Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Nazımiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan, Mazgirt Belediye Başkanı Murat Becerikli, Hozat Belediye Başkanı Seyfi Geyik, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve İl Genel Meclis Başkanı Hüseyin Arslan ve meclis üyeleri tarafından yapılan ortak çağrıda şunlar kaydedildi:
“Bilindiği gibi ilimizin nüfusu uzun yıllardır sürekli azalmaktadır. Ekonomik, güvenlik ve başka sebeplerle yaşanan bu sürecin çok sayıda olumsuz etkileri bulunmaktadır. Onlardan biri de yasal hak kayıplarıdır. Milletvekili sayımız bir temsile düşmekte, köylerimiz tüzel kişiliğini yitirmekte ve belediyelerimizin İller Bankası’ndan aldığı mali destekler hızla düşmektedir. Çünkü bunların tamamı ilimiz sınırları içinde yasal olarak ikamet eden nüfus miktarına bağlıdır. Gerçi Dersimlilerin memleketlerine yönelik duyarlılıkları nedeniyle ilimiz, yaz dönemlerinde hiç bir şehirde olmadığı kadar nüfus akınına uğramaktadır. Hatta ilimiz coğrafyasının her yerinde (il, ilçe merkezleri ve köylerde) konut sayısı ve fiili ikamet hızla artmaktadır. Fakat konut sahipleri veya aylarca fiilen ilimizde yaşayan hemşerilerimiz ikametlerini buraya taşımadıkları için bu durumun, yasal haklarımıza bir etkisi olamamaktadır.
Kısaca hem çok kalabalığız hem de kayıtlarda görünmüyoruz. Durumumuz tam olarak budur. Fiili durum değil de resmi kayıtlar esas alındığı için mali destekler başta olmak üzere yasal haklarımızı birer birer yitiriyoruz. Bu da kamusal hizmetlerimizi oldukça zorlaştırıyor. Bu sorunun gayet makul bir çözümü var. İkametgâhlarımızı memleketimize alalım. Böylece hem ildeki toplumsal ve iktisadi hayat canlanacak hem de kamudan yasal mali haklarımızı alabileceğiz, köylerimiz tüzel kişilik kazanabilecek ve milletvekili kontenjanınız yeniden iki temsile ulaşabilecektir. En önemlisi bu coğrafyanın insansızlaşmasının önüne geçebileceğiz. Bütün hemşerilerimizim davetimize ilgi göstereceğine inanıyoruz fakat çok az süremiz var.
31 Aralık 2020 tarihine kadar ikametgah değişikliklerini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Çünkü tüm bu sosyal haklar için 31 Aralık 2020 nüfus ve ikametgah verileri esas alınmaktadır. Bu nedenle, zorunlu engeli olmayan ve memlekette adres gösterebilecek tüm hemşerilerimizi önümüzdeki iki hafta içinde ikametgâhlarını memleketlerine almaya davet ediyoruz. İkamet değişikliklerinin, e-devlet uygulaması üzerinden şahsen yapılabileceğini de belirtmek isteriz. Bütün bunları yanı sıra Türkiye’nin değişik şehirlerinde ve yurtdışında faaliyet yürüten tüm kurumlarımızı (Federasyon, Vakıf, Dernekler, Platformlar) üyelerini bu ikametgah değişiklikleri için harekete geçirmeye, teşvik etmeye ve bu süreci takip etmeye davet ediyoruz. Zamanımız az fakat büyük ve hızlı bir dayanışma ile bunu yapabiliriz. ”