• BIST 9640.08
  • Altın 2937.802
  • Dolar 34.5954
  • Euro 36.5792
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 4 °C
  • Tunceli -2 °C

Civraklılar: İnancımızı kaybetmemek için mücadele veriyoruz

Civraklılar: İnancımızı kaybetmemek için mücadele veriyoruz
Nazımiye İlçesine bağlı Civrak (Sarıyayla) Köyü Derneği, İstanbul Zeytinburnu’nda faaliyetlerini sürdürürken, Dersim’in inanç kültürünü yaşatmaya devam ediyor.

Gaxan kutlamasından Xızır oruçlarına, Heftemal (Newroz) Reya Haq inancının yaşatılmasına kadar Dersim’in öz mirasını Dersim’den uzakta yaşayan Dersimlilere yaşatan, unutturmayan dernek, kadın üyelerinin çalışmaları ile diğer derneklerden ayrı bir iz bırakıyor.

 

"2003’TEN BUGÜNE AYNI İNANÇ VE KARARLILIKLA HİZMETE DEVAM"       

1972’de kurulan ancak 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası kapatılan Civraklılar Derneği; 2003’te yeniden kuruldu. Bugün Dersim coğrafyasının tüm kültürel mirasını yaşatan dernek, yaptığı kültürel ve inançsal etkinlikleri ile tüm Dersimlilere inanç ve kültürünü hatırlatmaya devam ediyor.

Civraklılar Derneği Başkanı Zülfü Beyazgül "2003’ten bugüne aynı inanç ve kararlılıkla hizmete devam ediyoruz. Dersim’in ve Civrak’ın bizlere emaneti olan bu kültürü ve inancı geleceğe, çocuklara ve en önemlisi gurbette olan tüm Dersimlilere yaşatmak istiyoruz. Yaşatıyoruz da. Gaxan etkinliğinden Heftemal etkinliğine kadar tüm etkinliklerimize Dersim ve Dersim coğrafyasından tüm canları meyman ediyoruz" dedi.

 

"GURBET HASRETİ ZORDUR, CİVRAK’TAN AYRI KALMAK DAHA ZOR"

Dersim’den çeşitli nedenlerle İstanbul’a göç eden Civraklılar tarafından kurulan dernek, gurbette yaşayan insanların memleketlerine olan özlemlerini bir nebze azalttıkları bir mekan olmuş durumda.

Beyazgül “Gurbet hasreti zordur ancak Civrak’tan ayrı yaşamak kalmak daha zordur” diyerek Civrak’a olan düşkünlüklerini dillendiriyor. Dersim kültürünün tarihsel serüven içerisinde en önemli figürü olan kadınlar da dernekte çok önemli bir pozisyona sahipler. Öyle ki dernek çalışmalarının birçoğu dernek bünyesinde kurulan Kadın Komitesi tarafından düzenleniyor.

 

"CİVRAK’DAN UZAKTA CİVRAK’A HİZMET İÇİN ÇABALIYORUZ"

Dernek, İstanbul’da yaşayan Civraklıların ve Civrak’ın tüm meseleleri ile ilgileniyor. Yaz ayında köylerine giden dernek üyeleri orada karşılaştıkları sorunların çözülmesi için de çok önemli bir uğraş veriyor. Köy yollarının bozuk olduğunu ve ulaşımın zorlu bir şekilde sağlandığını belirten Beyazgül, "Köyün yolları bozuktu. Hükümet yetkilileri ile gerçekleştirilen bireysel görüşmelerin sonuç vermediğini farkettiğimizde dernek olarak bu çalışmaların içerisinde yer aldık. Hatta diğer çevre köylerin dernekleri ile de görüşerek ortak irade koyduk ve daha somut ve güçlü bir baskı oluşturmaya çalıştık. Başarılı da olacağız gibi" dedi.

 

"ŞİMDİ CİVRAK’TA TAZİYE EVİ VE KÜLTÜR EVİMİZİN TEMELİNİ ATACAĞIZ"  

Civraklılar Derneği girişimleri ile hazineden alınan arazi üzerine taziye ve kültür evi inşa etmek istediklerini belirten Beyazgül “Hükümet yetkilileri ile görüşmelere başladığımız zaman türlü bahaneler ile yapılamayacağına inandırılmak istendik. Ama dernek olarak biz bunu yapacağız dedik ve 2020 yatırım programına köyümüzde bir taziye ve kültür evi inşa edilmesini eklettirdik. Köyümüze köylülerimizin desteği ile daha çok hizmet etmek, daha çok proje hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

 

"KADINLAR BİZİM ANA GÜCÜMÜZ"

Civraklılar Derneği kurucularından ve derneğin eski başkanı olan Makbule Çelimli de, “Kadınlar olarak derneğimizin yan gücü değiliz aslında ana gücüyüz. Ev buluşmalarından başladığımız bu çalışmalar, kahvehanelerde erkeklerle oturup konuşmaktan bugüne süzülüp geldik. Evlerde buluşup bu derneğin geleceğini planladık. Zoru başardık ve mutfaktan kendimizi arındırarak toplumun içine girdik. Şimdi ana dilimizden öz inancımız olan Reya Hag‘ın yaşatılmasına kadar her türlü çalışmanın altına imzamızı atıyoruz” dedi.

 

"TEK DERDİMİZ ÖZÜMÜZÜ KAYBETMEMEK, TOPRAĞIMIZDAN KOPMAMAK"

Yürütülen kültürel çalışmalara çok değer verdiklerini belirten Çelimli; "Reya Hag, Dersim coğrafyasında inançsal mirasın ana taşıdır ve biz burada o yolu sürdürmeye gayret ediyoruz. Azimle ve ısrarla inancımızı yaşatmaya gayret ediyoruz. Asimilasyona karşı dik durmaya, çocuklarımızı Dersim’in öz ruhu ile yaşatmaya teşvik ediyoruz. Kadınlar olarak bizim ana görevimiz budur. Kadın komitemizin en temel görevi ana dilimiz ve inancımızın temel taşlarını çocuklarımız ve diğer çocuklara aktarabilmek" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim