4 günlük, çoğunluklada bir haftayı bulan uzun tatili, ayrı bir lezzeti olan kurban etleri, bayramlaşmanın sevinci, yakınların, dostların, karşılıklı ziyaretlerinin, yapıldığı, uzun tatiliyle, tatil beldelerinde tatillerin yapıldığı, sonsuzluğa uğurlananların, mekânlarının, ziyaretlerinin yapıldığı, çocukların, bayram harçlıklarıyla, sevindikleri, her yıl heyecanla beklenen kutsal bir bayramdır. Kurban Bayramı.
Ramazan Bayramında da, tutulan oruçların sonrası kurulan sofralar, kırgınlıkların unutulduğu barış ziyaretlerinin gerçekleştiği, rahmetle anılanların, mekânlarının ziyaret edildiği, çocukların tatlıya, şekere çikolataya, doydukları kutsal bir bayramdır.
Bayram tatilinin başladığı hafta sonu, Muhabbet Hanımla, köyü, köydekileri ziyaret ettik. Bayramın beklentisi köydekilerde da vardı. Eski yıllardaki kadar yoktu. Eskiden köyde hali vakti yerinde olan, hayvan besleyen köylüler, kurban bayramında, kurban keserlerdi. Etten uzak, şehirdekiler kadar ete yakın olmayan, et yiyemeyen, şehirliye oranla daha az geliri olan yoksul köylüler, Kurban Bayramın da et bayramı yaparlardı. Onun sevincini yaşarlardı. Bu bayramda köyde kurban kesen yokmuş. Köylü beklediği bu kurban Bayramında kurban eti tadamayacak. Kurbanlıklar, alınamayacak kadar pahalı olduğundan kurban kesen yokmuş.
Yağmurların bu yıl bol yağması sonucu, doğa kalın bir bitki örtüsüyle örtülmüş. Bağdaki, bahçedeki otları biçmekle bitiremedik. Keban baraj gölünün dolmasıyla, çekilen alanlarda ekilen ekinler, su altında kalarak, köylüye, tahıl üretimine, büyük zarar vermiş.
Bayram hazırlığının, alışverişinin, eski bayramlar kadar coşkulu olmadığını, sokakta, alış veriş merkezlerinde görmek mümkündür. Durmadan yapılan zamlar, günlük yaşamda, İnsanların öncelikle paylaştığı ortak sorunu olmuş. Alışveriş için çalınan her kapıdan çıkışta aynı tepki.’ Alınmıyor. Yine zam yapmışlar.’ Hemen herkesin dile getirdiği, ortaklaşa paylaştığı, tepki.
Yurt dışından, yurt içi başka illerden gelenlerin, ortaklaşa, paylaşımı, Tunceli’nin daha pahalı bir kent olduğu ‘yorumlarıdır. Değerlendirmeleridir.
Yurt dışından eurolu, dolarlı gelenlerle, ticaretle uğraşıp parası olanların dışında emekli maaşı ile geçinen dar gelirli insanlara, lokantalar, kafeler, adeta kapatılmış gibi, Yurt dışından gelmiş bir arkadaş, tanıdık. Mezar ziyareti dönüşü beraberindekilere, yol üstündeki lokantada yemek yedirmiş. Birer yemekli,7 kişilik hesap 1750 lira gelmiş. Parası varmış. Ödemekte sıkıntı çekmemiş. Bütün restoranlarda adeta günlük artan aynı fiyatlar. Dar gelirli vatandaşın girmeyeceği yerler. Eskiden emekli maaşı, emeklinin, dar gelirlinin, lokantalara girmesine yetiyordu. Artıyordu da. Şimdilerde yetmiyor. Eskiden, birkaç yıl öncesinde, en çok 20 lira olan ızgara et yemeği, şimdilerde, yaklaşık 8 kat artmış.150 lira olmuş. iki yıl önce kilosu 80 lira olan etin kilosu 300 lira olmuş. Emekli, dar gelirli ette alamıyor. Çay gibi küçük pet suda zam şampiyonu, eskiye oranla 5 kat zamlanarak 5 lira olmuş. Buna karşılık emeklinin, dar gelirlinin, geliri, maaşı,5 kat 8 kat artmamış. Yalnız yemeğin değil, hemen her şeyin fiyatı, nerdeyse 5 kat, 7 kat, 8 kat artmış.
Yoksul olduğu her halinden belli, yaşlı bir kadın geldi, Kiralık ev sordu. Anlattı. Dağ Mahallesinde, oturulamayacak kadar eski sobalı bir evi kiralamak istemiş. Ev sahibi 4000 lira kira istemiş. Ağlıyordu.’Kime gidim. Derdimi kime anlatsam.’Diyordu. Kiralar, kontrolsüz, almış başını gidiyor. Büyük kentlerdeki kiralar, eskinin ev fiyatları kadar, olmuş. Günümüzde çıkar, menfaat, vicdanları da yok etmiş.
Kurban Bayramı, yoksullar için, daha büyük bir beklentidir. Onları bu kutsal bayramda, mutlu etmek, sevindirmek, ünlü plajlarda tatil yapmaktan daha çok insanı mutlu eder.
Kurban Bayramı herkese kutlu, mutlu olsun.