• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C
  • Tunceli -3 °C

CHP'de Seyit Rıza ve 'anadil' gerginliği

CHP'de Seyit Rıza ve 'anadil' gerginliği
TBMM Adalet Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonda ele alınan ‘anadilde savunma’ tasarısı CHP’de yeni bir çatlağa neden olurken; Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün “Seyid Rıza’nın iadei itibarını’ isteyen yasa teklifine CHP’de tartışma yarattı. CH

TBMM Adalet Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonda ele alınan ‘anadilde savunma’ tasarısı CHP’de yeni bir çatlağa neden olurken; Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün “Seyid Rıza’nın iadei itibarını’ isteyen yasa teklifine CHP’de tartışma yarattı. CHP Grup Yönetimi Aygün’ün teklifine ‘geçit’ vermezken, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu“Grup yönetim kurulunun onayını almadan yasa teklifi vermesi doğru değil” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

CHP’de dün önce Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun da katılımı ile milletvekilleri basına kapalı grup toplantısı yaptı. Dah asonra da Kılıçdaroğlu başkanlığı’nda MYK toplantısı gerçekleşti. Toplantılarda CHP’de ulusalcılarla, diğer kanat arasındaki çatlığı daha da derinleştirecek tartışmalar yaşandı. Bu kez tartışmaların ana konusunu geçtiğimiz hafta Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün “iadei itibarını” istediği Seyit Rıza ve “anadilde savunma” konuları oluşturdu.

 

AYGÜN’ÜN TEKLİFİNE RET

MYK toplantısının başında Parti Sözcüsü Haluk Koç, Aygün’ün, idam edilişlerinin 75. yılında hazırladığı ‘Seyit Rıza ve arkadaşlarının itibarlarının iadesini’ öngören kanun teklifini inceleyen CHP Grup Yönetim Kurulu Meclis Başkanlığı’na sunulmasına onay vermediğini duyurdu. Koç, “Her milletvekili kanun teklifi verebilir. Milletvekili olarak hakkıdır. Ama CHP’nin grup iç yönetmeliğinde; eğer bu teklifi veren milletvekili CHP’li ise verdiği bu kanun teklifi CHP Grubu’na gelir. Grup yönetimi toplanır ve bu kanun teklifinin TBMM Başkanlığı’na verilip, verilmeyeceğine karar verir. Şimdi arkadaşımızın böyle bir teklifi olmuştur. Grup Yönetim Kurulu’da bu teklifi değerlendirmiş ve reddetmiştir” dedi.

 

GRUPTA DA TARTIŞILDI

Koç’un bu açıklamasından önce Aygün’ün teklifi grup toplantısında da tartışıldı. Edinilen bilgiye göre Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Aygün’ün teklifin yanlış olduğunu belirtirken bir Azeri şiirinde yeralan “Hedef de biziz. Ok da biziz” mısralarını anımsattı. Acar, “Tozlanmış küllenmiş konuları gündeme getirerek partiye zarar veriyoruz. Bunu üstelik bir partili bir milletvekili yapıyor. Eğer böyle bir yasa gündeme getirilecek ise bu Parti Meclisi’nden geçirilmelidir. Parti kamuoyu tarafından benimsenmeyen yasalar gündeme getirilmemelidir” dedi. İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ise “Bakın, Gürkut Acar, Aygün’un teklifi için ‘PM’den geçirildikten sonra gündeme getirilsin’ dedi. Biz de o zaman bu teklifi PM’den geçirelim. Partide farklı görüşler olabilir. Buna kızmıyorum. Biz onları da kucaklarız” derken İstanbul Milletvekili Nur Serter’in, “Bizi kucaklamak kimsenin haddine değildir” sözleri gerginliği artırdı. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, Aygün’ü “Grup Yönetim Kurulunun onayını almadan yasa teklifi vermesi doğru değil” diyerek eleştirirken, partili bazı milletvekillerini de parti dışı bazı yayınlardan etkilenmekle suçladı.

 

ANADİLDE SAVUNMA İTİRAZI

Partinin “anadilde savunma” ile ilgili izleyeceği politikanın belirlendiği görüşmede Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu tasarıyı eleştirerek, “Kendimi bu partide artık yabancı gibi hissediyorum. Ailemden iki şehit verdik. Birini toprağı ben indirdim. Aranızda Güneydoğu’da askerlik yapan var mı? Yapan varsa bilir teröristler kendi aralarında telsiz ile konuşurken Türkçe konuşur. Şimdi, yargıda Kürtçe savunma yapmak istiyorlar. Kürtçe savunmak yapmak isteyenlerin yüzde 85 iyi Türkçe bilen ve konuşan insanlar. Bizi öldürürken Türkçe konuşanlar, niçin savunma yaparken Kürtçe konuşmak istiyorlar. Aslında hedefleri başka” diye konuştu. Denizli Milletvekili İlhan Cihaner , “isteyenin istediği dilde savunma hakkını” savunma kararı alınması gerekitğini belirtirken İzmir Milletvekili Rıza Türmen, “Cihaner’in söylediklerine ben de aynen katılıyorum: bu yasa var olan hakkı geriye getirmektedir” dedi. Adıyaman Milletvekili Salih Fırat da, “Kürt meselesinin çözümü ile bir konuda konuşulduğunda, ‘bu çözüm PKK’ya yarar, terör örgütünü yarar’ korkusu ve paranoyası ile anılmak istemiyorum. Büyükşehir Yasası da böyle bir paranoya ile karşılandı” derken, bu sözler ulusalcıları kızdırdı. Serter, “Eyalet bir paranoya değil” diye çıkışırken Aydın Milletvekili Bülent Tezcan “Savunmada esas olan, kişinin kendisini en iyi ifade edebileceği dili kullanabilmesidir. Soruşturma aşaması da dahil olmak üzere kişinin beyan ettiği dilde savunmasını yapabilmesini sağlamak esas olmalıdır” dedi. Sinop Milletvekili Engin Altay ise “Partide iki farklı görüş oluştu. Gelişeme evet, gerekirse değişiriz de. Ama başkalaşma farklı bir şey. Başkalaşmayı kabul etmek mümkün değildir” eleştirisinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim