Yapılan açıklamada yetkililerden yangınlara yönelik acil önlem almaları konusunda daha önce de uyarılar yaptıklarını belirtilerek şunlar ifade edildi:
“Yaz sıcaklarında, operasyonlarda orman yangınların tanık olduk ama kış ayında hem de Karadeniz’de yangın görmemiştik. O da oldu. Türkiye gerçeğinde yangından sonra orman alanlarının imara açılması sonucu dev otel, villa inşaatlarının yükseldiğini gördük. Bu nedenle her yangın olayında kuşkularımız yenileniyor. Karadeniz Bölgesi’nde Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu dağları alev içinde kaldı. 69 ayrı yangından söz ediliyor. Bir değil, üç değil. Bu kadar yangının aynı anda olması tesadüf mü diyeceğiz? Bu konuda “lodos”, “kuraklık”, “sıcak” gerekçesi yanında üreticilerin bahçelerindeki otları ve küçük dalları yakmalarını mı gerekçe yapacağız? Ekoloji Birliği olarak yetkililerden araştırmalara dayanan gerçekleri açıklamalarını istiyoruz. Yetkililerin “tahmini” açıklama hakkı yok. Yanan ormanların soğutma çalışması sonrası yenilenme çalışmalarının başlatılmasının, imara açılıp açılmayacağının takipçisi olacağız. Bölge halkı, maden işletmelerinin köstebek yuvası gibi her tarafta patlaması nedeniyle endişeleniyor. Karadeniz Bölgesi’nin ekolojik yapısını değiştiren HES, taş ocakları ve özellikle de maden işletmelerinin artırılması iklim değişikliğini hızlandırmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nde bu aylarda yağışın olmaması iklim değişikliğinin de bir göstergesidir.”
“Yangınlarda bir sabotaj olma iddiaları konusunda bir soruşturma var mı? İklim değişikliğinin etkisi araştırılmakta mıdır?” sorularının sorulduğu açıklamada “Ekoloji Birliği olarak yeniden vurguluyor: Yetkililerden araştırmalara dayanan bir açıklama bekliyoruz. Yeni yangınların olmaması için acil önlemelerin artırılmasını istiyoruz” diyerek sonlandırıldı.