Danıştay 10. Dairesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın karar düzeltme talebini reddetti. Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları dahilinde yapımı planlanan 4 baraj ve 5 HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı 18 Nisan 2011 tarihinde “Üstün Kamu Yararı” bulunduğu gerekçesiyle izin vermişti.
Munzur Vadisi Milli Parkı’nın mutlak koruma alanında yapılması planlanan 4 baraj ve 6 HES projesi için, Çevre ve Orman Bakanlığı 2011 tarihinde, bu projelerin yapılmasında üstün kamu yararı bulunduğuna dair karar aldı. Karara gerekçe olarak da, enerji ihtiyacının yerli başka kaynaklardan karşılanmasının mümkün olmadığını, böylece kamu yararı bakımından vazgeçilmez ve kesin zorunluluk şartlarının oluştuğunu söyledi. İzin kararı sonrası 10 üniversiteye 9 farklı rapor hazırlattırılarak alınan bu kararla, Türkiye’deki 40 milli parktan biri olan Munzur Vadisi Milli Parkı, HES ve baraj kıskacında kaldı. Bu izin dayanak yapılarak Bozkaya, Kaletepe, Akyayık baraj ve HES’i, Konaktepe Barajı ve 2 HES’i ile yapımına 1985 yılında kaçak olarak başlanan Mercan HES’i, Munzur Vadisi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı’na işlenmişti.
Munzur Milli Parkı’nda 4 baraj ve 5 HES projesine izin veren karara karşı Tunceli Barosu’nun açtığı davaya ilişkin Danıştay 10 Dairesi, ÇED süreci işletilmeden üstün kamu yararı kararı alınamayacağını belirten bir karar vermişti.
Danıştay kararına karşı karar düzeltme talebinde bulunarak itiraz eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın talebi ise Danıştay 10. Dairesi tarafından reddedildi.
Milli parklar hukuku bakımından Türkiye’de ilk olarak böyle bir karar verilmiş oldu. Danıştay, 4 baraj ve 5 HES projesinin tek ÇED sürecine tabi tutulması gerektiğini belirtti