Davul ve zurna birbirine yakışan iki enstrüman. Bir de davul- zurna iyi çalgıcıların elindeyse dinlemesi daha da başka bir keyif verir.
Davul-zurna geleneğinin en yoğun yaşadığı yer şüphesiz Anadolu ve Mezopotamya’dır. Düğünlerde, bu geleneğin sürdürülmesinde başat rol oynamakta.
Her ne kadar bir çok kentte davul-zurna ikinci plana itilsede Dersim davul-zurna’nın kaybolmadığı yerlerden biri.
Davul-zurna geleneğini sürdürücülerinden Davulcu Pilto ( Hüseyin Ekrem ) ve Zurnacı Fırat Karaduman yıllara meydan okuyorlar.
Davulcu Pilto dedesinin ismi ve nenesinin de sırtında ritim tutarak başladığı mesleğini 60 yılı aşkın bir zamandır sürdürüyor. Zurnacı Fırat’ta 33 yıldır Davulcu Pilto’ya eşlik ediyor.
İlk günkü gibi heyecanla davulu sırtında taşıyan Davulcu Pilto, yaşına rağmen gençlere taş çıkartıyor.
Zurnacı Fırat ise eski günleri aradıklarını belirtiyor. Geçmişte 3-4 gün düğünlere gittiklerini, çok yorulduklarını ancak zevk aldıklarını ifade ediyor. Bugün ise orkestra ve sanatçılarla beraber düğünlerde sahneye çıktıklarını bunun da hem ekonomik olarak hem de mesleklerini icra etmede sıkıntı oluşturduğunu vurguladı.
Her şeye rağmen işlerini severek yaptıklarını toplumunda kendilerine destek verdiğinin altını çizen Davulcu Pilto ve Zurnacı Fırat, güçlerinin yettiğince bu geleneneği sürdüreceklerini dile getirdi.