Büyük kentlerden gelenlerin de aralarında bulunduğu bir grup genç, kooperatif bünyesinde Dersim merkezde nohut ekimi yaparak üretime başladılar.
Dersim Belediyesi resmi internet sitesinde yer alan habere göre; Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da üretim yapan gençleri ziyaret ederek onlarla beraber ilk tohumu tarlaya attı. Maçoğlu, “Gençlerin bu işe girmesi çok önemli. Önümüzdeki yıllarda daha profesyonel daha doğru bir tarımsal faaliyet yürüteceklerini düşünüyorum” dedi.
Üretim yapan gençleri ziyaret eden Maçoğlu, gençlerin bu işe girmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Bugün gençlerin yapmadığı, bilmediği bir durum söz konusu. Bu yüzden geçlerin bu işe girmesi çok önemli. Şimdi Çiçekli Köyü bölgesinde 80 dönümlük bir arazide, 5-6 arkadaş bir araya gelerek burada kooperatifimizin tohum ve mazot desteğiyle ortak üretimi başladı. Bu sene üretimi öğrenmeleri ve bir kazanımla sonuçlandırmaları durumunda, önümüzdeki yıllarda daha profesyonel, daha doğru bir tarımsal faaliyet yürüteceklerini düşünüyorum” dedi.
“BÜYÜK KENTLERİN BÜROKRASİSİ BİZİ RAHATSIZ ETTİ”
Büyük kentlerde farklı işlerde çalıştığını söyleyen Ersin Dargın, İstanbul’u terk ederek üretim yapmak için Dersim’e yüzünü dönmüş gençlerden biri. Dargın, “Uzun yıllar büyük kentlerde kaldım; özellikle İstanbul’da, Kocaeli’de yaşadım. Belli iş alanlarında inşaatlarda, fabrikalarda çalıştım. Ama o çalışma sistemi, bürokrasisi sürekli beni rahatsız ediyordu. Arkadaşlarımla bu yapay işlerden ve ilişkilerden ciddi anlamda rahatsız olduğumuzu hissettik” diyerek Dersim’e yıllar sonra geri döndüğünü belirtiyor.
“KENTLERİ BIRAKIP TOPRAKLA BULUŞTUK”
Ovacık’ta yaratılan değerin önemli olduğunun altını çizen Dargın, daha sonra sözlerine şöyle devam etti:
“Ovacık’ta yaratılan değer gerçekten önemliydi. Özellikle Dersim coğrafyasında köylülerin üretimden koptuğu, üreticinin üretemediği, mazot, traktör konusunda zorlandığı bir noktada Ovacık Belediyesi öncülüğünde başlatılan; devrimci, halkçı yerel yönetim anlayışının ortaya koyduğu perspektifle köylünün toprakla buluştuğu bir andı. Dolayısıyla bu, bizler için yeni bir iş alanı, alternatif yaşam alanı ortaya koydu. Oraları bıraktık, bugün toprakla buluştuk. Bugün artık Ovacık dışında Dersim’in birçok ilçesinde kooperatifleşme ortaya çıktı. İnsanlar artık üretime yöneliyor. Tekrar toprakla uğraşıyor. Şimdi gerçekten emeğinin, alın terinin karşılığını alması için alternatif bir model ortaya çıktı. Bunu önemsediğimizden kaynaklı geldik, üretime karar verdik. Bunu arttıracağımızı, güçlendireceğimizi düşünüyoruz. Biz burada üretim yapan beş arkadaşız. Tohumumuzu attık, hasadımızı almak için bekleyeceğiz.”