TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz,Diyarbakır’da Yeni Teşvik Yasası Uygulamaları Toplantısına Katıldı.
19-20 Haziran 2013 günü Diyarbakır’da gerçekleşen toplantıya; TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kalkınma Bakanı Zafer Çağlayan,Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir,TUSİAD Başkanı ve diğer sivil toplum örgütleri temsilcileri ve Güneydoğu Anadolu Ticaret ve Sanayi Odası ve Borsa Başkanları katıldı.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığında toplanan bölge oda ve borsa başkanları toplantısında söz alan TSO Yönetim Kurulu başkanı Yusuf Cengiz şunları söyledi:
“ Bölgede ve ilimizde ciddi tahribatlara sebep olan 30 yıllık çatışma ortamının sonucu ciddi ekonomik ve sosyal sorunlar yaşamıştır.Bunun bilincinde olan Bölge Oda ve Borsa başkanları olarak bu çatışma ortamının bitmesi için 2012 yılı sonlarında Diyarbakır’da bir toplantı yapılarak barış sürecinin başlaması için gerekli çalışmaların mecliste başlaması için basın açıklaması yaptık,daha sonra Başbakan Yrd. Beşir Atalay,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara’da Bölge Oda ve Borsa Başkanlarının tümünün katılımı ile “AKAN KAN DURSUN” “BARIŞ SAĞLANSIN”.
“ DEMOKRATİK BİR ANAYASININ HAYATA GEÇİRİLMESİ” teması ile toplantılar yapıldı.Bu toplantılardan bir kısmında sözcü olarak katılarak görüşlerimiz kamuoyu ile paylaşılmıştır. İlimize gelen akil adamlar heyeti,BDP,CHP gibi siyasi parti temsilcileri ve hükümetin Bakanları ile yapılan görüşmelerde savaşın bitmesi,barış sürecinin sağlanması hususunda gerekli görüşmeler Oda Başkanı,yönetim kurulu ve meclisimiz olarak yapılmış ve görüşlerimiz kendileri ile paylaşılmıştır. Gelinen barış sürecinde bölge oda ve borsa başkanların önemli katkısı olmuştur,önümüzdeki süreçte barışın sağlanması için yeni seçilen Tunceli TSO Meclisi olarak aldığımız kararlarda barış sürecinin desteklenmesi,yeni anayasa,ilimizde yapılması düşünülen barajlar,askerin çarşıya çıkarılması,resmi kantinlerin durumu ve ekonomik kurultay yapma gibi sorularımız karar altına alınmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Barış ortamının sağlanması ile ilimize ve bölgemize ciddi ekonomik ve sosyal katkısı olacağı düşüncesindeyiz. Teşvik yasası ile ilgili belirtilen görüşlerimiz 5 Nisan 2012 günü açıklanan yeni teşvik yasası sonrası TOBB Ankara’da yapılan toplantılarda Başbakan Yrd. Ali Babacan’la görüşülerek gerekli öneriler sunulmuştur.
11 Nisan 2012 günü ilimizdeki oda toplantı salonunda ilimizdeki tüm kurumlarla yapılan toplantı sonrası yeni teşvik yasasında 5.Bölgeye alınmamızdan dolayı ilimize yapılan haksızlık kamuoyu ile paylaşılmıştır.
2012 yılında açıklanan yeni teşvik yasası ile ilimizi ekonomik ve sosyal olarak en geri durumda olduğu halde,5.grupta bulunan Maraş,Adıyaman gibi illerle aynı kategoriye alınması yanlış bir karardır.
Hükümete önerilerimiz geçen yıl defalarca belirttiğimiz gibi Tunceli,Şırnak,Hakkari,Siirt,Bitlis vb. en geri kalan bölge için özel bir 7.bölge teşvik yasası çıkarılmalı,bu illere yatırım yapan yatırımcılara daha özel vergi,sigorta primi,elektrik vb. indirimler için gerekli yasal düzenleme yapılamalı,ilimize insanların yatırım yapmaya teşvik edilmelidir. 5084 sayılı yasa nedeni ile sigorta primleri bölge esnafına ciddi ekonomik yük getirmiştir.Yasa yeniden düzenlenmeli ve yatırımcılara gerekli katkı sunulmalıdır. Esnaf bankalardan yeterli kredi alamamakta, kredi talebi karşılığında batı illerine göre 3 misli teminat ve ipotek istemektedir. Barış süreci ile birlikte bölgeye uluslararası şirketler ilimize ve bölgeye yatırımlara başlayacaktır. Başta barajlar ve madenler olmak üzere doğamızı,inancımızı ve kültürlerimizi tahrip edecek her türlü yatırımı doğru bulmayan, yapılan yatırımların ilimizin istihdamına katkı sunması için halkında görüş ve önerilerini de dikkate alarak yapılması gerektiği.İlimizde bulunan esnafımızı bir araya getirecek ortak bir yatırım kültürü geliştirecek yatırımlar için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.”