• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -1 °C
  • Tunceli 0 °C

BİR KÖY VARDI UZAKTA

Fikri TAŞ

 
   83 yıl önce BİR KÖY ENSTÜTÜLERİ vardı. Şimdi uzakta. CUMHURİYET, daha yeni sayılacak kadar 17 yaşındaydı. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK, aydınlık ışığının, köylerden, bütün ülkeye yayılsın, aydınlatsın diye, KÖY ENSTİTÜLERİNİ kurmuştu.
   Ülkeyi çağdaş uygar bir ülkeye dönüştürmek için kurulmuştu. Ülke nüfusunun ağırlıklı olduğu köylere, aydınlık ışığı olsun diye kurulmuştu. Cumhuriyetin Kurucusu, Atatürk,’ CAHALETİN, İŞGALE GELEN DÜŞMANDAN BİLE DAHA TEHLİKELİ OLDUĞUNU, ’Söylüyordu.’ Köy enstitülerinin, bir uygarlık rehberi olduğunu, ülkeyi uygar bir ülke yapmanın, eğitiminin, verildiği mektepler, olduğunu söylüyordu.  .0,uzak köydeki çocuklar, köyüne, ülkesine, UYGARLIK REHBERİ olacaklardı.
    O, uzak, köylerdeki mekteplerde, eğitim gören mektepliler, dinleyen değil, sorgulayan yaşayarak, yaparak, öğrenen mekteplilerdi. Ülkenin geleceğine ışık olmak için yetişen, eğitilen mekteplilerdi. Şimdilerde, uygar ülkelerin, benzerlerini, yaptıkları örnek mekteplerdi. Kuzey Avrupa ülkeleri, tıpkı onlar gibi yerinde, mekânında, yaşatarak, yaptırarak, öğretiyorlarmış. 
    83 Yıl önce kurulmuşlardı. Yalnızca, A,B, C yi, okuma, yazmayı öğretmemişlerdi. Köyleri aydınlatmışlardı. Köylerin ihtiyaçlarını karşılamışlardı. Köylülerin sağlığı için Sağlıkçı olmuşlardı. İnşaatçı olmuşlardı, tarlada, bağda bahçede, tarım uzmanı, ağılda, besici, veteriner, olmuşlardı. Köylüyle, tarlada, bağda bahçede, ağılda, yan yana olmuşlardı. Bilime dayalı bilimin ışığında aydınlık ışığı olmuşlardı. Laikliğin, Laik Cumhuriyetin, savunucuları, taraftarları olmuşlardı.
   Amerikalı ünlü filozof JOHN DEWEY, bu mekteplerin, eğitim enstitülerinin, kırsal kesimin ağırlıklı olduğu TÜRKİYE için en uygun eğitim sistemi,  olduğunu söylemiş. ‘Bu okullarda, öğrenciler, kendi evlerini, iş yerlerini, inşa etmişler. Bu eğitimin %50 sini, temel eğitim,%50 sinide uygulamalı eğitim, oluşturmuştur.’ Demişti.
    Ülkemizin ünlü yazarları, Fakir BAYKURT, Dursun AKÇAM, Mahmut MAKAL, Talip APAYDIN, Köy Enstitülerin ’yetiştirdiği ünlü isimlerdir. Binlerce aydın, sanatçı, yazar, eğitimci, bu okullarda, Eğitim Enstitülerinde yetiştiler. Bilimselliği, Uygarlığı, laikliği, temel alan eğitim sistemi, laikliği koruyan, kadını, sosyal hayata kavuşturan, eğitim sistem olarak, çağdaşlığın, aydınlığın ışığı olmuştu.
    Bilimsel eğitimi temel alan kalkındırıcı bir eğitim sistemi olan bu sistemi, Menderes iktidarı eğitim sisteminden kaldırdı. Onu yerine, laiklik karşıtı düşüncelerin, yolunu açtılar.
   Son günlerde, ülkemizin geldiği noktada, hemen her gün din adamı kisvesi adı altında, kadını, laikliği, hedef alan, şeriat düzenine çağrı yapan açıklamalar yapılmaktadır. Bütün dünyadan, insanlıktan, soyutlanan, dışlanan, AFAGANİSTAN gibi kadını, köle, olarak karanlığa kapatmak, bizim gibi, bütün dünyanın, uygar ülkelerin, kullandığı alfabenin yerine Arapçayı getirmek isteyenler, laik cumhuriyet karşıtları, giderek, artmakta, devlet katında itibar görmektedirler.
    Köy Enstitüleri, eğitim sistemi,  uygarlığın, aydınlığın, ışığıydı. Söndürdüler.
   Kuruluşunun 83 yıl dönümünde, selam olsun, onlara,
   BİR KÖY VARDI UZAKTAKİLERE
   
    
     
    
  

Bu yazı toplam 6024 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim