• BIST 9490.9
  • Altın 4137.449
  • Dolar 38.4153
  • Euro 43.6172
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 10 °C
  • Tunceli 11 °C

CAN DOSTLARA EV

Fikri TAŞ

  •    İnsan yaşamında, insanlara en yakın, dost hayvanlardan biridir. Birini aşağılamak için onların kısa adını kullan sakta, onlar bunu hak etmeyecek kadar, insanlara yakın dostlardır. Onlar, dostluklarına sadık can dostlarıdır. Ölen sahibinin can dostunun mezarında aç susuz günlerce bekleyecek kadar sadık dostlardır.
        Köyde doğup büyüdük. Onlar köyün bekçileriydi. Köylünün gece gündüz koruyucularıydı. Bizi, hayvanlarımızı koruyanlar onlardı. Geceleri sabaha kadar köyü kurtlardan, yaban domuzlarından, yaban hayvanlarından koruyan onlardı. Gündüz yabanda otlayan hayvanlara refakat eden, koruyanlarda onlardı. Görkemli, KANGAL cinsi can dostları, adeta hayvan sürülerini, yabanda korumak için yaratılmışlardı. Ergitilmişlerdi.
       İnsanlık yaban hayatının, doğanın, önemini, kıymetini, eskiye oranla daha çok bilince, doğadaki hayvanları daha çok sevdiler. Hayvan sevgisi insan sağlığı için adeta terapi gibi yararlı oldu. Çocuklarımızı o sevgiyle buluşturmak günümüzde herkesin isteği oldu. Sokak hayvanlarını, özellikle kış mevsiminde, aç bırakmamak için sokağa yem bırakan hayırseverlerin sayısı giderek artmaktadır. Munzur Üniversitemizin Çemişgezek Yüksek okulunun örgencileri, doğamızın süsü zenginliği dağ keçilerini doğada aç bırakmamak için doğaya yem bıraktılar. Eskiden, bilinçsiz doğa katiller, et ihtiyacını, yılbaşı meze ihtiyacını karşılamak için doğanın zenginliklerini, yaşamlarını yok edercesine katlederlerdi. Katlettikleri onlarca kınalı kekliklerle poz verip resim çektirirlerdi. Şimdilerde bu katiller azaldı. Hala vardır. Çok azdır.
      Özellikle kısal alanda köylerde güvenliği sağlayan can dostlarımızın, şehirlerde, sokaklarda, her gün giderek çoğalmaları zaman, zaman insanlara saldırmaları, geceleri havlamaları, kaldırımları kirletmeleri, şehir halkını rahatsız etmektedir. Sahipsiz can dostlarından şikâyetler, her geçen gün artmaktadır.
        Sayın Valimiz, kamuoyunu sevindiren bir haberle, bu soruna çözüm bulacaklarını açıkladılar. Sokaklardaki sahipsiz can dostları, toplanarak inşa edilecek, düzenlenecek, evlerine, barınaklarına götürülecekler. Orada bakımları, aşıları, tedavileri yapılacakmış. Belediyede görevli veterinerler, görevli elamanları, onların bakımları ile görevlendirileceklermiş. Yaşanacak her hangi bir can dostları sorununda, belediye görevlileri sorumlu veterinerler, barınaklardan sorumlu makamların telefonları aranarak sorun çözülebilecektir. Şu anda mevcut barınaklara bakan veterinerler, görevliler, görevlerini yapmaktadırlar. Geçen yıl, Pah köprüsünde hasta, yaralı bir can dostunun olduğu haberlerini almıştım. Derhal belediye veterinerini aradım. Hemen gidip o can dostunu alıp barınağa götürüp tedavi ettiler.
         Toplumda can dostlarına, henüz ev yapmanın düşünülmediği yıllarda, Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, yönetiminde Barikatların yapılması çalışmaları başlatılmıştı. Onların görevden alınmaları sonucu, Belediye başkanlığına, Kayyum olarak vekâleten atanan eski valililerimizden, Sayın TUNCAY SONAL, geniş bir alana şimdiki barınağı kurdurmuştu. Basın mensupları gidip yerinde gezip görmüştük. Sayın Tuncay SONAL, Valimiz, örnek olacak bir ilki, bir yeniliği, bir çağdaş projeyi, hayata geçirmişti.
       Sayın Valimizde, kamuoyunda, toplumda, yaşamda giderek büyüyen bir sorunu, gidermek, toplumun beklediği bir proje, bilgi sahibi olan herkesi sevindirmiştir. Her geçen gün Can Dostları ile ilgili şikâyetlerin, tepkilerin, giderek arttığı bir süreçte hazırlanan proje, ilimiz için önemli bir proje olmuştur.
      Can Dostları için hazırlanan bu projeye göre, sokaklarda sahipsiz can dostları, toplanarak,,onlar için hazırlanmış,  barınağa götürüleceklerdir.Orada görevlendirilmiş,hayvan veterinerlerinin, içinde olduğu bu konuda eğitimli görevliler tarafından barınağa yerleştirileceklerdir.Günlük beslenmeleri bakımları, düzenli bir şekilde yapılacaktır.Aşıları,halkın isteği doğrultusunda kısırlaştırılmaları,düzenli yapılacaktır.
       Yazı yazarken, bir okurum, misafirim oldu. Yazımın konusunu sorup öğrenince,’Hocam dedi. Sokaklarımızda sahipsiz köpeklerin çoğalmasının asıl nedeni, çevre illerden, ilçelerden, köylerden, getirilip şehrin girişinde bırakılmalarındandır. ’Dedi. Okurum haklıydı. Hatta çevre illerden bile getirilip şehrin girişine salındıkları, hemen herkes tarafından bilinendi.
      Sayın Valimizin Can Dostları için hazırlattığı, hayata geçirmek istediği oldukça anlamlı, önemli proje hayata geçirildiğinde, vatandaşlara da, hayvan severlere de görevler düşmektedir. Can dostlarının beslenmeleri için yardımda bulunmalarıdır. Lokantalar, hemen her gün artan yemeklerini, uygun bir kapta muhafaza edip, her sabah belediye görevlilerine vermeleri önemli bir beslenme yardımı olacaktır.
      Sayın Valimizin, hazırlattığı, hayata geçirmek istedikleri proje, günümüzde örnek bir projedir.
       Hayırlı olsun.
      
Bu yazı toplam 3135 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim