CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Maraş olaylarına ilişkin Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na yaptığı başvuruya verilen cevaba ilişkin bir açıklama yaparken sözkonusu dosya, klasör, sayfa ve kırtasiye masrafları gerekçe gösterilerek 40 bin 512 TL 40 kuruş istendiğini belirterek, "Devlet aradan geçen 35 yılda ne kurban yakınlarından ne de Maraş'tan sürgün edilenlerden özür diledi. Devlet dosya erişimi için ücret bedelini ayrıntılı bir şekilde hesaplamaktan utanmadı" dedi.
Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Aygün, "Türkiye tarihinin en kanlı inanç kırımı olan Maraş Katliamı hakkında bilgi edinme, araştırma yapma ve ayrıntılarını öğrenme her yurttaşın en doğal hakkıdır" diyerek şöyle devam etti:
"Maraş Katliamı dava dosyasını incelemek amacıyla 13 Ağustos 2013 tarihli dilekçe ile Genel Kurmay Başkanlığı/ Kara Kuvvetler Komutanlığı'na yapmış olduğum başvuruya 29 Ağustos 2013 tarihli cevabi yazıda dosya, klasör, sayfa, kırtasiye, banka hesap numarası verilmesi dışında herhangi bir işlem yapılmamıştır. Maraş Katliamı üzerinde damarlarında soğuk kan dolaşırcasına yapılan bu hesap ve kırtasiye çalışmasında Adana Sıkıyönetim K.lığı 1. Nu.lı Askeri Mahkemesinin 1980/92 Esas 1980/520 Karar sayılı (K. Maraş Olayları) 165 klasör, 46.577 sayfadan oluşan dava dosyası ve 1330 sayfalık mahkemenin gerekçeli kararına erişim bedelini 40 bin 512 TL 40 kuruş olarak hesaplamıştır.
Konuyu ücret bedeli üzerinden ayrıntılandıracak olursak! Varsayalım ki asgari ücretle çalışan bir yurttaş Maraş Katliamı hakkında bilgi edinmek istedi ve konuyu araştırmaya soyundu! Çalışmaya başlama bedeli 40 bin 512 TL 40 kuruştur ve bunun için 50 aylık maaşının tamamını Genel Kurmay Başkanlığı tarafından verilen hesap numarasına yatırması gerekiyor.
2013 Ağustos ayı maaş eşdeğerliliğe göre kim kaç maaşını hesaba yatırmalı! Asgari ücretle çalışan 50 maaş, araştırma görevlisi 16 maaş, avukat 10 maaş, profesör 8 maaş ve milletvekili 4 maaş yatırması gerekiyor.
Kanlı Maraş Katliamı'nda bedel ödeyenler canlarını ve yaşamlarını yitirdi. Devlet arada geçen 35 yılda ne kurban yakınlarından ne de Maraş'tan sürgün edilenlerde özür diledi. Devlet dosya erişimi için ücret bedelini ayrıntılı bir şekilde hesaplamaktan utanmadı."