• BIST 9121.23
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 10 °C
  • Tunceli 10 °C

Bu büyüleyici doğayı koruyalım...

HAYDAR ÇETİNKAYA

 

Salördek, Denzek (Çatalyaka) Kuxtaru (Beğendik) köyü, Karsku, Gomé Seydu köyleri bölgesi Ekim ayından başlanarak Kasım ayının ortasına kadar yoğun ziyaretçi akınına uğrayacaktır. 
Başta titrek kavak ağaçları, huş ağaçları olmak üzere bölgede yoğun olarak bulunan meşe ve çınar ağaçlarının yanı sıra ceviz, alıç, ahlat ağacı gibi meyve ağaçlarının da son baharın bu son günlerinde rengarenk hal alan görüntüsü insanların ilgisini buraya çekiyor. Deyim yerindeyse bu bölge bu dönemde muhteşem bir renk cümbüşüne sahne oluyor. 
Doğa fotoğrafçıları, yürüyüş gurupları buraya akın ediyor.  Bu alanda Salördek köyü aşevinden başlanarak Begendik köyüne ve oradan da kadı şelalesini kadar güzel bir yürüyüş parkuru var. Burada mevcut köylere ve mezarlara ulaşımı sağlayan topraktan bir araba yolu geçiyor ormanların içinden. Boyu yer yer 20-25 metreyi bulan ağaçların ortasından geçen yolda yürümek, sarının, yeşilin ve kırmızının binbir rengini fotoğraflamak insana büyük bir mutluluk veriyor. Önümüzde ki haftadan itibaren buralar dolup taşacağa benziyor. 
Yerel gezi gruplarıyla gelenler, bireysel gelenler, Acentalar... Bu tür yerler her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Herkes buraları gelip, görebilir. Bu güzellikleri bu eşsiz doğayı herkes yaşayabilir. Bunda sorun yok. Fakat bu güzel doğa alanlarına sahip çıkmak, ormanına, ağacına zarar vermemek, çevreyi kirletmemek, bu alanda piknik etkinliklerinin önüne geçmek gerekiyor. Aksi halde bu güzellikleri bilinçsiz ve sorumsuz davranışlar nedeniyle kaybedebiliriz.  
Özellikle 2019 sonbaharında bölge yoğun ziyaretçi akınına uğradı. Bilinçli gelen ve zarar vermeyen grupların yanında, sorumsuzca davranan, ateş yakıp, alanı piknik yerine çeviren, çöplerini terk edip giden gruplara da rastlandı malesef. İnsan doğanın bir parçasıdır. Ve doğa da olmak insanı mutlu kılıyor. Fakat bunu yaparken de doğaya ve doğada yaşayan canlılara da saygı duymak, zarar vermemek derekiyor.  Bu açıdan şimdiden, bu alana yapılacak gezilerde çeşitli kurallar koymak ve doğaya ve çevreye zarar verecek etkinliklerden kaçınmak ve herkesin de kurallara uyması konusunda hemfikir olması gerekiyor. Her ne kadar bunu özelde Salördek için dile getirsek de, yazılanlar genel.  
Bu konuda hepimize ama herkese ciddi sorumluluklar düşüyor. En başta yapmamız gereken doğa alanlarına yapılan etkinliklerde bilinçli ve sorumlu davranmak. Bu alanlara gezi yapan yerel ve dışardan gelen gruplarda sorumluluk alanların getirdikleri kitleleri kontrol etmesi, kural dışı davranışların önüne geçecek şekilde gruptakilere gerekli açıklamaları yapmaları, gezileri kontrollü yaptırmaları, çevreye ve doğaya zarar vermenin önüne geçmek için gerekli açıklamaları ve kontrolleri yapmaları önem arz ediyor. Yerel gezi grupları bu konuda duyarlı aslında ve her gezi öncesi gerekli açıklamalarda bulunuyorlar. 
TUDAK da, DERDAK da, MUNZUR GEZİ-62 ve adını yazmadığım ve gezi yapan yerel gruplarımızın çoğu duyarlı. Ayrıca bireysel gelen gruplarında aynı şekilde davranması gerekiyor.   
Peki daha başka neler yapabilir? 
1.Salördek ve çevre Köyleri her açıdan güzel bir dayanışma örneği gösteriyor. Köylüler, doğalarına, ormanına ve yabanına zarar verilmesini asla istemiyor.  
2.Salördek ve Çevre köylerinde bu orman örtüsünün olduğu alanlar, Pülümür belediyesi ve köylülerin ortak girişimiyle müracaat edilerek koruma altına alınmalı. Buna toplumun her kesiminden destek verilmeli. 
3.Bu alana yani Salördek'te bulunan aşevi alanından itibaren, hiçbir şekilde araç girişine izin verilmemelidir. Hatta yoğun dönemlerde araç geçişini engellemek için bariyer konulabilir.  Not:Bölge köylüleri hariç 
4.Bu bölgede piknik faaliyetleri kesinlikle yapılmamalıdır. Ateş yakılması yasaklanmalıdır.  
5.Bu bölgelere gezi yapacak gruplar için olanaklar ölçüsünde daha aşağı bölgelere park, yeme içme yeri v.s yapılabilir. 
6. Buraya gelecek olan ziyaretçiler, Salördek, Çatalyaka ve Beğendik bölgelerine sadece fotoğraf çekme ve doğa yürüyüşü amacıyla giriş yapmalıdır. 
7.Bölgeye "çevreyi temiz tut" , "ateş yakmak ve piknik yapmak yasaktır", "Doğayı, ormanı koru" gibi çeşitli uyarıcı levhalar asılmalıdır. 
8.Yoğunluk olunan dönemlerde bu bölgeye belediye yada özel idare temizlik hizmeti götürmelidir. Lütfen bu özel alana zarar verici hiçbir faaliyette bulunmayalım. Bu güzel ormanları ve doğayı korumak hepimizin görevi.

 

Bu yazı toplam 51165 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim