Pülümür Belediyesi ile Munzur Akademi Kültür, Sanat ve Turizm Derneği tarafından organize edilen program, Cemal Süreya Anıtına çıra yakılması ve karanfil bırakılmasıyla başladı.
Anmada söz alan Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, “ 89 yıl önce bu topraklarda hayata gözlerini açan değerli hemşerimiz ve edebiyatın büyük insanı Cemal Süreya için buradayız. Bugün onun huzurunda olmak, böyle bir değerin bu topraklardan çıkmasından ötürü onur ve mutluluk duymaktayız ”dedi.
Anmaya katılan vatandaşlarda Cemal Süreya’nın Pülümürlü olmasının ve edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Gazi Lisesi Konferans Salonu’nda devam eden etkinlikte, müzik dinletisi ve şiir okunmasının yanı sıra, Nazım Hikmet Ran’ın yazdığı Şeyh Bedrettin Destanı tiyatro oyunu Erkan Bektaş tarafından sergilendi.
Yazar Hüseyin Cengiz ve Akordiyonist Loran Polat’ın katıldığı program Cemal Süreya şiirlerinin okunmasıyla son buldu.
CEMAL SÜREYA HAYATI
Cemal Süreya, 1931 yılında Pülümür'de dünyaya geldi. Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan’da geçiren Süreya'nın ailesi, 1938 yılındaki Dersim olayları sonrasında Bilecik’e sürgün edildi. Cemal Süreya ilkokula Bilecik’te başladı ve daha sonra İstanbul Beyoğlu’nda bitirdi. Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olan Cemal Süreya Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi maliye ve iktisat bölümünü bitirmiştir. üniversiteden sonra Maliye Bakanlığında müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığında kültür yayınları danışma kurulu üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Cemal Süreya bu süre zarfında yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik de yapmıştır.
Cemal Süreya Ağustos 1960'tan itibaren yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini Haziran 1966- Mayıs 1970 arası 47, 1980-1981 arası iki sayı daha çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı.
İkinci yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından sayılan Cemal Süreya’nın ilk şiiri “Şarkısı Beyaz” Mülkiye dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Geleneğe karşı olmasına rağmen geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle ikinci yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü kondu. 1997'de de Cemal Süreya arşivi yayımlandı.
Haber:Kenan Korkmaz