Pertek Belediyesi tarafından gerçekleştirilen II. Dersim Yerel Yönetimler Çalıştayı sonuç bildirgesi Belediye Başkanı Kenan Çetin tarafından açıklandı.
II. Dersim Yerel Yönetimler Çalıştayı sonuç bildirgesi:
Pertek Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen II. Dersim Yerel Yönetimler Çalıştayına Dersim Merkez, Hozat, Mazgirt ve Pertek Belediyelerinin yanısıra Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası, Tunceli Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Tunceli Barosu, Tunceli TMMOB Temsilciliği, Tunceli KESK Temsilciliği, Pertek Halk Meclisi Üyeleri, Pertek Ziraat Odası Başkanlığı, EMEP ve BDP Petek İlçe Başkanları, Tüm Bel Sen Dersim Temsilciliği, HDK Dersim Temsilciliği, DHF Dersim Temsilciliği, BDP ve EMEP Dersim İl örgütleri, SES Dersim Temsilciliği adına katılım gerçekleşmiş ve katılan bütün kurum temsilcilerinin yanısıra bireysel olarak da 28 kişi konuşma yapmışlardır. Pülümür, Ovacık ve Nazimiye Belediye Başkanları, Ankara’da 7-8 Şubat tarihinde düzenlenen “CHP’li Belediye Başkanları toplantısı”nı gerekçe göstererek bu çalıştaya katılamayacaklarını bildirmişlerdir. Çemişgezek Belediye Başkanı mazeret bildirmeden, Darıkent Belediye Başkanı rahatsız olduğu için, Akpazar Belediye Başkanı da yurtdışında olduğu için çalıştaya katılmamışlardır. Çalıştaydaki tartışmaları yönetmek üzere Doç. Dr. Şükrü Aslan ve Doç. Dr. Özkan Yıldız moderatörlük yapmışlardır. Çalıştay, kamuoyuna duyuruda da yer aldığı gibi aşağıda belirtilen beş ana gündem üzerinden derinlikli bir tartışmayla gerçekleşmiştir. İki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştay sabah saat 09.30 da başlamış ve 17.30 da sona ermiştir. Bu süre içerisinde katılımcıların tümü kendi görüş ve önerilerini ifade etmişlerdir.
İlk oturumda büyük ölçüde STK ve siyasal parti temsilcileri, ikinci oturumda da ağırlıklı olarak Belediye Başkanları görüş ve düşüncelerini dile getirmişlerdir.
Büyük bir olgunluk içinde sürdürülen tartışmalardan sonra aşağıdaki maddeler üzerinde görüş birliği oluşmuştur. Bu görüş birliği çerçevesinde somut olarak Dersim’deki belediyelerimizin yapacağı çalışmalar belirlenmiştir.
İnanç Merkezlerinin çevresel ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi:
Dersim, inanç mekanlarının sayısı ve niteliği yönünden son derece önemli bir coğrafyadır. Bu coğrafya sadece Anadolu’da yaşayanlar için değil, hemen tüm dünyaya yayılmış Alevilerin kutsal saydıkları; ziyaret ettikleri bir coğrafyadır. Bu nedenle buralarda üretilen hizmet kalitesinin yüksek olması gerekmektedir. Bu bağlamda öncelikle Dersim çapında inanç merkezlerinin bir envanterini çıkarmak ve haritalamak gereklidir. Daha sonra bu mekanların orjinine uygun anadilde ve hizmet kalitesinin kültürümüze uygun olarak yükseltilmesi gerekmektedir.
Dersim’de Bir Kent Müzesinin İnşası
Dersim bir “Açık Hava Müzesi”dir. Tarihi, coğrafi ve kültürel olarak böyledir. Dolayısıyla kentte bir müzenin inşası bu bakımdan çok gerekli bir toplumsal ihtiyaçtır. Bunun için 1936 yılında yapılan askeri Kışlanın uygun bir mekan olduğu konusunda görüş birliği oluşmuştur. Bununla birlikte Dersim Belediyesi’nce projelendirilen ve bu çalıştayda üzerinde görüş birliğine varılan Dersim 38 Müzesi çalışmaları da önemli bir ihtiyaca yanıt vermektedir. Dersim Yerel Yönetimler Birliği Bu konuyu da gündemine alacaktır.
Kültürel Politikalar ve Kimlik Politikaları
Dersim Belediyeleri anadilin gündelik hayatta daha yaygın kullanılması ve aynı zamanda öğretilmesi konusunda da somut çalışmalar yapma konusunda görüş birliğine varmışlardır.
Bütün bu çalışmaların örgütlü ve tüm yerel yönetim kurumlarımızın dayanışmasıyla gerçekleştirilmesi için Dersim Yerel Yönetimler Birliğinin oluşturulması kararı verilmiştir. Bu konuda çalıştayda fikir birliği sağlanmıştır.
Dersim Yerel Yönetimler Birliğinin yasal ve hukuki altyapısının oluşturulması için aşağıdaki isimlerden bir teknik komisyon oluşturulmuştur.
· Edibe Şahin
· Av. Kenan Çetin
· Cevdet Konak
· Tekin Türkel
· Bülent Yeşilgöz
· Zeynel Örnek
· Uğur Yeşiltepe
· Birsen Orhan
Üçüncü çalıştayın Hozat Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılmasına karar verilmiştir.