlarını dinleyen emniyet Müdürünün şahsında polise karşı bir olumsuz tavır, tepki yoktur.
Bayramın Polis Evinde kutlanmasına tepki, polise, polis evine olan bir tepki değildir. Halktan uzakta kutlanmasına tepkidir. Bunu bu köşede daha öncede dile getirmiştim.
Okurlarımın tepkileri, üzerine bu konuyu tekrar dile getirdim. Bayram kutlamasına katılmayacağını söyleyen okurum,’halkın daha çok katılımını sağlayacak mekânlar yokmuş gibi halktan uzakta resmi bir kurumda kutlanması hiç iyi olmamıştır. ‘diyerek tepkisini dile getirirken, bir başka okurum,’biz Tunceli Halkı çoğunlukla oruç tutmadığımız için mi bizlerden uzakta kutlanmaktadır.’Derken bir başka okurum,’Üst düzey iki yetkilinin konutlarına yakın olduğu için midir Polis Evi tercih edilmektedir.
Sayın Valimiz, halkla bir araya gelmeyi, halkın arasına karışmayı, seven, onları, iyi günlerinde, zor günlerinde, yalnız bırakmayan bir devlet adamıdır.
Bayramı, polis evinde değil, halka yakın mekânlarda, halkla birlikte kutlaması, Sayın Valimizden beklenen, ona yakışanı olacaktı.
Barış süreci, bütün yurda, Dersimin doğasına, dağlarına, barış getirirken, hala Tunceli Merkezine, devlet katına, barışı getiremedi. Hala hükümet konağının etrafındaki korkuluklar açılıp, vatandaş için yapılan merdivenler halka açılamadı. Hala, şehrin ortasında 5000 metre karelik alanı işgal eden, şehirde yaşamı, daraltan ASKERİ LOKAL, yine şehrin ortasında, helikopterlerin gece gündüz uçtuğu, üstlendiği, halkın, çocukların, rahatsızlık duyduğu, etkilendiği askeri komutanlık, hala, şehir dışına, kendilerine tahsis edilmiş askeri alanlara taşınmadılar.
Bu adımlar, barış için atılmış, barışı, barış sürecini destekleyen adımlar olacaktı.
Hala atılamadı.
Fikri TAŞ