Av. Cihan Söylemez, Sinema Genel Müdürlüğü’ne başvurarak arşivlerinde Dersim 38 dönemine ait kamera ve fotoğraf kayıtlarını sordu.
Av. Cihan Söylemez, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Sinema Genel Müdürlüğü’ne başvurarak Dersim 38 kayıtlarını sordu.Geçtiğimiz hafta bazı tv kanallarında Osmanlı devletinin son yıllarına ve Cumhuriyet’in ilk dönemlerine ait kamera görüntüleri yayınlanmıştı. Döneme ait kamera ve fotoğraf kayıtlarının Sinema Genel Müdürlüğü’nün arşivinden çıkması üzerine Av. Cihan Söylemez’de Dersim kayıtlarıyla ilgili kuruma başvuru yaptı.
ARŞİVDE DERSİM KAYITLARI VAR MI
4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bilgi edinme hakkını kullanan Av. Cihan Söylemez, Sinema Genel Müdürlüğü’ne dilekçe gönderdi. Söylemez dilekçesinde, Dersim Katliamı ile ilgili 1934-39 yılları arasında mecliste yapılan görüşmelerin, Seyit Rıza ve arkadaşlarının duruşmaları ve sürgün edilen Dersimlilerin kamera ve fotoğraf kayıtlarının olup olmadığını sordu.
Av. Cihan Söylemez dilekçesinde, “2013 yılının Ocak ayı içerisinde yazılı ve görsel basına yansıyan kamera görüntülerden Osmanlı Devletinin son yıllarına ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk yıllarına ait kamera çekimlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterinde olduğu anlaşılmaktadır.” dedi.
Söylemez, “yayınlanan kamera görüntülerinden Sultan V. Mehmet REŞAT döneminden itibaren kamera çekimlerinin arşivlendiği, bu nedenle de yakın tarihimize ışık tutabilecek birçok kamera görüntüsünün kamuoyu ile paylaşılmasının tarih araştırmalarına katkı sağlayacağı” belirtti.
Söylemez başvuru dilekçesinde kamera ve fotoğraf kayıtlarını sorduğu dönemin en önemli olayları şunlar:
25 Aralık 1935 tarihli Tunceli Kanunun TBMM Görüşmeleri,
18 Eylül 1937 Tarihinde dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından TBMM oturumunda yapmış olduğu konuşma,
1 Kasım 1938 Tarihinde dönemin başbakanı Celal BAYAR tarafından, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK adına TBMM oturumunda yapılan konuşma,
1 Kasım 1937 Tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından TBMM’nin 5. dönem 3. yasama yılı açılışında yapmış olduğu konuşma,
15 Kasım 1937 yılında Elazığ Buğday Meydanında asılarak idam edilen Seyit Rıza ve diğer Dersim İleri Gelenlerinin infazları,
1937 ve 1938 yıllarında Genelkurmay Başkanlığınca Tunceli ilinde gerçekleştirilen 4. Ordu Manevrasının kara ve hava harekâtı
DERSİM KOMİSYONU’NA ARŞİVDEN BELGE GÖNDERİLDİ Mİ
Av. Cihan Söylemez başvurusunda, ”TBMM Dilekçe Komisyonu Bünyesinde Dersim 1937-1938-1939 Katliam ve Sürgününe ilişkin kurulan alt komisyonla, sayın bakanlığınızın bugüne kadar elindeki yazılı ve görsel arşivi paylaşıldı mı” diye sordu.
Av. Cihan Söylemez’in bilgi edinme hakkı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’ne sorduğu sorular şöyle:
1 ) Kültür ve Turizm Bakanlığında kamera arşiv envanterinde 25 Aralık 1935 tarihli Tunceli Kanunun TBMM Görüşmelerine dair kamera kayıtları mevcut mudur?
2 ) 18 Eylül 1937 Tarihinde dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından TBMM oturumunda yapmış olduğu konuşmanın kamera kayıtları mevcut mudur?
3 ) 1 Kasım 1938 Tarihinde dönemin başbakanı Celal BAYAR tarafından, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK adına TBMM oturumunda yapılan konuşmanın kamera kayıtları mevcut mudur ?
4 ) 1 Kasım 1937 Tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından TBMM’nin 5. dönem 3. yasama yılı açılışında yapmış olduğu konuşmanın kamera kayıtları mevcut mudur?
5 ) Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 1937 yılının Kasım ayı içerisinde Elazığ ve Tunceli ( Pertek ) illerine yapmış olduğu seyahatın kamera ve fotoğraf görüntüleri mevcut mudur?
6 ) Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından Tunceli ili Pertek ilçesi Singeç Köprüsünün açılışına dair ve Tunceli Vilayetinin diğer yerlerini gezisine dair kamera ve fotoğraf kayıtları mevcut mudur?
7 ) 15 Kasım 1937 yılında Elazığ Buğday Meydanında asılarak idam edilen Seyit Rıza ve diğer Dersim İleri Gelenlerinin infazlarına dair kamera ve fotoğraf kayıtları mevcut mudur?
8 ) 1937 yılının Kasım ayında Elazığ ilinde yargılanan Seyit Rıza ve diğer Dersim ileri gelenlerinin yargılanmalarını gösteren mahkeme kamera ve fotoğraf kayıtları var mıdır?
9 ) 1937 ve 1938 yıllarında Genelkurmay Başkanlığınca Tunceli ilinde gerçekleştirilen 4. Ordu Manevrasının kara ve hava harekâtına ilişkin kamera ve fotoğraf görüntüleri var mıdır?
10 ) 1937-1938-1939 yıllarında Elazığ ve Erzincan Tren İstasyonlarından Batı Vilayetlerine sürgüne gönderilen Dersim Sürgünlerini gösterir kamera ve fotoğraf kayıtları var mıdır?
11 ) TBMM Dilekçe Komisyonu Bünyesinde Dersim 1937-1938-1939 Katliam ve Sürgününe ilişkin kurulan alt komisyonla, sayın bakanlığınızın bugüne kadar elindeki yazılı ve görsel arşivi paylaştı mı?